Skocz do zawartości

Tetra EX1200 Plus czy JBL e1501 Greenline

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jedynym plusem tetry jest to, że jest cichsza.

Mam JBL1501 i jestem zadowolony. Do dźwięku idzie się przyzwyczaić a w akwa 200l to będzie Ci mieszał że ho ho. U mnie w 240l jest skręcony, ale mam dodatkowo filtr wewnętrzny.

Opublikowano

Kolego, do 200l baniaka jeśli ma to robić tylko za biologa to z powodzeniem wystarczy jbl e901. Będziesz miał i tak lekką nad filtrację. Jeśli ma to być mech/bio to fakt weź e1501. Unimax to dobry filtr ale do twojego baniaka ciut za duży.

"..dla mnie 3 kosze a 4 nie gra żadnej roli .Ważniejsza jest pojemność filtra.."

Tu kolega trochę bzdury pisze, bo różnica jest i to ogromna jbl ma 3 kosze po1,9l poj.całkowita filtra 12l a unimax 4x3l pojemność całkowita filtra 18l.

Podobnie z poborem prądu, trzeba brać pod uwagę stosunek przepływu do zużycia a nie samo zużycie.

Opublikowano

luk5007, 4x3 to tez 12l. ;-)

W kazdym razie juz jestem prawie pewien zakupu JBL. Dzieki wszystkim za pomoc. Pewnie jeszcze o niejedna rzecz Was bede pytac.

Opublikowano
"..dla mnie 3 kosze a 4 nie gra żadnej roli .Ważniejsza jest pojemność filtra.."

..Luk5007. Czytaj trochę ze zrozumieniem. Pisząc to nie pisałem o koszach JBL i Unimaxa i wynikających z tego różnic tylko o moim podejściu do koszy w moim filtrze . Wyrwałeś fragment zdania z kontekstu , to faktycznie tak można zrozumieć. Ale nie na tym polega chyba uczestnictwo w forum aby pisać ,że ktoś pisze bzdury tylko na rzeczowej argumentacji. I tego się trzymajmy.

Opublikowano

W każdym razie wszystkie trzy filtry maja deklarowana pojnosc wkladow filtracyjnych 12l, tak wiec to na ile koszy ta pojemnosc jest podzielona ma dosc male znaczenie.

Opublikowano
Tu kolega trochę bzdury pisze, bo różnica jest i to ogromna jbl ma 3 kosze po1,9l poj.całkowita filtra 12l a unimax 4x3l pojemność całkowita filtra 18l.

...z matematycznych wyliczeń kolegi wynika ,że 3 kosze razy 1,9 każdy to 12litrów . A z moich 3x1.9 to 5.7 litra. Wg kolegi w Unimax jest 4 kosze razy 3 to 18 litrow .Wg mnie to 12 litrów.

Wg tabeli którą podał r3b oba filtry mają pojemność po 12 litrów .

Pytanie .czy chodzi o pojemność koszy czy filtrów?

Opublikowano

Miałem JBL e1501, jest dobrym filtrem, ale potrafi zrobić niemały wir w baniaku, ma siłę ciągu ;) Ostatecznie filtr sprzedałem, a kupiłem w jego miejsce 2 filtry e901 oczywiście JBL'a.

Osobiście polecam kubełki JBL, są ciche i łatwe w czyszczeniu.