Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wystrój jak wystrój, fakt trochę retro i ten samochód, no ale o gustach się nie dyskutuje. W sumie ja nie o tym, jeśli kolega nastawia się na odchów młodych, to proponuje odłowienie samicy do osobnego zbiornika. Bo przy takim wystroju, to wyłapanie młodych bez uprzedniego wyjęcia wszystkiego z baniaka i tak będzie praktycznie nie możliwe. Pamiętam, jak z CoolPhonem wyławiałem u niego młode P.Acei, i mimo że w baniaku było pusto to nie była to łatwa operacja. Natomiast nie odławianie młodych, może w krótkim czasie spowodować przerybienie i pogorszenie parametrów wody.

Opublikowano
nie odławianie młodych, może w krótkim czasie spowodować przerybienie i pogorszenie parametrów wody.
Liczyłem, że tak nie będzie...

Dodatkowo mam kłopot bo z 15, powiedzmy, dorosłych ryb... wybarwiło mi się 5 samców(3 maja terytorium a 2 pływają powyżej kamieni i mają zakaz wstępu :D), a 3 kolejne mają atrapy na płetwach... w sumie będzie 8 samców na 7 samic...

W związku z tym nie wiem czy odławiać młode czy własnie raczej te samce...

A jeśli samce to te najstarsze, które wywalczyły terytorium... czy te bez terytorium, a może te jeszcze niewybarwione.

Opublikowano
wybarwiło mi się 5 samców(3 maja terytorium a 2 pływają powyżej kamieni i mają zakaz wstępu :D), a 3 kolejne mają atrapy na płetwach... w sumie będzie 8 samców na 7 samic...

Atrapy jajowe nie są wyznacznikiem płci. Wstrzymaj się z odławianiem tych "samców".

Opublikowano

obawiałem się, że 8 samców na 7 samic spowoduje, że samice zostaną "zatyrane" :D

Atrapy jajowe nie są wyznacznikiem płci

Tak czy inaczej to tych akurat są 2 ;] a trzecia ma już często blado niebieski kolor...

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

No i stało się...

Mam nowy baniaczek: panoramiczne 50 x 50(środek) x 150.

Obsada podzielona na pół.

W starym szkle zostały SAME SAMCE ;D.

Do nowego poszły wszystkie samice i moje ulubione samce.

Samce zakładają nowe gangi więc typowe walki po reorganizacji

:rolleyes:

Cichlid fight saulosi - YouTube

EDIT:

Mam wrażenie że niebieski duży samiec to krzyżówka SaulosixMaingano. Bardzo mi się to podoba :D

Opublikowano

Podobają mi się te kamienie. Czy ta kupka z lewej strony jest jakoś posklejana ze sobą ? Bo jak nie to niezły z Ciebie ryzykant:)

Opublikowano
Mam wrażenie że niebieski duży samiec to krzyżówka SaulosixMaingano. Bardzo mi się to podoba :D

A mi się np. średnio podoba... Potem takie ryby, albo ich potomstwo, trafiają do zoologa (gdzie tworzona jest dla nich kolejna, handlowa nazwa), lub innych ludzi, w końcu ich zdjęcia lądują w galerii "niezydentyfikowane" z pytaniem "co to za rybka?"... Po to są jakieś zasady trzymania ryb (haremy, podział gatunkowy) żeby takie krzyżówki się nie zdarzały, jesteśmy na forum Miłośników tych pielęgnic, a nie twórców nowych gatunków... ;)

Opublikowano

nie są posklejane... :] Inżynieria kątów tylko :D.

Na szkle w akwarium leży pleksi komorowe ~6mm.

Na pleksi leżą kamienie "warstwy pierwszej". płaskimi ściankami jak najbardziej masa rozłożona po pleksi.

"Warstwa druga" i trzecia testowana była "laboratoryjnie" na "stoliku wibracyjnym"(fotki) :D

Nie spadała przy mocnych wstrząsach w stopniu "trącam jak przechodziłem", "kot wskakuje i bada" oraz "przesuwam stolik z kamieniami w drugi koniec pokoju"!!!

Kamyki są dobrze "zapięte o siebie" i nie ma możliwości podkopania bo kamienie leżą statycznie na pleksi/dnie.

Kamienie po prawej, też leżą na pasku pleksi. :cool: :cool: :cool: :cool:

post-15494-14695723002547_thumb.jpg

post-15494-1469572300823_thumb.jpg

post-15494-14695723011567_thumb.jpg

post-15494-14695723014975_thumb.jpg

Opublikowano
A mi się np. średnio podoba... Potem takie ryby, albo ich potomstwo, trafiają do zoologa (gdzie tworzona jest dla nich kolejna, handlowa nazwa), lub innych ludzi, w końcu ich zdjęcia lądują w galerii "niezydentyfikowane" z pytaniem "co to za rybka?"... Po to są jakieś zasady trzymania ryb (haremy, podział gatunkowy) żeby takie krzyżówki się nie zdarzały, jesteśmy na forum Miłośników tych pielęgnic, a nie twórców nowych gatunków... ;)

Rozumiem cię MatiK ale (zupełnie bez ciśnień :P :p ):

-nie ja stworzyłem tą "krzyżówkę", a jedynie "daje jej przeżyć" zamiast eksterminować z tytułu "nieczystości rasowej".

-trzymanie czystości gatunkowej jest owszem ważne ale ja nie zamierzam "oddawać jej do zoologa" ani "produkować" nowej linii pielęgnic albo udawać że to najnowsze f1 prosto z afryki :D

-moje akwarium nie ma na celu podtrzymania czystości gatunkowej.

-Nie będę wystawiał ryb na konkursach poprawności rasowej :D

-Zdecydowanie celem mojego baniaka jest cieszenie oka. Moim zdaniem to najładniejsza ryba w akwarium.

-Ten samiec jest samcem alfa. Jego status jest niepodważalny :D do tego stopnia, że on nie męczy innych ryb, a inne ryby nie próbują przejmować jego tronu :D. Ten "tyranizm" daje stabilizacje i ryby się dobrze czują w takim układzie.

-Twoje podejście nazwałbym pielęgnico-nacjonalistycznym :D

-"Po to są zasady..." - ciekawe po co są "te" zasady... może po to żeby dać rybom jak najlepsze warunki... i nie krzyżować bezsensownie "doga" z "cziłała". Ja uważam że taka zasada jest spełniona: ryba jest zdrowa, energiczna, spokojna, bez defektów genetycznych.