MrJoxton Opublikowano 10 Listopada 2014 Autor #11 Opublikowano 10 Listopada 2014 I tak pewnie zrobię. W zoologu obok mojej chaty bardzo ładne mają. -- dołączony post: W rachubę wchodzi również zamiana msobo Magunga na klasyczne saulosi. Byłoby to dobre rozwiązanie?
CoolPhone Opublikowano 10 Listopada 2014 #12 Opublikowano 10 Listopada 2014 Zamiast dodawać 3 gatunek wpuściłbym więcej Demonków. Im ich więcej tym lepiej, u tego gatunku agresja wewnątrz gatunkowa po prostu musi mieć się gdzie rozkładać. Ja w 200cm startowałem z 16 sztukami, później obsada się zredukowała do 13szt i tak przez ponad 1.5 roku się trzymało, ale w wakacje pochowałem dwie kolejne sztuki. Póki co spokój, ale pewnie uzupełnię skład drużyny o dwie, może trzy sztuki. Msobo dałbym 1+5 i na start ze 14 Demasoni.
MrJoxton Opublikowano 10 Listopada 2014 Autor #13 Opublikowano 10 Listopada 2014 Lista zakupów wyglądałaby tak: 10 demonków, 1+5 msobo(2+6 saulosi) 6 sprengerae, 1+3 flavus Oczywiście nie wszywtkie, tylko teraz bym prosił o konkretną obsadę z tej ekipy. Bo oprócz żółtych i niebieskich ryb chciałbym tam coś jeszcze.
eljot Opublikowano 10 Listopada 2014 #14 Opublikowano 10 Listopada 2014 Jak demonki to nie saulosi, samce zbyt podobne i może być różnie.
MrJoxton Opublikowano 10 Listopada 2014 Autor #15 Opublikowano 10 Listopada 2014 Szybka odpowiedź - to lubię. Msobo i demonki koniecznie, a co do reszty to jak będzie?
eljot Opublikowano 10 Listopada 2014 #16 Opublikowano 10 Listopada 2014 Jak już pisałem uważam podobnie jak CoolPhone ale jak chcesz trzeci gatunek to przecież ci nie zabronimy toć to twój baniak.
MrJoxton Opublikowano 10 Listopada 2014 Autor #17 Opublikowano 10 Listopada 2014 Nie, no wiem że mój, ja tylko pytam który lepszy do tego zbiornika. Bo i jeden i drugi ma swoje plusy i minusy, flavus jest przepiękny, jednak samice śledziki, a po za tym niezły z niego chamek. Sprengerae nie dorównuje wyglądem samcowi flavusa, ale samice są przynajmniej kolorowe i w ogóle łagodniejsze rybki.
Slawek-meszek Opublikowano 10 Listopada 2014 #18 Opublikowano 10 Listopada 2014 Ja zostawiłbym te msobo jak już się uparłeś ewentualnie zamieniłbym je na M interruptusa w układzie 2+6 i do tego dałbym 12szt P demasoni. Proszę poczytaj o msobo http://forum.klub-malawi.pl/m-msobo-magunga-opis-spostrzezenia-hodowcy-t20681.html Jak bardzo chcesz rdzawego to w układzie 1+3 interruptus 1+4, demasoni 10szt
MrJoxton Opublikowano 10 Listopada 2014 Autor #19 Opublikowano 10 Listopada 2014 Interruptus mnie jakoś nie przewkonuje, za bardzo czarny. Msobo ma więcej niebieskiego. Jak już to zostanę przy dwugatunkowej obsadzie i dam sobie spokój.
MrJoxton Opublikowano 13 Listopada 2014 Autor #20 Opublikowano 13 Listopada 2014 Chciałbym wznowić wątek, bo znalazłem pewien gatunek, który może okazać się kluczowy przy wyborze obsady do 240l. A jest nim Tropheops chilumba. Nie wiem na ile ta nazwa jest prawidłowa, chyba z przodu powinno być jeszcze Pseudotropheus. Ta rybka by mi pasowała do demasonków, bo samiczki żółte, a samiec jest świetnie wybarwiony. Wtedy układ obsady wyglądałby tak: - 10 demasoni - (możliwa ilość samców) + 5 chilumba. Taki układ pasuje? Ile samców może żyć pod jedną pokrywą z chilumba?
Rekomendowane odpowiedzi