MrJoxton Opublikowano 9 Listopada 2014 #1 Opublikowano 9 Listopada 2014 Witam, na początku powiedzieć muszę, że moje plany odnośnie 480 litrowego akwarium kij strzelił. Po pierwsze - brak funduszy, po drugie - brak miejsca. Teraz będę się skupiał na niefo mniejszym projekcie, a mianowicie 240 litrów mbuna. Ze starej obsady zostawiłbym tylko M. sp. msobo magunga, a dorzuciłbym do tego jeszcze harem demasoni. Przeczytałem w jednym magazynie sporo o magungach, tam pisało, że demasoni to dla nich idealne towarzystwo. Z tego co wyliczyłem na 240 litrów wyszłoby góra 10 ryb, na początku pewnie więcej, bo z ryb chciałbym wyłonić odpowiednie grupki. Mam też takie pytanie: Czy do tego zestawu mógłbym kupić dwie samice(bez samców) red-red? Jeden ze znajomych mi sklepów(zoologicznych) ma w ofercie pięknie wybarwione młode red-redy, albo blue-redy, bo w sumie samczyki są niebieskie. Czy te rybki tracą kolor z wiekiem(samiczki, bo samce to wiem)? Oprócz tego mógłbym dołożyć jeszcze jakiś gatunek? -- dołączony post: Odświeżam pytanie.
eljot Opublikowano 9 Listopada 2014 #2 Opublikowano 9 Listopada 2014 Pozostań przy msobo i demasoni nic więcej nie kombinuj. Zwłaszcza nie widzę sensu dodawania pomarańczowych samic reda do podobnie ubarwionych samic msobo. Lepiej daj więcej samic w planowanej obsadzie. 1
MrJoxton Opublikowano 9 Listopada 2014 Autor #3 Opublikowano 9 Listopada 2014 Ok, dzięki. Poza tym reszta ok? Jaką ilość ryb proponujesz?
eljot Opublikowano 9 Listopada 2014 #4 Opublikowano 9 Listopada 2014 Msobo dałbym 1+5 i z 10 demonków które same ustalą ile ma ich zostać. 1
MrJoxton Opublikowano 9 Listopada 2014 Autor #5 Opublikowano 9 Listopada 2014 Zaintrygował mnie jeszcze jeden gatunek - pseudotropheus flavus. Pasuje do obsady? Słyszałem, że samice to trochę śledzie...
eljot Opublikowano 9 Listopada 2014 #6 Opublikowano 9 Listopada 2014 Śledziowate ale na trzeci dość agresywny i terytorialny gatunek może być za mało miejsca. 1
MrJoxton Opublikowano 9 Listopada 2014 Autor #7 Opublikowano 9 Listopada 2014 Ok, ale kto nie ryzykuje, nie pije szampana.
eljot Opublikowano 9 Listopada 2014 #8 Opublikowano 9 Listopada 2014 Pewnie ale wiesz już o ryzyku i w razie "w" nie będziesz strasznie rozczarowany 1
MrJoxton Opublikowano 10 Listopada 2014 Autor #9 Opublikowano 10 Listopada 2014 No wiem, wiem. Te trzy gatunki i spokój. -- dołączony post: A gdybym zamienił Ps. flavus na I. sprengerae?
eljot Opublikowano 10 Listopada 2014 #10 Opublikowano 10 Listopada 2014 Dużo bezpieczniejsza opcja. 1
Rekomendowane odpowiedzi