Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

I tak pewnie zrobię. W zoologu obok mojej chaty bardzo ładne mają.

-- dołączony post:

W rachubę wchodzi również zamiana msobo Magunga na klasyczne saulosi. Byłoby to dobre rozwiązanie?

Opublikowano

Zamiast dodawać 3 gatunek wpuściłbym więcej Demonków. Im ich więcej tym lepiej, u tego gatunku agresja wewnątrz gatunkowa po prostu musi mieć się gdzie rozkładać. Ja w 200cm startowałem z 16 sztukami, później obsada się zredukowała do 13szt i tak przez ponad 1.5 roku się trzymało, ale w wakacje pochowałem dwie kolejne sztuki. Póki co spokój, ale pewnie uzupełnię skład drużyny o dwie, może trzy sztuki. Msobo dałbym 1+5 i na start ze 14 Demasoni.

Opublikowano

Lista zakupów wyglądałaby tak:

10 demonków,

1+5 msobo(2+6 saulosi)

6 sprengerae,

1+3 flavus

Oczywiście nie wszywtkie, tylko teraz bym prosił o konkretną obsadę z tej ekipy. Bo oprócz żółtych i niebieskich ryb chciałbym tam coś jeszcze.

Opublikowano

Nie, no wiem że mój, ja tylko pytam który lepszy do tego zbiornika. Bo i jeden i drugi ma swoje plusy i minusy, flavus jest przepiękny, jednak samice śledziki, a po za tym niezły z niego chamek. Sprengerae nie dorównuje wyglądem samcowi flavusa, ale samice są przynajmniej kolorowe i w ogóle łagodniejsze rybki.

Opublikowano

Chciałbym wznowić wątek, bo znalazłem pewien gatunek, który może okazać się kluczowy przy wyborze obsady do 240l. A jest nim Tropheops chilumba. Nie wiem na ile ta nazwa jest prawidłowa, chyba z przodu powinno być jeszcze Pseudotropheus. Ta rybka by mi pasowała do demasonków, bo samiczki żółte, a samiec jest świetnie wybarwiony. Wtedy układ obsady wyglądałby tak:

- 10 demasoni

- (możliwa ilość samców) + 5 chilumba.

Taki układ pasuje? Ile samców może żyć pod jedną pokrywą z chilumba?