davbaser Opublikowano 7 Października 2014 #1 Opublikowano 7 Października 2014 Witam wszystkich, pragnę przedstawić swój kawałek malawi. W chwili obecnej woda dojrzewa, na zakup ryb muszę jeszcze poczekać. Akwarium 160x60x60 Filtr zewnętrzny 1200l/h z lampą UV Filtr wewnętrzny 400l/h Grzałka 300W Oswietlenie to naświetlacze led 1x 20W (środek), 2x10W po bokach. Dojdą jeszcze 2x10W RGB niwelujące efekt UFO :-). Możliwość oświetlania tylko boków, tylko środek, lub całość jak na foto. Tło to zamalowana tylna szyba kolorem jak na ścianie. Proszę o opinie i konstruktywną krytykę. Przepraszam za jakość zdjęc, postaram się dołączyć lepsze.
Bezprym Opublikowano 7 Października 2014 #2 Opublikowano 7 Października 2014 Gdybyś zdecydował się na jeden rodzaj kamieni, akwarium lepiej by się prezentowało. 1
tyshek Opublikowano 7 Października 2014 #3 Opublikowano 7 Października 2014 Zdecydowanie jeden rodzaj skały polecam.
Bourbon Kid Opublikowano 7 Października 2014 #4 Opublikowano 7 Października 2014 koledzy mają rację jeden rodzaj kamieni jest lepszy. Poprzeglądaj galerię na pewno coś Cię zainspiruje bo teraz tam nic do siebie nie pasuje
spiochu Opublikowano 7 Października 2014 #5 Opublikowano 7 Października 2014 O kamieniach i garażu nie muszę pisać Filtr wewnętrzny tylko 400l/h? Do tego akwa to dużo za mało. Wysłane z telefonu
deccorativo Opublikowano 7 Października 2014 #6 Opublikowano 7 Października 2014 W chwili obecnej woda dojrzewa, na zakup ryb muszę jeszcze poczekać. Akwarium 160x60x60 Kamienie, tła, swiatełka to wszystko pięknie ale te twoje Malawi Tak samo dojrzewa bez żadnych bakterii , pożywki no i uzdatniacza wody kranowej na samym początku?. To tak z miesiąc będziesz czekał i wcale nie ma pewności że wystartuje biologia. Chyba że coś pominąłem albo ja albo ty.
davbaser Opublikowano 7 Października 2014 Autor #7 Opublikowano 7 Października 2014 Jako wsparcie dojrzewania wody wlałem 30ml BactoActiveTropicala oraz solidną porcję wody (ok 6l wyciśniętą z gąbki dojrzałej Tanganiki. Co do dużych kamieni to tylko jasny kamień jest inny(ale wyleci z baniaka jeszcze dziś, też mi się nie podobał ale był to kompromis z żoną). Tak na marginesie dzięi za pomoc- wasze opinie przekonały Panią żonę:-)), pozostałe kamole to porfir. No i małe łupki na dnie. W miejscu białego kamienia zrobię gruzowisko z małych kawałków porfiru.
davbaser Opublikowano 7 Października 2014 Autor #8 Opublikowano 7 Października 2014 Akwa po zmianie aranżu. Woda męta bo godzinę temu wlałem "soki" z dojrzałego akwa znajomego, i woda się jeszcze klaruje.
spiochu Opublikowano 7 Października 2014 #9 Opublikowano 7 Października 2014 Zdecydowanie lepiej Wysłane z telefonu
deccorativo Opublikowano 8 Października 2014 #10 Opublikowano 8 Października 2014 Jako wsparcie dojrzewania wody wlałem 30ml BactoActiveTropicala oraz solidną porcję wody (ok 6l wyciśniętą z gąbki dojrzałej Tanganiki. Co do dużych kamieni to tylko jasny kamień jest inny(ale wyleci z baniaka jeszcze dziś, też mi się nie podobał ale był to kompromis z żoną). Tak na marginesie dzięi za pomoc- wasze opinie przekonały Panią żonę:-)), pozostałe kamole to porfir. No i małe łupki na dnie. W miejscu białego kamienia zrobię gruzowisko z małych kawałków porfiru. No to wygląda że jednak ty pominąłeś: 1/ Uzdatniacz wody kranowej na początek całej zabawy. 2/ Bakterie nitryfikacyjne bo Bakto Activ Tropicala to nie są bakterie nitryfikacyjne ale odmulające czyli beztlenowe denitryfikacyjne 3/ cała nadzieja w tych dolewkach wody od kolegi ale jakaś pożywka dla tych bakterii z wody by się przydała bo głodne raczej zdychają jak wszystko co głodne.
Rekomendowane odpowiedzi