Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, pragnę przedstawić swój kawałek malawi. W chwili obecnej woda dojrzewa, na zakup ryb muszę jeszcze poczekać.

Akwarium 160x60x60

Filtr zewnętrzny 1200l/h z lampą UV

Filtr wewnętrzny 400l/h

Grzałka 300W

Oswietlenie to naświetlacze led 1x 20W (środek), 2x10W po bokach.

Dojdą jeszcze 2x10W RGB niwelujące efekt UFO :-). Możliwość oświetlania tylko boków, tylko środek, lub całość jak na foto.

Tło to zamalowana tylna szyba kolorem jak na ścianie.

Proszę o opinie i konstruktywną krytykę.

Przepraszam za jakość zdjęc, postaram się dołączyć lepsze.

post-14378-14695718767425_thumb.jpg

post-14378-14695718768282_thumb.jpg

Opublikowano
W chwili obecnej woda dojrzewa, na zakup ryb muszę jeszcze poczekać.

Akwarium 160x60x60

Kamienie, tła, swiatełka to wszystko pięknie ale te twoje Malawi

Tak samo dojrzewa bez żadnych bakterii , pożywki no i uzdatniacza wody kranowej na samym początku?.

To tak z miesiąc będziesz czekał i wcale nie ma pewności że wystartuje biologia.

Chyba że coś pominąłem albo ja albo ty.;)

Opublikowano

Jako wsparcie dojrzewania wody wlałem 30ml BactoActiveTropicala oraz solidną porcję wody (ok 6l wyciśniętą z gąbki dojrzałej Tanganiki. Co do dużych kamieni to tylko jasny kamień jest inny(ale wyleci z baniaka jeszcze dziś, też mi się nie podobał ale był to kompromis z żoną). Tak na marginesie dzięi za pomoc- wasze opinie przekonały Panią żonę:-)), pozostałe kamole to porfir. No i małe łupki na dnie.

W miejscu białego kamienia zrobię gruzowisko z małych kawałków porfiru.

Opublikowano
Jako wsparcie dojrzewania wody wlałem 30ml BactoActiveTropicala oraz solidną porcję wody (ok 6l wyciśniętą z gąbki dojrzałej Tanganiki. Co do dużych kamieni to tylko jasny kamień jest inny(ale wyleci z baniaka jeszcze dziś, też mi się nie podobał ale był to kompromis z żoną). Tak na marginesie dzięi za pomoc- wasze opinie przekonały Panią żonę:-)), pozostałe kamole to porfir. No i małe łupki na dnie.

W miejscu białego kamienia zrobię gruzowisko z małych kawałków porfiru.

No to wygląda że jednak ty pominąłeś:

1/ Uzdatniacz wody kranowej na początek całej zabawy.

2/ Bakterie nitryfikacyjne bo Bakto Activ Tropicala to nie są bakterie nitryfikacyjne ale odmulające czyli beztlenowe denitryfikacyjne

3/ cała nadzieja w tych dolewkach wody od kolegi ale jakaś pożywka dla tych bakterii z wody by się przydała bo głodne raczej zdychają jak wszystko co głodne.;)