Skocz do zawartości

Rośliny do akwarium o wysokości 40 cm

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym się dowiedzieć o gatunki roślin które możnaby umieścić w moim akwarium które ma 40 cm wysokości. Chodzi mi o rośliny które nie zostaną zjedzone porzez moje ryby i które nie zajmą pół akwarium oraz takie które są dostępne w zwykłych sklepach akwarystycznych.

Opublikowano

Znam gigantea i wiem ze ma czasem 2 m :). Czy jednak nurzańce nie są zbyt smaczne dla pyszczaków ? Czy jeszcze coś poza nurzańcami ?

Opublikowano
Czy jednak nurzańce nie są zbyt smaczne dla pyszczaków ?

Może i są, ale zazwyczaj rosną w takim tempie, że ubytków nie widać :wink: .

A co do gigantei... to właśnie ją zamierzam wsadzić do akwa o wysokości 40cm :D . Fajnie będzie wyglądała taka rozłożona na powierzchni 8) . No i ładnie przytłumi oświetlenie :)

Opublikowano
Czy jednak nurzańce nie są zbyt smaczne dla pyszczaków ?

Może i są, ale zazwyczaj rosną w takim tempie, że ubytków nie widać :wink: .

A co do gigantei... to właśnie ją zamierzam wsadzić do akwa o wysokości 40cm :D . Fajnie będzie wyglądała taka rozłożona na powierzchni 8) . No i ładnie przytłumi oświetlenie :)

No tak moze zapomniałem dodać że zbiornik ma 80 cm długości i 35 cm szerokości a upchanie gigantea w takim zbiorniku raczej sie nie uda ;).

Opublikowano

ja też miałem gigante w swoim akwa., rosla jak szalona, przy cotygodniowej podmianie wody było również obowiązkowe strzyżenie

Opublikowano
No tak moze zapomniałem dodać że zbiornik ma 80 cm długości i 35 cm szerokości a upchanie gigantea w takim zbiorniku raczej sie nie uda

No tak... a ja mam nadzieje,ze przy 2x dluzszym akwa nie bede musial upychac "trawki" kolanem :wink: .

A o innych roślinach możesz już sporo poczytać na forum. Temat był już poruszony, a nawet wyczerpany :wink: .

Opublikowano
No tak moze zapomniałem dodać że zbiornik ma 80 cm długości i 35 cm szerokości a upchanie gigantea w takim zbiorniku raczej sie nie uda

No tak... a ja mam nadzieje,ze przy 2x dluzszym akwa nie bede musial upychac "trawki" kolanem :wink: .

A o innych roślinach możesz już sporo poczytać na forum. Temat był już poruszony, a nawet wyczerpany :wink: .

Sorrki ale chyba poza 2 tematami o roślinach na Forum nie ma nic :shock: , chyba że źle szykam ?

Opublikowano
Sorrki ale chyba poza 2 tematami o roślinach na Forum nie ma nic Shocked , chyba że źle szykam ?

A dokładnie, oprócz Twojego tematu jest...1 :D , a w nim większość się wypowiedziała o swoich doświadczeniach z roślinami w akwarium z pyszczakami, o tolerowanych gatunkach i o swoich gustach. Tak więc... o innych roślinach można już coś nie coś poczytać na forum :wink: .

Nie ma się co spodziewać, że będzie tu zatrzesienie tematów roslinnych ,skoro wielu z malawistów nie toleruje w ogóle zieleniny :D.