slim2102 Opublikowano 21 Lipca 2014 #1 Opublikowano 21 Lipca 2014 Witam Szanownych Państwa, tak jak wcześniej planowałem udało mi się postawić nowy baniaczek. Jak już wiecie zaczynałem ze szkiełkiem 112L. Kiedy pakowałem je do auta i nie mieściło się do bagażnika w myślach pojawiał się zachwyt jak wielkie będzie to akwarium. Jak szybko podniecenie się pojawiło to i tak szybko znikneło. Postanowiłem zamienić 112L na 200L. Narzeczonej obiecałem że to już jest monstrum i na pewno już zostanie na dłużej. Zostało.... na nie cały rok. Ta kałuża szybko mi się znudziła, miała małą możliwość zabawy z aranżacją, mało ryb itp. Finalnie powstało 375L które już na pewno zostanie na dłużej ze względu na rozmiary. Cóż mogę powiedzieć - Afryka Afryka Afryka przez chwilę myślałem nad ogólniakiem, jednak Panowie piwko i jeffik przekonali mnie do tego swoimi pięknymi zbiornikami. Co do obsady to nie jestem jeszcze pewien, zbiornik na tę chwilę dojrzewa a ja negocjuję z narzeczoną (śledzie kontra mbuna). Zbiornik 150x50x50 Kubełek: Unimax 250 Mechaniak Aquael 1000l/h Cyrkulator 6000l/h Grzałka - narazie 200W ale przy wyłączonej jest 25 stopni więc do zimy mam jeszcze czas by ją zmienić Oświetlenie - narazie standardowe w pokrywie - w niedługim czasie LED Poniżej przedstawiam Wam małą fotorelację z założenia zbiornika: Stelaż powstał z profili zamkniętych i został pomalowany na biało. W niedługim czasie zostanie zabudowany (stolarz na urlopie), nóżki są trochę zmodyfikowane (możliwość regulacji), w środku śruby 10tki: Ze względu na dość miękką drewnianą podłogę postanowiłem na spód nakleić filc: Blatem pod akwarium są 3 płaty sklejki + karimata, a tłem folia czarny mat Pachu z 50 kg, pod spodem na całej powierzchni styropian 2 cm, kamienie- serpentynit czarny i zielony Wrzuciłem 2 wielkie mechaniaki bo niestety ale nie miałem możliwości przepłukania piachu i prosto z worka poleciał do zbiornika: Do akwarium doleciał korzonek i nurzaniec I na koniec mała popierdułka 200L:) Obiecuję więcej zdjęć i lepszej jakości, obecne wykonywane były telefonem
Rafał77 Opublikowano 21 Lipca 2014 #3 Opublikowano 21 Lipca 2014 Zapowiada się całkiem ciekawie:p Jednak zauważyłem korzeń a to wśród Malawistów nie jest mile widziane. Jednak to twoje akwa i to tobie ma się podobać. Powodzenia.
onestone Opublikowano 21 Lipca 2014 #4 Opublikowano 21 Lipca 2014 Zapowiada się całkiem ciekawie:p Jednak zauważyłem korzeń a to wśród Malawistów nie jest mile widziane. Jednak to twoje akwa i to tobie ma się podobać. Powodzenia. No juz bez przesady z tym korzeniem,akwa fajne i co wazne dobrze zaplanowane.Pozdrawiam i życzę wielu sukcesów!
Bezprym Opublikowano 21 Lipca 2014 #5 Opublikowano 21 Lipca 2014 Przed tą kolumną po lewej dałbym trochę większy kamień bo to maleństwo trochę dziwnie przy niej wygląda ale ogólnie fajny zbiorniczek.
Mbuna Opublikowano 22 Lipca 2014 #6 Opublikowano 22 Lipca 2014 Nie chcę Cię martwić ale w tym salonie masz miejsce na dużo większe akwarium. Za rok narzeczona znowu się ucieszy .
g.pajak Opublikowano 22 Lipca 2014 #7 Opublikowano 22 Lipca 2014 Nie chcę Cię martwić ale w tym salonie masz miejsce na dużo większe akwarium. Za rok narzeczona znowu się ucieszy . To samo miałem powiedzieć :twisted: Negociuj już z narzeczoną póki jeszcze nie jest żoną, bo potem będzie jeszcze gorzej. Ja swoje 200x60x70 wynegocjowałem w czasach "nażeczeństwa" :lol: Bardzo fajnie się zapowiada, gratulacje....
Misiek Opublikowano 22 Lipca 2014 #8 Opublikowano 22 Lipca 2014 Fajnie wyszło, gratuluję. Korzeń mnie nawet nie razi, nie jest duży i nie jest głównym elementem akwarium. Monitoruj tylko PH, czy Ci go nie zbija. Do korzenia można się pokusić przy tym rozmiarze akwa o Acei do tego korzenia Tez widzę, że spokojnie można było w salonie umieścić coś w rozmiarze 2m +
stan Opublikowano 22 Lipca 2014 #9 Opublikowano 22 Lipca 2014 Świetna robota, akwarium ma swój urok, a ten kawałek patyka jest jak najbardziej OK. No i potwierdzam co pisze reszta chłopaków - stawiaj 2m teraz bo potem tylko droga przez ciernie !!!
Maciej Opublikowano 22 Lipca 2014 #10 Opublikowano 22 Lipca 2014 Cześć sąsiad Powtórzę się ale co mi tam, akwarium typowo urządzone pod mbuna i w tym kierunku na twoim miejscu bym poszedł (na non mbuna jeszcze przyjdzie pora ) Zbiornik świetnie się prezentuje!
Rekomendowane odpowiedzi