Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No nie gorsze od hongi sweden, na które jednak przymykacie oczy te rdzawe chociaż są uzyskane poprzez naturalną selekcję a nie przez krzyżówkę.

Stan akurat nazwa, pomijając człon red, jest katalogowa. Występuje w jeziorze, okolice Makokola Reef, Boadzulu, Chinyankwazi Island i Chinyamwezi Island., w przeciwieństwie do saulosi coral.

http://www.onzemalawicichliden.eu/Bestanden%20vissendatabase%20eng/Iodotropheus%20sprengerae%20Makokola%20red%20eng.html

Wysłane z mojego Lenovo TAB 2 A10-70L przy użyciu Tapatalka

• Dziękuję 1
Opublikowano
Hmm, kolejna nowa nazwa ryby która ma już swoja nazwę. No i kolejna ryba zostaje spie....... przez człowieka - BRAWOOOOO ale ,,dziękujemy'' za takie ryby. Już mamy spapranego na maxa saulosi czy sciaenochromisa fryeri - ehhhhhhhhhhh

Zgadzam się w zupełności... Panie Jarosławie, nie tędy droga!

Opublikowano
Hmm, kolejna nowa nazwa ryby która ma już swoja nazwę. No i kolejna ryba zostaje spie....... przez człowieka - BRAWOOOOO ale ,,dziękujemy'' za takie ryby. Już mamy spapranego na maxa saulosi czy sciaenochromisa fryeri - ehhhhhhhhhhh

"Hmm, kolejna nowa nazwa ryby która ma już swoja nazwę".Proszę zajrzeć tu /www.google.pl/search?q=iodotropheus+sprengerae+makokola+red&oq=iodo&aqs=chrome.0.69i59j69i57j69i59j69i60j0j69i61.3048j0j8&sourceid=chrome&es_sm=93&ie=UTF-8 " No i kolejna ryba zostaje spie....... przez człowieka" Czy uzyskanie ładnej barwy przez selekcje jest spierd..... ryby przez człowieka.

Opublikowano
Zgadzam się w zupełności... Panie Jarosławie, nie tędy droga!
Matik najpierw sprawdż informacje a potem przytakuj.

-- dołączony post:

'Makakola' to wariant geograficzny ale red to już dodatek hodowlany :)

http://www.onzemalawicichliden.eu/Bestanden%20vissendatabase%20eng/Iodotropheus%20sprengerae%20Makokola%20red%20eng.html

Z tym że ten wariant makakola jest ponoć bardziej "fioletowo-niebieski" nie czerwony.

Po wyselekcjonowaniu takiej barwy chyba mogłem dodać" red".Zerknij tu http://malawi-fish.de.tl/Iodotropheus-sprengerae.htm
Opublikowano

Myślę, że efekt został osiągnięty specjalnym oświetleniem. Zwróćcie uwagę jak te ryby się "odbarwiają", gdy podpływają do tła.

Kwestia chowu selektywnego, czy wsobnego była już maglowana w innym wątku. Myślę, że każdy ma wyrobione zdanie na ten temat, więc nie ma co ciągnąć tego tutaj.

Opublikowano

W jednym wątku Pan Jarek twierdził że używa wyłącznie świetlówek Power Glo o ile dobrze sobie przypominam. Osobiście podobają mi się bardziej niż Fire Fish.

Wysłane z mojego Lenovo TAB 2 A10-70L przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Myślę, że efekt został osiągnięty specjalnym oświetleniem. Zwróćcie uwagę jak te ryby się "odbarwiają", gdy podpływają do tła.

W pierwszych 8 filmikach zostały użyte 2 świetlówki hagen power glo i sylvania grolux.A w 4 ostatnich tylko sylvania grolux.Są to chyba pospolicie używane i dostępne świetlówki.A Ty piszesz że jest to specjalne oświetlenie.Akwaryści używają w swoich akwariach różnego rodzaju oświetlenia a nie tylko takiego jakie Ty używasz.Moim zdaniem każdy oświetla swoje ryby tak aby wyglądały jak najatrakcyjniej .

Opublikowano

Wprowadzając do nazwy RED chyba już zmienia się nazwę ryby. Druga sprawa selektywna hodowla OK ale nie tak że ta ryba wygląda sztucznie i oprócz kształtu nie przypomina za bardzo ,,rdzawego". Tak czy siak wszystkie te dzwiolągi psują i to bardzo ryby nie ważne czy to będzie hongi fryeri , saulosi czy ten rdzawy.

Sorry ale nie tędy droga !!