Skocz do zawartości

Ślimaki Military Helmet - czyli jak poradziłem sobie z okrzemkiem i glonami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie 8 szt. na 240l. Po pierwszych dniach "zakończenie prac" szacuję na góra 2 tygodnie. Po szybach również chodzą. Ostatnio widziałem też jednego, jak siedział na roślinie i zajadał jakiś czarny glon (chyba krasnorosty) na brzegach liści.

-- dołączony post:

Aktualizacja.. moja skałka po 3 dniach od wpuszczenia.

bQmg.jpg

Opublikowano

Wiecie, że ślimaki mają zapotrzebowanie na wapń, wykorzystują go do budowy muszli. Ciekawe w jakim stopniu wzrost naszych ślimaków będzie powodował spadek KH w naszych akwariach? ;)

Opublikowano

Witam,

Ja u mnie zanotowałem wzrost KH z 9 do 10 d przy 20 ślimakach . . .No właśnie nie do końca 20 bo ok połowa mi już padła ?? Połowa leży gdzieś po kątach i się nie rusza . . .jaka może być tego przyczyna ?

Opublikowano
Witam,

Ja u mnie zanotowałem wzrost KH z 9 do 10 d przy 20 ślimakach . . .No właśnie nie do końca 20 bo ok połowa mi już padła ?? Połowa leży gdzieś po kątach i się nie rusza . . .jaka może być tego przyczyna ?

Engel1 są tylko ich nie widzisz. Nie wierze, że padła skoro sam nie jesteś pewny to podnieś proszę parę kamieni i zobaczysz, ze się nieźle pochowały.

Pytanie: ile godzin dziennie świecisz? one pracują głownie w nocy kiedy pyszczaki śpią.

Może tto jest przyczyną?

Pytanie nr 2: Mają co jeść w zbiorniku? :)

Moje wyczyściły tło do połowy ale na samą górę tła nie chcą wejść :)

A ja z innej beczki, czy są Wam znane ślimaki MH ale nie czarne, tylko żółtawe, z wypustkami?

Hmm wszystkie Military jakie dostałem , bądź widziałem tutaj u kolegów były takie jak nasze na zdjęciach. Zatem może masz jakiegoś ślimaka nertina w zbiorniku?

Opublikowano

Moje niestety padły i być może z głodu ? Choć w to mi się nie chce wierzyć.

Z 20 ślimaków zostało może 10 . . .reszta to już puste muszle lub nieruszające się ślimaki leżące do góry nogami . . . :(

Engel1 są tylko ich nie widzisz. Nie wierze, że padła skoro sam nie jesteś pewny to podnieś proszę parę kamieni i zobaczysz, ze się nieźle pochowały.

Pytanie: ile godzin dziennie świecisz? one pracują głownie w nocy kiedy pyszczaki śpią.

Może tto jest przyczyną?

Pytanie nr 2: Mają co jeść w zbiorniku? :)

Moje wyczyściły tło do połowy ale na samą górę tła nie chcą wejść :)

Hmm wszystkie Military jakie dostałem , bądź widziałem tutaj u kolegów były takie jak nasze na zdjęciach. Zatem może masz jakiegoś ślimaka nertina w zbiorniku?