Jump to content

Dobry wybór?

Mahone

Recommended Posts

Siema,

Trochę poczytałem o karmieniu na forum i wyselekcjonowałem sobie cztery rodzaje pokarmu które stoją już w szafce. Rybki które będą się nimi zajadać to Saulosi, Cobalt, Red Red, Perlmutt.

Pokarm Podstawowy - Tropical Spirulina 36%

Pokarm Uzupełniający - Naturefood Premium Cichild Plant - S

Pokarm Wybarwiający - Dainichi Cichild Color Supreme

Pokarm Dodatkowy - Artemia Mrożona

Karmienie:

Poniedziałek:

Rano - Naturefood

Wieczór - Spirulina

Wtorek:

Rano - Dainichi

Wieczór - Spirulina

Środa:

Rano - Naturefood

Wieczór - Spirulina

Czwartek:

Rano - Dainichi

Wieczór - Spirulina

Piątek:

Rano - Naturefood

Wieczór - Spirulina

Sobota:

Rano - Dainichi

Popołudnie - Artemia

Wieczór - Spirulina

Niedziela:

Rano - Naturefood

Wieczór - Spirulina

Gdy ryby będą już dorosłe zamierzam wprowadzić w niedzielę post absolutny ;)

Pozdro!

Witaj

Pokarmy dobre. Zastanawia mnie tylko po co zdublowałeś spirulinę.

Masz ryby wszystkożerne i brakuje mi tu trochę pokarmu mięsnego. Kiedyś prawie w ten sam sposób podawałem ale miałem ryby roślinożerne.

Jak sam zauważysz tylko raz podajesz mrożonkę. Osobiście dokupiłbym mrożonkę jeszcze kryla i mięsny pokarm suchy czy to Dainchi czy też Naturefood Cichlid.

Zastanów się nad tym pokarmem mięsnym. Jak już będziesz miał to zmniejsz Dainichi color do dwóch razy w tygodniu. A spirulonę zmniejsz do trzech razy w tygodniu.

Poniedziałek:

Rano - Naturefood

Wieczór - Spirulina

Wtorek:

Rano - Dainichi

Wieczór - artemia

Środa:

Rano - Naturefood Cichlid

Wieczór - Spirulina

Czwartek:

Rano - Kryl

Wieczór - Naturefood Plant

Piątek:

Rano - Naturefood Cichlid

Wieczór - Spirulina

Sobota:

Rano - Dainichi

Wieczór - Artemia

Niedziela:

Rano - Naturefood

Wieczór - Natutefood Cichlid

• Dziękuję 1

Nie dokonca zdublowalem. Wcześniej nie miałem kasy więc kupiłem najtańsza czyli tropical 36% a gdy stan konta się zwiększył postanowiłem zainwestować w menu rybek i karmić je tylko pokarmem z najwyższej półki z nadzieją że odwdzięczą mi się pięknym wyglądem. Postaram się kupić gdzieś tego kryla i kupię też tego NF dla miesozercow :)

PS. Spirulina OSI bije na pysk tą tropicala, widzę to po szybszym wzroście rybek i szybszym nabieraniu kolorów

Nie wiem po co takie trzymanie się sztywnych zasad, wtorek to a w piątek tamto. Tylko nie pomyl dni tygodnia bo będzie katastrofa. Dieta ryb musi być zróżnicowana jak u wszystkich istot, to nie ulega wątpliwości ale nie popadajmy w jakieś skrajności. A jak będzie rok przestępny to sobie włosy z głowy powyrywasz

Masz rybę mięsożerną czyli Perlmutta, więc jak koledzy wspomnieli masz zbyt mało pokarmów mięsnych.

W diecie powinieneś mieć zatem przewagę pokarmów mięsnych a nie jak teraz roślinnych.

I nie zapominaj że w karmieniu jest jedna żelazna zasada nie przekarmiać.

-- dołączony post:

Co do hodowli to ryby przeznaczone do "rozrodu" zapewne są trzymane jednogatunkowo a na pewno hodowcy nie mieszają w tym samym zbiorniku stad o odmiennych preferencjach żywieniowych (przynajmniej tak jest w tych "renomowanych"). Karmienie zatem nie sprawia tam problemów z koniecznością kombinowania z karmami.

Co do narybku to zazwyczaj lecą na artemii aby szybko dorastały do rozmiarów handlowych + dodatki wybarwiające.

Malawian jak odbierałem rybki ma 5 różnych karm więc w tym urozmaiceniu musi coś być skoro nawet hodowca nie trzyma się tylko 1 lub 2 pokarmów. Jutro jade po kryla a we wtorek dojdzie mi NF Cichlid dla mięsożerców. Jak będę miał to wszystko system karmienia jaki Meszek napisał będzie git?

P.S. Nie zamierzam oszczędzać na moich pyśkach ;)

Pozdro

Nikt tu nie pisze aby oszczędzać i chyba każdemu na tym forum zależy aby im podopiecznym żyło się zdrowo i jak najlepiej. Pisałem tylko aby nie dopasowywać dni tygodnia do karmy bo to niedorzeczne. Jeżeli mówimy o hodowlach to tam jest nastawienie na czysty handel. Nikt tam nie przesiaduje przy szybie i nie patrzy aby było ładnie, nie przestawia kamieni, nie dopasowuje tła itp. Tam ryby mają szybko rosnąć no i oczywiście mają być zdrowe, oczywiście z tym zdrowiem nam zależy tak samo.

Pisałem tylko aby nie dopasowywać dni tygodnia do karmy bo to niedorzeczne.

...a skąd taki wniosek?

Po prostu Machone tak sobie pewnie wymyślił i tak ma. A pewnie dlatego aby była wymienność podawanej karmy i tyle. Nie bardzo widzę tu dopasowywanie dnia do karmy:)

..i eljot12 ma rację! Zwiększ przewagę mięsnych!