Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Stasiu co Ty bredzisz? czego oznaką jest niby zakwit pierwotniaków w dojrzałym już akwarium jak nie zachwiania równowagi biologicznej? To delikatny ekosystem, bakterie rozkładają się wszędzie, jak ktoś ma mechanika z gąbką w środku i wypłucze gąbkę pod kranówą, to moment jest woda mętna. Uważasz, że co to niby jest jak nie zachwianie równowagi bio?

Mnie się nigdy nie zdarzył zakwit w dojrzałym akwa a zdarzało mi się podmienić i całą wodę.

Wystarczy, że dzień przed podmianą sznurków, spuszczę 10L wody do wiadra i włożę do niego sznurki na noc, po założeniu takich moczonych sznurków na drugi dzień, nie ma najmniejszych problemów z mętną wodą...

To ty wcześniej wkładów nie płukałeś nawet pod bieżącą wodą? Ja u siebie zauważam pyłki jak źle wypłuczę wkład i robię to pod kranówką.

Gdzieś nawet Seba pisał, że przy narurowcu miał co jakiś czas zmętnienia wody, problem się skończył jak założył kaseciaka... przypadek?

Dokładnie tak uważam ;)

Wkłady mechaniczne zawsze czyściłem i czyszczę pod kranówą i nigdy nie miałem zmętnienia (chyba że źle to zrobiłem). Robię to co tydzień, jeśli ktoś robi to bardzo rzadko to możliwe że zachwieje biologią. W moim przypadku przez tydzień niewiele tych bakterii się tam rozwinie.

Gość pemergency
Opublikowano
Mnie się nigdy nie zdarzył zakwit w dojrzałym akwa a zdarzało mi się podmienić i całą wodę.

To ty wcześniej wkładów nie płukałeś nawet pod bieżącą wodą? Ja u siebie zauważam pyłki jak źle wypłuczę wkład i robię to pod kranówką.

Dokładnie tak uważam ;)

Wkłady mechaniczne zawsze czyściłem i czyszczę pod kranówą i nigdy nie miałem zmętnienia (chyba że źle to zrobiłem). Robię to co tydzień, jeśli ktoś robi to bardzo rzadko to możliwe że zachwieje biologią. W moim przypadku przez tydzień niewiele tych bakterii się tam rozwinie.

To ja już nic z tego nie rozumiem... wkładów nie płucze, rozmawiałem ze Zbyszkiem (crav) i powiedział wyraźnie, że również tego nie robi bo nie ma takie potrzeby...

Opublikowano

Przykładowo co się stanie jak postawisz dwa biologi po 4l ceramiki każdy i jeden po jakimś czasie zabierzesz? nie zachwiejesz biologi? Bakterie rozłożą się równomiernie, czyli przykładowo na 2l w jednym kuble i 2l litrach w drugim, a nie 4l w jednym i 0l w drugim. Taką samą funkcję spełnia gęsta gąbka mechanika, twierdzicie, że nie osiadają się na niej bakterie? Co się stanie jak część z nich zabierzecie?? :

Pemer, w przypadku dwóch filtrów zewnętrznych masz rację, natomiast nie możesz porównywać powierzchni do osiadania bakterii na gąbce z powierzchnią dostępną na ceramice w filtrze zewnętrznym. Ilość bakterii na gąbce jest dużo mniejsza więc dokładne umycie gąbki nic złego nie robi. Nigdy nie miałem nawet najmniejszego skoku parametrów przy wymianie gąbki na nową, więc o czymś to świadczy. Gdyby gąbka była tak samo dobra jak kubeł to nie trzeba byłoby stosować dwóch filtrów.

Opublikowano
Zawsze myślałem, że klarowna woda (nie piszę tu o drobinkach w wodzie, a o braku zmętnienia) to przede wszystkim stabilna biologia... teraz chcesz mi powiedzieć, że tak nie jest?

Klarowność wody nie ma nic wspólnego z biologią. Ona odpowiada za rozkładzwiązków amonowych którymi nie żywią się pierwotniaki ( jakże często odpowiedzialne za mleczną wodę ).

Sznurki jak i watę akwarystyczną należy zawsze wypłukać, ponieważ może woda się przybrudzić mechanicznie choć nie zawsze jest to regułą.

Jeżeli chodzi o wkłady biologiczne to fakt, że na gąbce osiedlają się bakterie nitryfikacyjne ale ich ilość nie jest kluczowa w akwarium. Nie wiem czy nie więcej ich nie będzie w samej wodzie czy piachu ;-). Ceramika to już inna para ,,gumiaków" tutaj jak masz ceramiki na tzw. styk wywalając 50% może się okazać , że zachwiejesz biologią. Ale to jest nie porównywalna sytuacja do czyszczenia gąbek , a na pewno już nie wymiany wkładów sznurkowych.

Opublikowano
To ja już nic z tego nie rozumiem... wkładów nie płucze, rozmawiałem ze Zbyszkiem (crav) i powiedział wyraźnie, że również tego nie robi bo nie ma takie potrzeby...

To wszystko zależy jakiej firmy masz wkłady. Kiedyś aarset zamieścił fotkę ile piany wylatuje z czystego wkładu pod ciśnieniem z pompy.

Opublikowano
Nie chciałbym was krytykować Panowie,ale dość mocno odbiegamy od tematu.Wcześniej była akcja jod w soli a teraz na wokandę wszedł temat "woda kryształ".;)

Główny zainteresowany już chyba dawno stracił wątek :)

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Witam, ja od początku krótkiej przygody z cyrkulatorami miałem Eheim stream On 6500+. Najpierw w 300l a później w500l. Regulacja jest uboga ale szczerze mówiąc w niczym mi to nie przeszkadzało. Jeśli wycelujesz nieco bardziej w górę czy w dół to już zmienisz ogólny prąd wody. Obecnie mam w 500l podobnego Eheima 9500+ i jedzie na maksa. Woda pięknie się rusza, żadnej pralki. Ryby oczywiście duże i w ogóle ich to nie rusza. Wycelowany trochę w górę mocno natlenia wodę. Także tafla wody jest u mnie brutalnie poruszona.  Miałem dwa mniejsze tunze i chyba miałem pecha. Jeden wibrował po tygodniu i go oddałem a drugi wytrzymał z pół roku i był bardzo głośny. Też się go pozbyłem.  Ogólnie woda lekko płynie, ryby mają subtelny ruch, kupy wszystkie płyną idealnie do zasysu. Eheimy używam piąty rok jakoś.  Oczywiście jak jest całkowita cisza w salonie, ryby nie chlupia a za oknem nie jedzie Harley Davidson to słychać delikatnie cyrkulator.  Kiedyś w modelu 6500 padł wirnik, tzn był głośny i tuż przed końcem 3 letniej gwarancji dostałem nowy cyrkulator. Oczywiście żeby woda się ruszała kupiłem tanio nowy 9500 i tak został. A 6500 czeka w pudełku. Ryby mówią że wolą 9500 😁  
    • @darianus dobre wieści 🙂 może w takim razie jakoś wypali ten projekt 😉 ja posiłkowałem się taką stroną internetową: https://stacjaplantacja.pl/jak-przeniesc-rosline-do-hydroponiki/
    • U mnie skrzydłokwiaty dobrze sobie radzą w hydroponice przy ph ponad 7. Możesz podać źródło z info że ph powinno być niskie?
    • Dzień dobry,    chciałbym prosić o pomoc w identyfikacji glonów. Na środku mam wapien który zarósł jakoś pierwszy. Kolejne kamienie zarośnięte w ok tydzień czasu. Rośliny mam sztuczne.    nie wiem czy to okrzemki, brunatnice czy może jakaś dziwna wersja sinic? 
    • Ja w 375l używam dwóch jvp-132 - jeden do napędu kaseciaka, drugi do zamiatania. Poza kolorem bez uwag
    • Mała aktualizacja Udało się zainstalować hydroponikę. To znaczy samą instalację. Pod kątem roślin jeszcze sprawa nie jest zamknięta. Zapał przy tym projekcie nieco mi opadł odkąd przeczytałem, że woda w hydroponice powinna mieć pH na poziomie 5,5-6,5. Liczę mimo wszystko, że rośliny jako tako będą sobie radziły. Kupiłem skrzydłokwiata, philodendrona i jakąś peperomię  Mam jeszcze zielistkę i epipremnum. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Chwilowo próbuję w hydroponice ukorzenić odcięte pędy epipremnum.  - wlot do doniczek  - wylot z doniczek - całość umieszczona w pokrywie - doniczki zalane wodą i wypełnione gąbkami - tak się prezentuje całość obecnie (nie zdążyłem jeszcze wsadzić roślin do doniczek)   Kilka zdjęć obywateli mojego baniaczka   - Dominujący samiec Stigmatochromis Tolae. Chwilowo największy "byk" w akwarium. Ma około 15cm. - Nimbochromis Polystigma - jeden z dwóch ujawnionych samców. Już ładnie zaczyna "łapać" niebieski kolorek   - Nimbochromis Polystigma - jedna z samiczek - Exochochromis Anagenys - jeszcze nie znam płci osobników. - Dimidiochromis Strigatus - jedna z dwóch samic - Protomelas Mbenji Thick Lips - płeć jeszcze nie znana   A na koniec najmłodszy mieszkaniec czyli malutki Dimidiochromis Strigatus  Zaobserwowałem dwie sztuki  Wątpię żeby przeżyły, ale kto wie. Na razie bardzo dobrze kryją się w tej niewielkiej ilości szczelin jakie mają do dyspozycji.    
    • Mam od paru lat Tunze 6085 Tunze Turbelle Nanostream 6085 (4025167608506) • Cena, Opinie • Pompy cyrkulacyjne 17291245623 • Allegro Dla mnie jest idealny w 200cm. Dla Ciebie się nie nadaje bo nie ma regulacji mocy. Dlaczego piszę - wcześniej miałem kilka chińskich - ich trwałość wynosiła średnio pół roku. Może teraz jest inaczej, ale jakbym miał zmieniać to na pewno kupiłbym Tunze. Nawet jeśli teraz jest chiński (bo tego nie wiem)
    • Ja używam od lat taki Tunze https://allegro.pl/oferta/tunze-turbelle-nanostream-6055-10787582038 i dla mnie nie ma lepszego. Mam go w 576l. Jest cichy, wydajny i ma regulację. Ale żeby nie było kolorowo, to ma jedną wadę. Pokrętła w sterowniku są podświetlane od spodu niebieskimi diodami, nawet fajnie to wygląda. Diody emitują oprócz światła również ciepło i pod wpływem tego ciepła po jakimś czasie, plastik z którego są wykonane pokrętła kruszeje i pękają mocowania do potencjometrów i masz po regulacji😂 Oczywiście nie do końca. Nadal można regulować za pomocą małego, płaskiego śrubokręta. Na szczęście producent dziwnym trafem przewidział taką sytuację i w sprzedaży są dostępne oryginalne pokrętła https://allegro.pl/oferta/tunze-rotary-cnobs-7090-102-pokretla-do-kontrolera-11838292596 być może już z innego plastiku (nie wiem, nie sprawdzałem). Czy kupiłbym go drugi raz pomimo tej wady? Obiema ręcami i nogyma ...TAK.
    • Tą Tunze miałem w 720l , też bym go polecał jako niezawodny sprzęt.
    • Używałem Tunze 6045 w 500l (170cm długie) Jak dla mnie to był nawet za mocny ale jako, że ma regulację nie było to problemem. Cichy i energooszczędny. Mocowanie na magnes. Regulacja - czego chcieć więcej?
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.