Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
sam wiesz ile drapieżniki potrzebują czasu aby w pełni wydorośleć wiec co do własnych obserwacji i stawianych tez to poczekaj jeszcze z dwa lata zanim będziesz mógł z taka stanowczością o tym pisać. Jakoś ja wolę polegać na obserwacjach osób co takie ryby mieli przez pare jak nie parenaście lat jak choćby Staszek Bodak

to że mam to "duże" akwa osobiście od roku nie oznacza iż nie miałem kontaktu z rybami wcześniej jak już pisałem wszystko co robię trzymając ryby nie opieram tylko na swoich obserwacjach ale również na obserwacjach osób dużo bardziej doświadczonych niż wszyscy tu w Klubie Malawi... nigdy nie pisze tego czego nie jestem pewien... znajomy ma około 7 awarii największe z nich ma 350x90(bądź 80)x80 w łącznej sumie ma ponad 10000l wody drapieżnikami zajmuje się od kilku lat w wyżej wymienionym akwa ma 11 gatunków i wszystko jest dobrze nic mu się nie dzieje z każdego taksonu samiec jest wybarwiony nie ma problemów ze zgonami (owszem raz na jakiś czas któraś padnie trupem) a ma różnorodność wielkościową od Compressicepsa do Maculicepsa... nie dość jeszcze tego takie trzymanie drapieżników (dla dekoracji) jest również proponowane przez p. Szulca, w wielu książkach przez Koningsa... gdybym nie był pewien tego co napisałem to bym nie pisał mam zwyczaj pisania tylko tego co uważam za słuszne... a poza tym wcześniej miałem akwa 500l

Owszem twierdza oni że drapieżniki najlepiej trzymac w większej obsadzie gatunkowej ale w ilości 8 gatunków sorry ale jakoś nigdzie nie znalazłem info aby którykolwiek z nich do takiego akwa proponował osmiogatunkową obsadę

w takim razie powiedz mi czy gdybyś miał akwarium 350x90x80 i postępowałbyś według tego co mówią o drapieżnikach trzymałbys w akwarium 4gatunki po 3 sztuki i w całym akwarium w łącznej sumie 12ryb?

Napisałeś że z każdego gatunku wyłoniłby się jeden samiec i tylko podczas tarła objął by dominację nad całym akwenem - okej - tylko mi napisz gdzie miło by się podziac pozostałe samce z siedmiu innych gatunków – byłaby walka o kryjówki – a sam dobrze wiesz ze podczas tarała samiec tak potrafi „wyczyścić” zbiornik że innych ryb nie widać. Oczywiście napiszesz że trzeba zapewnic odpowiedna liczbe kryjówek itd. co imho w takim niewielkim akwa jak na 8 gatunków nie jest zbyt proste, a co jeśli w tym samym czasie do tarła będą chciały przystapić 3-4 gatunki co przy obsadzie jaka zaproponowałeś jest całkiem możliwe – bo dla mnie to to już „pachnie cmentarzem” przy możliwościach drapieżników.

w takim akwarium nie będzie czegoś takiego jak tarło byle gdzie w takim akwarium samiec danego taksonu będzie miał już swój rewir i wszystko będzie w znamienitym porządku, trący się samiec nie będzie nękał drugiego trącego się ... a te ryby co nie biorą udziału w zdarzeniu będą siedziały po rogach akwarium aż się skończy tarło... słyszałem o przypadku tarcia się kilku par w jednej chwili od znajomego... według jego relacji było mniej/więcej tak jak napisałem powyżej .. żadna ryba nie padła trupem...

odnośnie Lichno o ile pamiętam masz w akwa compressicepsy 1+4, rostratusy 1+4 i właśnie te lichno 1+4 (było)... jak dla mnie powód mógł być prosty samiec lichno był zestresowany ponieważ był stale naciskany przez samce compo i fosso... w obsadzie, np. ośmio gatunkowej takie coś by nie miało miejsca... wtedy nie byłoby takiego zainteresowania przez inne samce w kierunku jednego ale każdy by się interesował każdym.

a co eksperymentów to dobrze wiesz że sam mam do nich skłonność ale w przypadku takiej obsady i wprowadzeniu do nie dwóch całkiem nieznanych gatunków

o ile się nie mylę to w tej propozycji obsady był tylko jeden nieznany gatunek... czyli Esox z resztą miałem/mam kontakt praktycznie co kilka dni...

Opublikowano

Nasuwa się pytanie, jak saulosi będzie sobie radzić z pokarmem opartym głównie na mrożonkach, lub ewentualnie z pokarmem suchym opartym na skorupiakach.

Jak już chcesz jakieś mbuniaki, to może znajdź jakieś, które będą znosiły taką dietę.

Opublikowano

Nie zaliczam się do ekspertów w dziedzinie non-mbuna, gdyż moja styczność z nimi ogranicza sie do Aulonek. Miałem jednak przyjemność oglądać akwa Mars-a i ujęły mnie 2 rzeczy. Zawsze zastanawiałem się jak takie krokodyle wyglądaja w baniakach powiedzmy dużych ale ciągle jeszcze będącymi zwykłymi akwariami a nie zbiornikami wystawowymi. Fosso Mariusza to wielkie rybsko ( ma ze 30 cm ... jak nie to Mariusz mnie popraw ), wyglada w baniaku fenomenalnie nie jest za wielki jest taki akurat. Możliwe wiec jest aby ryby nawet 40 cm fajnie wygladały w akwa 3 m czy większym. Druga rzecz która mnie uderzyła to ... własnie mało miejsca dla innych gatunków. Pływały tam i dimidio i protomelasy ale chłopak od Fosso miał akurat ochotę na małe krokodylki i jak zawinął 1 obrót to już było 1/3 nie małego przecież zbiornika. Dimidio jak wypłynął z kryjówki to wyglądał jak wyrzuty i wypluty a widziałem kiedys w Niemczech pięknego samca i fotki tego wyplutego samca gdy to on szefował w akwa Mars-a, więc nikt nie powie mi że ten dimidio który podzczas mojej wizyty miał wielkie przerażone oczyska i chyłkiem zwiewał z powrotem był w pełni wybarwiony. Protomelas wyglądał lepiej ale ukochany krokodyl Mars-a dopiero sie rozkrecał ;). Gdy tak sobie siąde i oczami wyobraźni zobaczę akwarium bariana z 80 krokodylkami a docelowo 8 wielgachnymi zębaczami w harmonii dzielącymi się tymi bidnymi kawałeczkami imitacji jeziora to choćby Ad Konings, Szulc i Nimbo patrząc mi głąboko w oczy i puszczając muzykę relaksacyjną twierdzili że będzie super to i tak bym im nie uwierzył. Nimbo naprawdę sie rozbujałeś z tymi marzeniami i mocno rozciągnełeś to akwa na swoje potrzeby ale twoja wizja to raczej nie dworzec kolejowy ale 2 młyny kibiców przeciwnych drużyn stłoczone w jednym sektorze obudowanym 4 metrowym murem :mrgreen:

Opublikowano

Barian jeżeli chcesz łaczyć mbunę z nie mbuną to raczej nastaw się na dodatek non-mbuna w ilości 2 gatunków do 5- 6 gatunków mbuna albo daj sobie spokój z mbuniakami IMHO of kors ;). Samice non mbuna są zazwyczaj mało interesujace i to głównie ich wada. Jeśli idąc tym tropem zmontowałbym akwa to ho ho aż mi się serduszko raduje ale ja jestem stronniczy kocham mbuna ;).

Opublikowano

Nimbo tak w skrócie to na pewno mamy innych znajomych, i w dodatku inne doświadczenia …. I inne podejście do sprawy bo piszesz:

nie dość jeszcze tego takie trzymanie drapieżników (dla dekoracji) jest również proponowane ……

I np. tu już się różnimy w podejsciu bo to co piszesz dokładnie może służyć tylko i wyłącznie do dekoracji w która to dekoracje wciskasz mase ryb i gdzie o obserwowaniu jakichkolwiek naturalnych zachowań nie ma mowy – w takim akwa tworzysz zupę rybna – dworzec kolejowy jak to inni mówią a ryby zatracaja masę swoich zachowań i oczywiście teraz dla zobrazowania przesadzę ale pływaja jak banda ogłupiałych przerośniętych gupików, w moim, a Twoim zdaniem niedorobionym akwa miałem możliwość np. obserwować jak samica dimidio pod koniec inkubacji wypuszcza młode gdzies w rogu akwa a w momecie kiedy podpływała inna ryba szybko zbierała je ponownie do pyska a tych co zebrac nie zdążyła zaciekle broniła – to było dosłownie jak w TV w filmie o Malawi – w przerybieniu jakie ty proponujesz nie ma na to większych szans.

w takim razie powiedz mi czy gdybyś miał akwarium 350x90x80 i postępowałbyś według tego co mówią o drapieżnikach trzymałbys w akwarium 4gatunki po 3 sztuki i w całym akwarium w łącznej sumie 12ryb

dokłanie zgadłes i może nie dokładnie 12 ryb ale pewnie własnie na 4 gatunkach bym poprzestał.

odnośnie Lichno o ile pamiętam masz w akwa compressicepsy 1+4, rostratusy 1+4 i właśnie te lichno 1+4 (było)... jak dla mnie powód mógł być prosty

Nie tak całkiem prosty bo obsade mniej więcej dobrze pamiętasz ale jeszcze był w niej Protomelas 2+3 i samce aulonek czyli ryby o wiele bardziej nadające się do nękania

o ile się nie mylę to w tej propozycji obsady był tylko jeden nieznany gatunek... czyli Esox z resztą miałem/mam kontakt praktycznie co kilka dni...

A to :

E. Angenys doc. 1+1/2 (niemam rzadnego doświadczenia z rybą dlatego bym go kupił)

… na koniec rybę bym ściągał z jeziora nawet w Niemczech nie mają Rhamphochromis Esox nie wiem jaki harem

Więc wychodzą mi dwie ryby ale to tak na marginesie i napisałem to w odniesieniu do dalszych zdań

I np. o tego typu teksty i przecietrzewiane się mi chodziło kiedy pisałem o twoich hormonach, bo wiem że w twoim wieku ma się olbrzymia wole walki i wiarę w siebie samego – i nie traktuj tego jako złośliwość bo tak jest i już i inaczej się nie da, tylko że wynikiem tego jest to że uparcie i za wszelką cenę walczysz o swoje racje nie dopuszczając myśli że może być inaczej, ja natomiast miedzy innymi również przy rybach nauczyłem się dużo pokory i jeszcze jakiś czas temu tez za swoje poglądy dałbym się zabić a obecnie twierdzę że im dłużej mam ryby tym mniej o nich wiem – a raczej tym częściej potrafią mnie one zaskoczyć. I właśnie z tego powodu praktycznie prawie nie wypowiadam się w dziale obsadowym poza paroma wyjątkami jak chocby własnie Twoja propozycja obsadowa i właśnie dlatego często używam w wypowiedziach trybu przypuszczającego bo po prostu z nie można przewidzieć wszystkich czynników i nie można wiedzieć na 100% jak rozwinie się dana obsada – można tylko przypuszczać z wiekszą lub mniejszą dozą prawdopodobieństwa. Natomiast jak dla mnie Ty piszesz z irytującą 100% pewnościa siebie że masz tzw „świętą” racje, ze tak i tak to będzie idealnie i uda się na pewno, ze to będzie bezproblemowo a tamto to całkiem łatwizna i nie dopuszczasz do siebie myśli ze może być inaczej …… a może.

Jako że już i tak zrobiliśmy spore OT a Barian napisał ze drapieżniki sobie odpuszcza to z mojej strony EOT

Opublikowano
to raczej nie dworzec kolejowy ale 2 młyny kibiców przeciwnych drużyn stłoczone w jednym sektorze obudowanym 4 metrowym murem :mrgreen:

:lol: jesteś moim numero uno :wink: w nomenklaturze akwarystycznej

czyli teraz mamy trzy stopniowe ptrzerybienie:

1. przerybienie normalne

2. dworzec kolejowy

3. niezbyt lubiące się grupy kiboli w zamknietym sektorze

:lol:

wersja końcowa to chyba puszka sardynek :twisted::D

Opublikowano

Każdy z nas ma swoje rację... ty i twoi znajomi macie inne poglądy inne doświadczenia z drapieżnikami... ja mam innych znajomych i inne poglądy... więc myślę iż we dwóch takiej dyskusji prowadzić nie możemy nie ma zbyt wiele osób które mogłyby dawać również swoje poglądy...

I np. tu już się różnimy w podejsciu bo to co piszesz dokładnie może służyć tylko i wyłącznie do dekoracji w która to dekoracje wciskasz mase ryb i gdzie o obserwowaniu jakichkolwiek naturalnych zachowań nie ma mowy – w takim akwa tworzysz zupę rybna

przepraszam to nie ja robie zupę rybna nie lubię gotowac :wink:

czyli twierdzisz iż ty masz hodowlę drapieżników... a nie akwarium dekoracyjne... ciekawe ile masz akwarii 40? 50? :P:wink: dla mnie jak ktoś ma 5-10 akwarii to jest dekoracja a nie hodowla...

to co pisze może sie wydawac izz mam 100% pewnosc ale w rzeczywistosci tak nie mysle... akwarystyka przez kilka lat nauczyla mnie kilku rzeczy: pokory, spokoju, cierpliwości, nieprzewidzianych zdażeń/sytuacji.

ale już koniec OT

Opublikowano

Panowie

Cieszę się niezmiernie, że daliście sobie upust co do trzymania drapieżników w baniakach. Może ktoś kiedyś wykorzysta tą wiedzę którą z siebie wyrzuciliście.

Nie chciałem was prowokować, ale na samym początku zaznaczyłem że NIE INTERESUJA MNIE DRAPIEżNIKI !!!!!!! może W NASTęPNYM PIęCIOTYSIęCZNIKU ZA KILKA LAT.

Naprawdę mam dylemat co do obsady i jej ilości.

Uprzejmie prosze abyście napisali jak widzicie obsadę po swojemu (gatunki, ilość, skąd ewentualnie zamówić, uwagi co do łączenia niektórych gatunków. ogólnie wasze przemyślenia na temat swojej obsady. Nie wykluczam samej mbuny czy mbuny z uzupełnieniem nonmbuma.Ewentualnie skomentujcie moją propozycję. Jaką widzicie optymalną ilość ryb w zbiorniku

Auloncara Jacobfrebergi otter-point 2+5

Aulonocara baenschi 2+5

Aulonocara stuartgranti Chiloelo 2+5

Copadichromis borleyi Kadango 1+2

Otopharynx lithobates Zimbawe Rock m 1+2

Protomelas steveni taiwan reef 1+2

Placidochromis phenochilus mdoka Mdoka 1+2

Sciaenochromis fryeri 1+2

Plus mbuma Saulosi 3+8 lub nieco większe stado

Interesują mnie różne połączenia z wyłączeniem zbiornika z DRAPIEżNIKAMI

Łonio dziękuję ci za uwagę co do saulosi, choć gdzieś przeczytałem że są wszystkożerne i można łączyć je z nonmbumą.

Opublikowano
Panowie

Łonio dziękuję ci za uwagę co do saulosi, choć gdzieś przeczytałem że są wszystkożerne i można łączyć je z nonmbumą.

Masz rację. Przepraszam za wprowadzenie w błąd. Już uzupełniłem swoją wiedzę :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Plaowana obsada

akwa ostateczne wymiary - 300x100x65w = 1950l brutto - 120-150 ryb

stała podmiana wody, nadfiltracja, ma być różnorodnie i kolorowo

1. Labidochromis caeruleus 3/6

2.Cynotilapia afra Cabowe 2/4

3.Labeotropheus fuelleborni 2/4

4.Labidochromis sp. hongi 2/4

5.Cynotilapia sp. Blue Reef 2/4

6.Labeotropheus trewavasae Labeotropheus trewavasae Thumbi West 1/2

7.Labeotropheus trewavasae chilumba 1/2

8.Melanochromis auratus 2/5

9.Melanochromis cyaneorhabdos 3/7

10.Metriaclima Greshakei 1/3

11.Metriaclima estherae red red 2/5

12.Pseudotropheus saulosi 3/10

13.Pseudotropheus crabro 2/5

14.Pseudotropheus flawus 2/5

15.Pseudotropheus sp. Poliot 1/3

16.Aulonocara baenschi 2/4

17.Aulonocara jacobfreibergi Eureka 2/4

18.Aulonocara_Firefish 2/4

19.Aulonocara Iwanda 2/4

20.COPADICHROMIS MLOTO IVORY 1/2

21.Otopharynx lithobates 1/3

22.Sciaenochromis fryeri 1/3

23.Protomelas taeniolatus 1/2

zestawienie trochę prowokacyjnie ale osobiście takiego zestawienia nie widziałem i nie mam porównania. nie zakładam żadnych hodowli. połączenie non mbuma z mbuma nie koniecznie, jest opcja samej mbuma

Proszę o wyrozumiałość i pomoc, no bo co ja mam zrobić z takim baniakiem, a klejenie akwa 3 listopada