Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja poczekam,aż mi się zapcha lub wydajność będzie zbyt mała i wtedy przebuduję filtr.W kaseciaku nie mam miejsca,w tej komorze jest pływak auto dolewki bo tam jest najspokojniejsza woda,ale pomyślę nad tym.

Opublikowano

Marku jak wielu kolegów robiło - widzę potrzebę kaseciaka inmar 2.0 :D to tylko 50zł nowe formatki:D klej powinien ci zostać jeszcze.:D tak wersja 4.0 będzie już dla twojego baniaka dobra.

Ta siatka na krety ma za zadanie ciut odsunąć ten fiutek z pompki od gąbki bo wtedy gąbka dotykając do fiutka wylotowego pompki szybko się zapycha. Jak jest siatka to oczywiście przy fiutku się zapcha najpierw ale wtedy płynie całą powierzchnią czołową gąbki bo jest odstęp od gąbki.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Ta siatka na krety ma za zadanie ciut odsunąć ten fiutek z pompki od gąbki bo wtedy gąbka dotykając do fiutka wylotowego pompki szybko się zapycha. Jak jest siatka to oczywiście przy fiutku się zapcha najpierw ale wtedy płynie całą powierzchnią czołową gąbki bo jest odstęp od gąbki.

I dopiero teraz mi to piszesz :)

Opublikowano

Mam Hydora 400, ale u mnie ten filutek nie wchodzi bezpośrednio w pokrywkę, tylko w plastikową rurkę, która jest na stałe wklejona.

Ale dzięki za pomysł, dziś rurka zostanie usunięta i wstawię nową wypuszczoną lekko do środka z odpowiednimi nacięciami.

ps. Daj spokój z tymi telefonami, pewnie i tak nadwyrężam czasem Twoją cierpliwość, a jak widzisz nie o wszystkim się pamięta, żeby spytać/powiedzieć :)

Opublikowano

Ja mam gąbki odsunięte o jakieś 3cm,to tyle co kołnierz zaślepki,ale powodem słabego przepływu może być gąbka o grubości 5cm z każdej strony ?

Opublikowano

Problemem słabnącego przepływu jest zbijanie się złoża. Chyba jedyne co przychodzi mi do głowy to wykonanie tego w pionie z górnym wylotem. Woda będzie przechodzić od dołu do góry przez żywicę co powinno zapobiegać się zbijaniu ( woda będzie pchać purolite w górę a grawitacja mimowolnie w dół ). Takie rozwiązanie ma Stan w narurowcu. Ja u siebie w narurowcu mam odwrotnie czyli przepływ od góry do dołu i średnio raz na 2 tygodnie wyciągam żywicę żeby ją luźniej ułożyć. Natomiast gdyby zrobić tak jak Stan to raczej kwestia zapychania i zbijania się żywicy już tak często nie będą występować.

Opublikowano
Problemem słabnącego przepływu jest zbijanie się złoża. Chyba jedyne co przychodzi mi do głowy to wykonanie tego w pionie z górnym wylotem. Woda będzie przechodzić od dołu do góry przez żywicę co powinno zapobiegać się zbijaniu ( woda będzie pchać purolite w górę a grawitacja mimowolnie w dół ). Takie rozwiązanie ma Stan w narurowcu. Ja u siebie w narurowcu mam odwrotnie czyli przepływ od góry do dołu i średnio raz na 2 tygodnie wyciągam żywicę żeby ją luźniej ułożyć. Natomiast gdyby zrobić tak jak Stan to raczej kwestia zapychania i zbijania się żywicy już tak często nie będą występować.

U mnie jest pionowo co nie zmienia faktu, że się zapycha.

Opublikowano

Dziś moje NO3 wynosi około 3 (PO4-0,01)więc ustawiłem na razie odciek na kropelkowy wypływ,choć nie wiem czy go nie włączać automatycznie co jakiś czas.Moja woda nadal ma mętne zabarwienie,Purolite niewiele zmienił na razie.

Opublikowano

A ja sobie zgotowałem małą katastrofę, przerabiałem blok i coś poszło nie tak, ciśnienie wypchnęło mi dekielek górny i jakieś 5% złoża wyleciało do komory z pompą, przez chwilkę było jak w kuli ze śniegiem, mikołajem i saniami.

Od 2 dni walczę z tymi kuleczkami, efekt potęguje ciemne podłoże...

Obecnie wersja poprawiona działa zabezpieczona sporym pasem gumy z dętki rowerowej, nie ma szans żeby wywaliło górą, gumę sparzyłem i dokładnie wymyłem.

Warto też dodać, że kaseciak jest jednak fenomenalny, w ciągu dwóch dni przy pomocy falownika i zmiany kierunku prądów, wyczyścił baniak, jeszcze gdzieniegdzie pojedyncze kulki się walają. Na szczęście ryby ich nie tykają. Bo w pierwszej chwili miałem przed oczami zagładę populacji. Ale pyski jak by w ogóle nie zwracały uwagi na zaistniałe problemy, podchodzą sobie beztrosko do tarła, czubią się między sobą, nawet się nie pochowały :)