Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przepraszam, z góry za pytanie, bo temat śledze od czasu do czasu i nawet wczoraj przebrnąłem przez 2/3 i wiem już dużo, wymiary zasady itp, ale jednego nie mogę zrozumieć:

Jak umieszczacie blok absorbera w kaseciaku? Przecież to musi być jakiś wymuszony przecisk, a dedykowanej pompki do tego nie widzę..? Wskażcie proszę jakieś rozwiązanie na ten blok, rura kanalizacyjna + 2x zaślepka czy jak?

Czy blok z Purolite łączycie z NGBC/TMBT? Czy jest to uzasadnione?

Obecnie moja filtracja to kubeł z NGBC + AQ2000, ale czeka mnie poważny remont w akwarium więc przymierzam się do zmian z racji braku dostępności NGBC.

Opublikowano
Godzinę temu, mariuszes napisał:

Jak umieszczacie blok absorbera w kaseciaku? Przecież to musi być jakiś wymuszony przecisk, a dedykowanej pompki do tego nie widzę..? Wskażcie proszę jakieś rozwiązanie na ten blok, rura kanalizacyjna + 2x zaślepka czy jak?

Czy blok z Purolite łączycie z NGBC/TMBT? Czy jest to uzasadnione?

Było wielokrotnie w róznych tematach

47fa4f1eb86e0407.jpg

Rura kanalizacyjna fi75 odciąć 32 cm do tego dwie zaślepki do słupków ogrodzeniowych fi76  i dwie okrągłe gąbki ppi45 gęste do tego pompki do wyboru

Hydor Pico 250

Hj411

każda inna 250-300l/h ale jeśli ma leżeć na wzmocnieniu to minimum pompka 400l/h

77c1835a1bd60ad5.jpg

Opublikowano
Dnia 16.10.2016 o 15:52, suricade napisał:

Możesz podać wymiary i jaka pompa ?

Wiem ,ze są na filmie ale łatwiej przeczytać niż zapamiętać.

Sorki za zwłokę, wczoraj miałem masę roboty, kaseciak kompaktowy o wymiarach 233x86x413mm
wymiary komór - śmieciowa 8mm / gąbki 50mm / grzałki 30mm/ biologii i pompy 130mm

Kaseciak napędzany pompą Atman 306, złoże jest na podeście wklejonym bezpośrednio do ścianek komory, prześwit pomiędzy komorą grzałki a biologii to 6cm.

Złoże w siatce po warzywach, na złożu leży węgiel aktywny do okapów - docięty na rozmiar komory.

Gdyby ktoś chciał skopiować projekt to oszczędzę wyliczania formatek...

Pcv 3mm

233x410 2x 

80x410 2x

80x350 1x

233x86 1x

50x410 1x

z ostatniej wycinamy 5x410 i robimy prowadnice, u mnie nie docinają do 5mm ;) ale mają inne zalety.

• Dziękuję 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Pleziorro, i jak się sprawuje Twoja kaseta? Planuję skopiować Twoją z nieco dłuższą komorą pompy. Ten projekt mi najbardziej pasuje bo kaseta nie jest narożnikowa.

Widzę, że do budowy filtra używacie spienionego PCV 3mm.. czemu nie PCV twarde? Są jakieś przeciwwskazania?

Opublikowano
56 minut temu, mariuszes napisał:

Widzę, że do budowy filtra używacie spienionego PCV 3mm.. czemu nie PCV twarde? Są jakieś przeciwwskazania?

No są - nawet trzy przeciwwskazania.

1/ trudno dostać czarne lite pcv , najczęściej jest szare więc do czarnego tła pasuje jak pięść do oka.

2/ cena kolego tyż ważna

3/ a spróbuj w litym pcv nożykiem wyciąć szczeliny wlotowe albo całą formatkę;)

Opublikowano
39 minut temu, deccorativo napisał:

No są - nawet trzy przeciwwskazania.

1/ trudno dostać czarne lite pcv , najczęściej jest szare więc do czarnego tła pasuje jak pięść do oka.

2/ cena kolego tyż ważna

3/ a spróbuj w litym pcv nożykiem wyciąć szczeliny wlotowe albo całą formatkę;)

Można spokojnie z litego PCV. Dociąć można szlifierką kątowa ( gumówką, boszem czy jak gdzie nazywają). Ale trzeba spełnić kilka warunków żeby to zrobić w miarę czysto. Chyba ,że masz dostęp do narzędzi typowo po PCV. Ściankę z wlotem i ta która widać, można robić ze spienionego albo nim okleić dla zamaskowania. Ja akurat miałam PCV za free , ekipa montująca kabinę prysznicową uszkodziła jej szyby i wymienili na swój koszt. :)