Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak to ma być tylko mechaniczna filtracja, to ta przegroda (na czerwono) nie będzie Ci potrzebna, to po 1. Po 2 dobrze by było gdybyś napisał coś więcej, np. jakie rozmiary baniaka bo nikt Ci tu nie wywróży z samego rysunku...

Opublikowano
Jak to ma być tylko mechaniczna filtracja, to ta przegroda (na czerwono) nie będzie Ci potrzebna, to po 1. Po 2 dobrze by było gdybyś napisał coś więcej, np. jakie rozmiary baniaka bo nikt Ci tu nie wywróży z samego rysunku...

Jakie mają być wymiary takiego rozwiązania i jak a jest moc pompy/ zasysania ?

Ostatecznie będzie to chyba wyglądało w ten sposób:

989c44f68ceeb0c3med.jpg

Najpierw komora grzałki 4cm, następnie gąbka 45ppi 5cm, i komora pompy 8cm. W komorze pompy będzie zasys od narurowca, którego już posiadam i prawdopodobnie jeszcze hydor pico 1200. Moja pompa alpha grundfos 2 25-60 powinna dać przy tej konfiguracji jakieś 2000l/h na II biegu. Do tego hydor pico i będzie około 3000l/h.

Kaseta będzie miała w takim układzie wymiary 17x10x30h. Pracować to ma w akwarium 430l 120x60x60. Zmniejszy mi to obecną kasetę o połowę - obecnie 34cm.

Jakieś uwagi, sugestie zanim to posklejam? ;)

• Dziękuję 1
Opublikowano

Myślę, że możesz zejść z grubością. Hydor dość wąski jest. RavenPl ma gąbkę 6x5 tylko nie wiem jaką wysokość kasety.

Ja akurat Hydorem jestem rozczarowany, zmierzony przepływ przy wylocie z peszla to niecałe 700l/h. Model Hydor Pico Evo Mag 1200 o deklarowanym przepływie 1120l/h. Chyba z górki...

Wysłane z telefonu

Opublikowano
Taka tam moja wariacja nt panelu filtracyjnego

To taki bardzo wydajny skimmer:) Działa bardzo dobrze, bo aż się woda gotuje:)

Proponuję zintegrować jego zminimalizowaną i uproszczoną wersję z "kaseciakiem", z własną małą pompką. Można wykorzystać na to część miejsca w komorze ceramiki. To jest pomysł deccorativo z postu #408, z tym, że z oddzielną pompką i całkowicie niezależnym obiegiem. Mała wanienka wypełniona gąbką, wklejona/wmontowana np. w komorę ceramiki (oczywiście tak, żeby nie utrudniała dostępu do pomp i złoża) z naciętymi zębami, zasys od dołu poprzez wężyk do pompki i wylot poza kaseciak.

Wtedy na bank zadziała, a i dodatkowy wylot poprawi cyrkulację. Dodatkowo mamy kolejne urządzenie schowane w kaseciaku:)

Nie wiem czy ktoś wcześniej przypadkiem czegoś podobnego nie zaproponował, ale wertowanie ponad 600 postów w tym wątku jest ponad moje siły, więc jakby co to z góry przepraszam:)

Opublikowano
To taki bardzo wydajny skimmer:) Działa bardzo dobrze, bo aż się woda gotuje:)

Proponuję zintegrować jego zminimalizowaną i uproszczoną wersję z "kaseciakiem", z własną małą pompką. Można wykorzystać na to część miejsca w komorze ceramiki. To jest pomysł deccorativo z postu #408, z tym, że z oddzielną pompką i całkowicie niezależnym obiegiem. Mała wanienka wypełniona gąbką, wklejona/wmontowana np. w komorę ceramiki (oczywiście tak, żeby nie utrudniała dostępu do pomp i złoża) z naciętymi zębami, zasys od dołu poprzez wężyk do pompki i wylot poza kaseciak.

Wtedy na bank zadziała, a i dodatkowy wylot poprawi cyrkulację. Dodatkowo mamy kolejne urządzenie schowane w kaseciaku:)

Nie wiem czy ktoś wcześniej przypadkiem czegoś podobnego nie zaproponował, ale wertowanie ponad 600 postów w tym wątku jest ponad moje siły, więc jakby co to z góry przepraszam:)

No i. Jest zgoda na przetestowanie i podzielenie się obserwacjami bo takie tylko myślenie nic nie daje.

Opublikowano
No i. Jest zgoda na przetestowanie i podzielenie się obserwacjami bo takie tylko myślenie nic nie daje.

Przecież na filmiku makok'a widać, że działa:)

Ale oczywiście jak już w końcu zabiorę się za budowę swojego kaseciaka to oczywiście podzielę się spostrzeżeniami.

Opublikowano

Rozwiązanie skimmera w kasecie jest proste i nie wymaga oddzielnej pompy. Wystarczy wkleić małe korytko z grzebieniem w komorze pompy. Opisywałem to parę stron wcześniej.

Opublikowano

Czyli jednak ktoś, czyli apper, zaproponował już takie rozwiązanie:)

Apper czy woda spływająca ze skimmera pluska sobie delikatnie? Osobiście nie chciałbym, żeby mi coś ciągle pluskało i jeśli tak to w swojej wersji wkleję "zjeżdżalnię" dla tego strumyka:)