Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
dzięki za opinie, chyba masz rację co do tego przepływu i ma sensu go dodatkowo sztucznie ograniczać, ale cały czas mam wrażenie, że jeśli poziom wody w komorze z pompą będzie znacznie niższy niż w akwarium to woda do filtra będzie chciała się dostać z dużo większą siłą niż gdyby te poziomy różniły się tylko nieznacznie,

wyczuwasz prawidłowo.

Ciśnienie hydrostatyczne rośnie wraz z różnicą poziomów ale kaseciak to nie elektrownia wodna. Nie ma sensu sztucznie blokować przepływ zrobią to gówienka wessane w gąbki.

Natomiast ma to ogromną zaletę bo czym więcej zapychają się gąbki tym grawitacja ze zdwojoną siłą stara się przepychać przez nie wodę.

Efekt jest taki że od prawie 3 miesięcy nie czyściłem gąbek a woda cały czas jest przepychana. Najlepsze w tym jest to że pompa bez względu na zapchanie gąbek pompuje stale na maxa bo nic nie musi ssać lub pokonywać oporów węży i kolanek czyli AqC2000 ok 1800l/h. to jest taki dmuch że w mojej 120cm wymiata piasek po przeciwnej stronie baniaka i pracuje bez falownika.

Różnica poziomów w komorze pompy z 1cm wzrosła do 3 cm i się ustabilizowała na tym poziomie.

Oczywiście wiem że gąbki powinienem płukać ale to eksperyment na razie bez żadnej szkody dla rybek - NO2 i NO3 pod kontrolą a podmiany wody też wykonuję.

co do gąbek to masz rację, ja na etapie sklejania nie pomyślałem o tym i teraz niebardzo mam na to miejsce, ale zawsze na czas wymiany gąbek z pierwszej komory mogę włożyć gąbkę do komory nr 2,

Filtr stoi u mnie na dnie akwarium, ścianka przed gąbką jest wysoka na około 7 cm, wysoko to wiedziałem, że tyle będzie piachu z tej strony. Akwarium mam o wysokości 40 cm, cały filtr ma wysokość 37,5 - 38 cm, w komorze z głowicą, pompa właśnie już stoi po przekątnej, może niepotrzebnie ale wstawiłem ją na podstawce dołączonej do zestawu aby stała stabilniej.

specjalnie wyrażnie pokazałem na zdjęciach te listwy prowadzące dla gąbek - nie należy tego zaniedbać reszta moich obaw bezzasadna.

powodzenia

Opublikowano

no niestety w momencie kiedy dałeś zdjęcia swojej poprawionej wersji z listwami prowadzącymi mój filtr był sklejony już od około 2 tygodni i dobry tydzień pracował na pełnych obrotach, ale zawsze mogę oddzielić gąbki tą ruchomą przegrodą i wyciągać je pojedynczo, także myślę że nie będzie tak źle, ale te listwy to faktycznie dobre udogodnienie.

Reasumując uważam, że opisany w tym temacie sposób filtracji jest bardzo dobrą i niedrogą, co dla mnie było istotne, alternatywą dla kubełków, innych filtrów wewnętrznych, czy nawet systemu narurowego opartego na korpusach.

Niektórzy pewnie wcześniej czytali o moich rozterkach z filtracją, mam akwarium umiejscowione przy ścianie pod telewizorem, stoi na 40 cm szafce (niewiele miejsca pod akwarium, na pewno nie na system narurowy), a do dyspozycji miałem jedynie szafkę obok o wymiarach 50x50x50 w którą pierwotnie chciałem upchać kubełek z korpusami lub niewielkiego narurowca, a dzięki zaproponowanemu przez Ciebie rozwiązaniu w szafce trzymam elektronikę i inne graty typowo akwarystyczne, nie boje się że kubełek, czy korpusy będą przeciekać, nie zastanawiam się też za którym kamieniem schować grzałkę, czy głowicę z gąbką.

Opublikowano

Zrobiłem w końcu ten rysuneczek. Proszę o uwagi i wogóle...

Założyłem wysokość 45 cm. Więc jak zostawimy dla głowicy 20 cm wysokości to można zapakować 2,5 litra ceramiki albo innego wkładu. Ja rysunek zrobiłem dla siebie do mojej 200 l. Jak ktoś chce to mogę przesłać też plik .dwg to sobie jeszcze popróbuje zanim zacznie kleić.

Gdzie w Warszawie można dostać czarne PCV? W castoramie przy krakowskiej mają tylko czerwony, żółty i biały...

post-14401-14695717795563_thumb.png

post-14401-14695717795822_thumb.png

post-14401-14695717795933_thumb.png

post-14401-14695717796182_thumb.png

post-14401-14695717796425_thumb.png

post-14401-14695717796649_thumb.png

• Dziękuję 4
Opublikowano

Gdzie w Warszawie można dostać czarne PCV? W castoramie przy krakowskiej mają tylko czerwony, żółty i biały...

Ja większość plastików i kleje do nich kupuję tu - mają filie w kilku miastach i tną materiał ale nie na dokładne formatki.

http://www.tuplex.pl/product,5,Plyty_z_PCW,Plyty_twarde_z_PCW

Specjalnie zwracam waszą uwagę na płyty z twardego PCW.

Jeśli tło w akwarium będzie czarne to kleimy z czarnego spienionego PCV 3mm a dno dajemy z płytki gresowej lub uwzględniamy w wymiarach że taki obciążnik tam włożymy na całe dno.

Jeśli tło w akwarium będzie ze styropianu malowane akrylem to stosujemy na filtr kasetowy twarde PCW w kolorze białym grubości 2- 2,5mm i malujemy identycznie jak reszta tła.

Twarde PCV tonie, spienione PCV pływa i wymaga dociążenia.

Opublikowano

Witam.Zrobilem sama obudowe i juz opisuje:

Wymiary:

40/30/9

Koszt:

100/50 cm 3mm plyta spienione pcv biale w zupelnosci wystarczy 21zl

Klej do pcv dragon 4.5zl

Wykonanie:

Rozrysowalem na plycie potrzebne mi kawalki i wycinalem nozem takim jak do regipsow z dokladnoscia do milimetra,nastepnie powycinalem sasys wody i skrimmer.Posklejalem i oto mam.Moze Sebastian wklei zdjecia bo ja nie potrafie z telefonu.Moj model troszke sie rozni i dzis beda testy.Wydaje mi sie ze przeplyw bedzie bardzo swobodny i filtr zda swoj egzamin.

Budowa:

Centymetr od gory wyciety grzebien do zanieczyszczen z powiezchni wody.Od dolu 5cm na dlugosc 10cm wycieta kratka na zasys wody.Dalej 5cm przerwy(miejsce na grzalke i odpady,Dalejza przedzialkami gabka ppi 45 dalej gabka ppi 20,nastepnie przegroda od komory pomy i do ukierunkowania wody na ceramike.5Cm zostawilem dolem zeby wodaszla na ceramike.Ceramika bedzie nakryta wata dla bakterii i calosc nakryta gabka ppi 20 w ostatniej komorze pompa 2000l.Na tylnej sciance wierce 4otwory w rogach zeby zamontowac przyssawki.Oto calosc.Seba prosze wstaw za mnie zdjecia.Wykonanie bardzo latwe i przyjemne.Calosc wyglada bardzo estetycznie i mozna powiedziec ze wyglada jak ze sklepu.

Opublikowano

Oto zdjęcia kolegi RavenPL

VKWf.jpg

WKWf.jpg

-- dołączony post:

Muszę Was przeprosić i zmienić zdanie o dyszy wylotowej podwójnej, którą polecałem parę postów wcześniej. Po kilku dniach testów dysza strasznie ogranicza przepływ co znacząco wpływa na jakość wody w akwarium. Pomimo odpięcia końcówek zwężających to przepływ nadal spadł drastycznie. Dysza sama w sobie bardzo fajna i wydawałoby się, że będzie idealna. Niestety kilka dni zweryfikowało jak jest naprawdę. Przepraszam tych, którzy zasugerowali się i kupili.

• Dziękuję 1
Opublikowano
Oto zdjęcia kolegi RavenPL

Jeżeli gąbki będą zaraz za tą ścianką z wycięta kratka na dole to trochę lipa,bo ograniczasz powierzchnię gąbki przez którą będzie przepływać woda.Natomiast jeżeli między ta ścianką a gąbkami będzie wolna przestrzeń to może być całkiem ok,bo powinno ci lepiej zasysać odchody z podłoża.

Opublikowano
....

Muszę Was przeprosić i zmienić zdanie o dyszy wylotowej podwójnej, którą polecałem parę postów wcześniej. Po kilku dniach testów dysza strasznie ogranicza przepływ co znacząco wpływa na jakość wody w akwarium. Pomimo odpięcia końcówek zwężających to przepływ nadal spadł drastycznie. Dysza sama w sobie bardzo fajna i wydawałoby się, że będzie idealna. Niestety kilka dni zweryfikowało jak jest naprawdę. Przepraszam tych, którzy zasugerowali się i kupili.

Seba nie ma sprawy na pewno nie rzucili się do zakupów tych chińskich widełek - uprzedzałem.

Niestety filtr Ravena ma błędy.

1/ pełne przegrody górą i dołem za tym pięknym wlotem wyłączyły obie gąbki z filtracji tu gdzie są te pełne ścianki. Potrzebne są tylko wąskie 1 cm listewki prowadzące na całej długości i na dnie także ( nowość). Po dnie idzie fałszywa woda bez filtracji a narybek znalazłem aż w komorze pompy. To jest siła życia ryb afrykańskich - pokonały wszystko.

2/ najgorsze że nie ma komory eljota i druga gąbka pracuje tylko niewielką częścią bo oparta jest o ścianę komory pompy. Cały przepływ ma zahamowany. kolega Raven zdaje się popełnił ten sam błąd co ty Seba na początku.

Proszę dokładnie kopiować z rysunku Kalbara tam jest maleńka ale jest komora chemii i gąbka nie opiera się bezpośrednio o ściankę.

No i pytanie co teraz z tym białasem zrobisz - przecież taki biały nie może stać w baniaku.