krzysiutoja Opublikowano 13 Maja 2014 #11 Opublikowano 13 Maja 2014 Witam kiedyś stosowało się roztwór Rywanolu i to działało . Takie przenoszenie może pogorszyć sytuacje ryba nie będzie pobierać pokarmu i ciągły stres stres nie pomaga w leczeniu . Przemyłbym bym ranę roztworem rywanolu i do baniaka . Pozdrawiam A wszystkiego najlepszego Sir_Yaro
Shiroki Opublikowano 13 Maja 2014 #12 Opublikowano 13 Maja 2014 Zostawcie te rybcię w spokoju i dbajcie o czystość wody w akwarium. Czy ktoś widział aby ryby zgłaszały sie do lekarza w jeziorze? System regeneracji ryb spowoduje, ze wszystko sie zabliźni, jesli warunki wodne sa odpowiednie.
Misiek Opublikowano 13 Maja 2014 #13 Opublikowano 13 Maja 2014 Masz rację nie zgłaszają się do lekarza, w naturze osłabione lub ranne umierają lub zostają pożarte gdy nie są w stanie uciec Tu raczej nic ich nie zje, ale zatłuc osłabioną sztukę współtowarzysze mogą. Ja bym jednak obserwował zachowanie ryby jak i ranę przez najbliższy dzień. I od tego uzależnił ewentualną kwarantannę. Jeśli ze złapaniem jej nie masz problemu to ja też Przemyłbym bym ranę roztworem rywanolu i do baniaka .
Jargos Opublikowano 13 Maja 2014 #14 Opublikowano 13 Maja 2014 jodyna czy rywanol, na pewno żaden z tych leków nie zaszkodzi. rywanol jest bardziej lekiem na grzyby ale zawsze..
don.vito Opublikowano 17 Maja 2014 #15 Opublikowano 17 Maja 2014 Kolego Jarku jak tam Twój pupil się czuje ?
Sir_Yaro Opublikowano 17 Maja 2014 Autor #16 Opublikowano 17 Maja 2014 wyglada na to że dobrze. rana zarasta, i chyba niedługo zaczną sie pojawiać łuski. Mysle ze za tydzien wypuszczę go już z kotnika
Sir_Yaro Opublikowano 17 Maja 2014 Autor #18 Opublikowano 17 Maja 2014 Po za odizolowaniem w kotniku nie robiłem nic.
waszek18 Opublikowano 17 Maja 2014 #19 Opublikowano 17 Maja 2014 :-) rozumiem. Ważne że ryba wraca do zdrowia. Zobaczymy jak będzie po powrocie do ogólnego. :-)
malet7 Opublikowano 15 Lipca 2014 #20 Opublikowano 15 Lipca 2014 Podepnę się pod temat, bo mojemu Yellow`owi też coś podobnego się stało, jest trochę ospały, chowa się po kątach, ale po pokarm podływa normalnie. Dzięki
Rekomendowane odpowiedzi