Skocz do zawartości

Dobra woda?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość pemergency
Opublikowano
Waszek, ja biorę pewne leki, ktore nie wiem, czy wraz z tym moczem nie spowodują, ze mi potem ryby nie zmutują, a potem któregos dnia nie wyjdą z akwarium i nie zjedzą mi świnek morskich :)

hehe, poproś bliskich, którzy nie biorą...

Opublikowano
No to coś źle mierzysz bo to raczej dziwne aby od grudnia w akwa z rybami NO3 było zero. Chyba że syn robi duże podmiany i przy tych kilku rybkach ma również mnóstwo roślin.

Podmiana 40% co tydzien lub dwa tygodnie, filtr gabkowy wewnętrznym troche roślinnek dwa glonojady i 7 wypasionych żółtaczkow indyjskich, karmionych płatkami tetry dla pielęgnicowatych :) Uwierzysz? Nic źle nie mierzę. :)

Planowałem wode z tego akwa wlać do jbl-ów. Po zbadaniu parametrów zastanawiałem sie, "po co?" Kiedy sa takie same!

A i dodam, zadnych chorób :)

Co do wypowiedzi o starych czasach (a coś tam pamiętam ;)) to nie było superfiltrów i testów ale były zasady których się przestrzegało. Zarówno kiedyś jak i dziś, wpuszczenie dużej ilości ryb na drugi dzień od zalania kończyło się kłopotami. Nawet dla tych zarośniętych zieleniną akwa z obsadą z żyworódek. Jak to się kończy w naszym biotopie (bardziej wymagającym ze względu na wysokie Ph) wystarczy zerknąć do działu Choroby.....

A wiesz, ze moje pierwsze akwa, nigdy nie mierzyłem parametrów, a ryby mi sie jedynie podziabaly w wyniku wewnętrznej agresji? Mnożyły mi sie na potegę, młode oddałem za pokarm do akwarystycznego. Karmiłem dafnia żywa i suszona i ochotkami, a nawet larwami takimi czerpanymi i wijacymi sie jak gluty ;-)... Jednego z pyszczakow miałem 3 lata!

Dożył późnej starości :) miałem tylko mały sump z piaskiem, węglem i gąbka (z gabki do kąpieli), klejony osobiscie, i oswietlenie z żarówek? Pamietam swoja walkę z glonami, a potem jak glony pieknie mi obrosły korzeń... Uwierz, ze gdybym pokazał tu swoje akwarium z 1998 roku, to by mnie tu zakrzyczano :) zadnego blatu, raz ospa trafiła sie z nowa rybą.poza tym nic...

Miałem je ponad 4 lata :)

Za resztę info dzieki.

-- dołączony post:

hehe, poproś bliskich, którzy nie biorą...

Żona mnie rzuci, a młodszy syn, juz sie pukał w czoło :) Ale moze zaryzykuje.

Mowisz 50 ml do wody? Czy do filtrow?

Gość pemergency
Opublikowano
Podmiana 40% co tydzien lub dwa tygodnie, filtr gabkowy wewnętrznym troche roślinnek dwa glonojady i 7 wypasionych żółtaczkow indyjskich, karmionych płatkami tetry dla pielęgnicowatych :) Uwierzysz? Nic źle nie mierzę. :)

Planowałem wode z tego akwa wlać do jbl-ów. Po zbadaniu parametrów zastanawiałem sie, "po co?" Kiedy sa takie same!

A i dodam, zadnych chorób :)

A wiesz, ze moje pierwsze akwa, nigdy nie mierzyłem parametrów, a ryby mi sie jedynie podziabaly w wyniku wewnętrznej agresji? Mnożyły mi sie na potegę, młode oddałem za pokarm do akwarystycznego. Karmiłem dafnia żywa i suszona i ochotkami, a nawet larwami takimi czerpanymi i wijacymi sie jak gluty ;-)... Jednego z pyszczakow miałem 3 lata!

Dożył późnej starości :) miałem tylko mały sump z piaskiem, węglem i gąbka (z gabki do kąpieli), klejony osobiscie, i oswietlenie z żarówek? Pamietam swoja walkę z glonami, a potem jak glony pieknie mi obrosły korzeń... Uwierz, ze gdybym pokazał tu swoje akwarium z 1998 roku, to by mnie tu zakrzyczano :) zadnego blatu, raz ospa trafiła sie z nowa rybą.poza tym nic...

Miałem je ponad 4 lata :)

Za resztę info dzieki.

-- dołączony post:

Żona mnie rzuci, a młodszy syn, juz sie pukał w czoło :) Ale moze zaryzykuje.

Mowisz 50 ml do wody? Czy do filtrow?

Do wody Panie, do wody oczywiście.

Opublikowano
Podmiana 40% co tydzien lub dwa tygodnie, filtr gabkowy wewnętrznym troche roślinnek dwa glonojady i 7 wypasionych żółtaczkow indyjskich, karmionych płatkami tetry dla pielęgnicowatych Uwierzysz? Nic źle nie mierzę.

A i dodam, zadnych chorób

A jakich testów używasz?

A wiesz, ze moje pierwsze akwa, nigdy nie mierzyłem parametrów, a ryby mi sie jedynie podziabaly w wyniku wewnętrznej agresji? Mnożyły mi sie na potegę, młode oddałem za pokarm do akwarystycznego. Karmiłem dafnia żywa i suszona i ochotkami, a nawet larwami takimi czerpanymi i wijacymi sie jak gluty ... Jednego z pyszczakow miałem 3 lata!

Dożył późnej starości miałem tylko mały sump z piaskiem, węglem i gąbka (z gabki do kąpieli), klejony osobiscie, i oswietlenie z żarówek? Pamietam swoja walkę z glonami, a potem jak glony pieknie mi obrosły korzeń... Uwierz, ze gdybym pokazał tu swoje akwarium z 1998 roku, to by mnie tu zakrzyczano zadnego blatu, raz ospa trafiła sie z nowa rybą.poza tym nic...

Miałem je ponad 4 lata

Skoro było ok zrób tak znowu :rolleyes:

Opublikowano

Ale 50 ml na 400 l wody? wystarczy? I co? Badamy parametry?

Testy jbl nowe kropelkowe.

Siknąłem :) jak ojce gadali :-)

Po pracy zbadam wode :) Ale jak mnie zrobiliscie w konia, to... ;-)

Nie, nie zrobie powtórki - ale nie zamierzam tez przeginać.

Znajdę swoj "złoty środek". Cykl azotanowy do mnie przemawia i ma sens.

Chce by sie zamknął.

Opublikowano

Siknąłeś to dobrze :-) teraz czekaj i obserwuj. Najpierw wzrost amoniaku. Potem spadek amoniaku i wzrost No2 następnie spadek no2 i wzrost no3. Chcesz obserwować dokładnie co się dzieje to rób testy co 3 dni. Jeżeli chcesz mieć orientacyjny wzgląd w sytuację to wystarczy raz na tydzień. :-)

Pozdrawiam

Opublikowano
Nie nauczą ! I tak będą pytać tak to jest z cyklem azotowym jak i np. filtracji. Tyle jest tego, że szok, a i tak w kółko o to samo pytają.

Bo przychodzą nowi i pytają , chyba łatwiej jest założyć nowy wątek nisz poszukać może to boli ;)

Opublikowano

Ja bym nie robił testów co dwa dni, bo nie ma to sensu :) Robiłeś je na początku, sprawdziłeś co leci w kranie, więc wiesz od czego się zaczęło. Dałeś "pożywkę" do akwarium. Jak chcesz w ramach pełnej świadomości zrób test za dwa dni. Potem raz na tydzień żeby zaspokoić ciekawość w zupełności wystarczy, będziesz sobie spokojnie obserwował zmiany.

Teraz tylko cierpliwości :) Trzeba zacisnąć żeby i nastawić się na jakiś miesiąc oczekiwania. Jak się człowiek dobrze ukierunkuje to wcale nie taki dramat, a jaka radość po zarybieniu zbiornika.