Jump to content

padające pyszczaki

Recommended Posts

zbiornik 200l obsada saulosix2,yellow x 4.red x2 hongi x 2 glonojad x2 sumik x2 reszty nie znam w sumie jest ich 28 sztuk filtrAQUAEL filtr FAN 3 PLUS do akwarium 150-250L ph 7.4 płatki malawi spirulina mrożonki od wczoraj.Podmiana co dwa tygodnie 40l. Witam mam problem z pyszczkami mam akwarium półtora miesiąca 200l miałem w nim już ospę wyleczyłem podmianka wody co 2 tygodnie 40l. Co dwa tygodnie jedna rybka zachowuje się dziwnie chowa się w jednym miejscu 2 dni i pada żadnych innych widocznych objawów padło mi już 5 sztuk co może być powodem. Jeszcze odchody ciągnące sie za nimi nie czarne koloru karmy ph 6.9 hyba małe proszę o rade

sake jest teraz aktywny Dodaj punkt reputacji dla sake Raportuj zły post Galeria użytkownika

Proszę o wyrozumiałość nikt nie odpisuje coś zle napisałem nie jestem dobry z komputera prosze odpisac

-- dołączony post:

zbiornik 200l obsada saulosix2,yellow x 4.red x2 hongi x 2 glonojad x2 sumik x2 reszty nie znam w sumie jest ich 28 sztuk filtrAQUAEL filtr FAN 3 PLUS do akwarium 150-250L ph 7.4 płatki malawi spirulina mrożonki od wczoraj.Podmiana co dwa tygodnie 40l. Witam mam problem z pyszczkami mam akwarium półtora miesiąca 200l miałem w nim już ospę wyleczyłem podmianka wody co 2 tygodnie 40l. Co dwa tygodnie jedna rybka zachowuje się dziwnie chowa się w jednym miejscu 2 dni i pada żadnych innych widocznych objawów padło mi już 5 sztuk co może być powodem. Jeszcze odchody ciągnące sie za nimi nie czarne koloru karmy ph 6.9 hyba małe proszę o rade

sake jest teraz aktywny Dodaj punkt reputacji dla sake Raportuj zły post Galeria użytkownika

Guest pemergency
Proszę o wyrozumiałość nikt nie odpisuje coś zle napisałem nie jestem dobry z komputera prosze odpisac

-- dołączony post:

Pomijając już obsadę (ilość gatunków, mieszany biotop) to przede wszystkim masz brak filtracji. Niskie pH i rzadka podmiana wody. Myślę, że ryby padają z oczywistego powodu, a dokładnie NH3/4, kolokwialnie mówiąc trują się swoimi szczynami i "kaką". Nie masz filtra biologicznego, który ustabilizowałby sytuację w akwarium, a przede wszystkim pozwolił na rozwój bakterii nitryfikacyjnych...

Generalnie to wszystko jest nie tak jak trzeba.

Powinieneś pójść za radą kolegi i przeczytać FAQ, a po za tym to:

1. Proponuję obowiązkowo zakupić jakiś kubeł, chociażby tani chiński HW, zasypać go po brzegi ceramiką lub grysem koralowym (podstawa).

2. Zrobić testy (chociaż myślę, że w tym przypadku są raczej zbędne), powinieneś poznać parametry swojej wody, masz niskie ph coś jest tego powodem, może woda kranowa, a może masz w zbiorniku korzenie, łupiny kokosa itd?

3. Nie mieszaj biotopów, nie dogodzisz wszystkim rybom jednocześnie, to po prostu nie możliwe.

koledzy tak mi doradzili w sklepie gdzie wszystko zakupiłem sam tego niewymyśliłem nawet niewiem co to kubeł jak możecie to dajcie jakiegoś linka z allegro to zakupie.To są młode pyszczaki powiedział mi że przy takiej ilości nie bedzie agresji.Nie mam kokosa mam tylko żwirek kwarcowy kamienie filipinskie kamienie łupek i muszle z horwacji może one też będą powodem,napowietrzenie mam dobre wczoraj dodałem lekarstwo na bloat i na nicienie tak mi doradził w sklepie. A wy co radzicie mam do was większe zaufanie.

Guest pemergency
koledzy tak mi doradzili w sklepie gdzie wszystko zakupiłem sam tego niewymyśliłem nawet niewiem co to kubeł jak możecie to dajcie jakiegoś linka z allegro to zakupie.To są młode pyszczaki powiedział mi że przy takiej ilości nie bedzie agresji.Nie mam kokosa mam tylko żwirek kwarcowy kamienie filipinskie kamienie łupek i muszle z horwacji może one też będą powodem,napowietrzenie mam dobre wczoraj dodałem lekarstwo na bloat i na nicienie tak mi doradził w sklepie. A wy co radzicie mam do was większe zaufanie.

1. Zakup testy kropelkowe JBL: NH3/4, NO2, NO3.

2. Zrób testy i podaj wyniki.

Kubeł to inaczej filtr kanistrowy.

Ten jest od razu z lampą UV, może kiedyś Ci się przyda.

FILTR ZEW. Z LAMPĄ UV 9W HW-303B 1400l/h + WKŁADY (4119777973) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img13.allegroimg.pl/photos/400x300/41/19/77/79/4119777973@@AMEPARAM@@13@@AMEPARAM@@41/19/77/79@@AMEPARAM@@4119777973

Po pierwsze, bez tego trudno zacząć myśleć jak można Ci pomóc.

Wątki dotyczące chorób muszą zawierać w pierwszym poście takie informacje jak:

- wielkość akwarium

- obsada

- filtracja

- parametry wody (obowiązkowo NO2, NO3, ph, TwO i TwW)

- sposób karmienia (częstotliwość, rodzaje pokarmów)

- częstotliwość i wielkość podmian wody

Tematy, które nie spełniają tego warunku będą usuwane bez kontaktu z autorem.

Przypominam o przestrzeganiu regulaminu forum, oraz o precyzyjnym tytułowaniu wątków - tematy "pomocy", "chory pyszczak", czy "co robić" będą usuwane.

Ponad to

- filtracji w akwarium nie masz, jeśli ten fan to jedyne co masz w akwarium na bank ryby się trują odchodami

- ryb za dużo i obsada z dupy i do dopy...

- ph 6,9 to zdecydowanie za mało.

- ciągnące odchody mogą sugerować bloat - http://www.klub-malawi.pl/serwis/artykuly-klubowiczow/o-pielegnacji-pyszczakow-i-nie-tylko/250-bloat-czsta-choroba-malawijskich-pyszczakow.html - ale nie Ci tego powiedzieć na pewno.

- o żywieniu nie wiemy nic, ale biorąc pod uwagę obsadę, spodziewam się lekkiego dramatu i w tym zakresie

- zapewne o cyklu azotowym nie wiesz nic...

Jeśli to akwarium założyłeś półtora miesiąca temu... to ja współczuje Twoim rybom... Najbardziej z powodu powolnej agonii...

Do wkucia na blachę masz na początek faq - http://forum.klub-malawi.pl/faq.php

Do zrobienia w tempie ekspresowym pozostałe testy parametrów wody... Jeśli masz coś kupować to polecam testy kropelkowe firmy JBL.

O ile to nie jakaś prowokacja... Napisałem tylko ze względu na ryby...

Witaj odstaw mrożonki podejrzewam że karmiłeś ochotką to po pierwsze a po drugie to czas na edukację poczytaj Sobie o każdym gatunku który zamierzasz posiadać o filtracji i o biotopie Malawi a po trzecie sklepy są po to żeby sprzedawać więc wcisną klientowi wszystko :mad: Kupując żywe zwierze jednak coś o nim powinieneś wiedzieć ale co się stało to się nie odstanie Masz nauczkę oby ostatnią Pozdrawiam i powodzenia w hodowli