Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Zanim zaczniecie mnie krytykować przeczytajcie sobie wszystkie posty dotyczące rozmowy na temat NO3.

Nie chodzi o krytykę tylko o wyjaśnienie kwestii, która ma wpływ na jakość wody dla pyszczaków. Szanuję Twoje doświadczenie w hodowli ryb z Malawi i chemiczna wiedzę, ale uważam, że jesteś w błędzie.

NO ludzie błagam was mieszając roztwór powiedzmy 20% z roztworem 30%,nigdy nie otrzymamy mieszaniny o stężeniu większym niż 30%. I jeszcze raz proszę was o czytanie wszystkich postów a nie wybiórcze wtrącanie się do tematu.

Masz w tym stwierdzeniu absolutna rację, tylko wciąż zapominasz o kluczowej sprawie: stężenie azotanów w akwarium cały czas nie jest stałe tylko wzrasta, bo ryby wydzielają produkty przemian metabolicznych, które są przetwarzane przez bakterie do NO3.

Podkreślam to jeszcze raz, nie trzeba mieć przerybienia w akwarium i sypać nadmiar pokarmu. Ryby wydalają i powstają z tego azotany i na to nie mamy wpływu. Przed podmianą wody startujesz zatem z wyższego stężenia azotanów w akwarium niż te np. 30 ppm, po podmianie nie wracasz do stężenia 30 ppm, no chyba, że podmieniasz 100% wody. Im większe stężenie azotanów w wodzie którą używasz do podmian, tym szybciej będzie następowała kumulacja tego jonu w akwarium.

Ta dyskusji wyląduje chyba zaraz w dziale 'WODA' ;)

Opublikowano

Zakończy tą dyskusję.Do kolegi grodka,masz rację i ja tego nigdy nie negowałem.Chciałem tylko udowodnić że wodą o zawartości 30 ppm też możemy podmieniać wodę w akwarium tylko że częściej niż tą o zawartości 10 ppm (w FAQ piszą że dobrze prowadzonym akwarium nie powinny NO3 przekraczać 50ppm). Przy dojrzałym akwarium przyrost NO3 na dobę powinien ustalić się na podobnym poziomie.A więc zawartość NO3 w wodzie do podmiany będzie miała tylko wpływ na częstotliwość tych podmian, no chyba że jest to ilość powyżej 50 ppm,ale takiej wody wodociągi nie mogą sprzedawać bo NDS dla wody pitnej to 50ppm.

-- dołączony post:

"Zakończmy"