Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam akwarium 100x40x40 i w nim filtr zewnętrzny UNIMAX 250 oraz AQUA SZUT 750

Czy tylko filtr wewnętrzny ma zbierać odchody

Czy na zewnętrzny muszę założyć prefiltr czy też może zbierać odchody

I mam pytanko bo na filtrze wewnętrznym na tym AQUASZUT mam takie coś jak po lewej taki pojemnik przeźroczysty z jakąś flizeliną czy czymś

Czy lepiej założyć gąbkę tak jak po prawej

turbo750_03.jpg

Opublikowano

Mechanik ma zbierać odchody :rolleyes:

Nie stosuję żadnych prefiltrów, przy wydajnej filtracji cały syf ma się znaleźć najlepiej za akwarium, taka drobna sugestia ;)

Opublikowano
Nie stosuję żadnych prefiltrów, przy wydajnej filtracji cały syf ma się znaleźć najlepiej za akwarium,

Jeśli "za" oznacza poza obiegiem wody to podpisuję się obiema rękami ;). Chyba że chodzi o opcję "czego oczy nie widzą tego sercu nie żal" :)

Opublikowano

I dla tego stosuję się "mechaników", którzy są czyszczeni częściej niż normalnie :wink:

Na prefiltrach zbiera się syf, który pomniejsza wydajność poza tym zostaje w baniaku, większe szanse rozkładu odchodów znajdują się w filtrze, niż poza nim (np. bakterie beztlenowe) :P

Biologa też czasami trzeba przeczyścić :wink:

POZDRO

Opublikowano

Na prefiltrach zbiera się syf, który pomniejsza wydajność poza tym zostaje w baniaku, większe szanse rozkładu odchodów znajdują się w filtrze, niż poza nim (np. bakterie beztlenowe) :P

Ale my kupy chcemy usuwać ze zbiorników a nie je rozkładać. Bakterie mają rozkładać amoniak do wolnego azotu. Na tym polega cykl azotowy. Odchody które zalegają w fitrach zwiększają poziom NO3. Po co je gromadzić w kable? Po to jest prefiltr żeby co tydzień go umyć i biologa mieć czystego. :-)

Pozdrawiam :-)

Opublikowano
Ale my kupy chcemy usuwać ze zbiorników a nie je rozkładać.

Z doświadczenia wiem (ale co ja tam wiem), że prefiltr raczej w tym nie pomoże :P

Zawsze można przecież co drugi dzień hasać z odmulaczem po baniaku, jak ktoś ma za dużo czasu ;)

Z tego co ja się dowiedziałem tu i ówdzie, to główny rozkład materii właśnie dzieje się w filtrze i tam mają być azotyny przetworzone w azotany a następnie zdenitryfikowane , po co więc stosować np. zeolit skoro ma on nie rozkładać azotanów w filtrze.Co przetworzy No2 w akwarium na No3 :confused: Po co się robi podmiany, czy nie po to aby zbić azotany :?: Każda rozkładająca się materia w akwarium dostarcza czystego No2 , to w sumie dobrze , niech w akwarium działają "kupki" bezpośrednio na mieszkańców. Ale co ja tam wiem :P

Sugeruję zaopatrzyć się w denitryfikator, patent działa rewelacyjnie na No3 w baniaku .

POZDRO

P.S.

Sugeruję autorowi tematu aby zastosował metodę z prefiltrem i bez, zobaczymy jakie będzie miał spostrzeżenia.

Opublikowano
to główny rozkład materii właśnie dzieje się w filtrze i tam mają być azotyny przetworzone w azotany a następnie zdenitryfikowane

Główny rozkład materii załatwiają bakterie, które są w całym baniaku a to że w filtrze jest ich najwięcej to oczywista oczywistość. Co do kolejności to najpierw amoniak rozkłada się na azotyny a proces kończy się azotanami (denitryfikacja w standardowych kubłach nie występuje)

Sugeruję autorowi tematu aby zastosował metodę z prefiltrem i bez, zobaczymy jakie będzie miał spostrzeżenia.

Kodi sorry ale to jest proste, zamiast czyścić częściej kubeł zdejmie gąbkę i to ją wyczyści. Kubeł otworzy dwa razy w roku. IMHO dużo prościej raz w tygodniu wyczyścić małą gąbeczkę niż co dwa, trzy miesiące czyścić kubeł (albo zapcha się prefiltr albo kubeł) ale jak kto woli ;).

Po co się robi podmiany, czy nie po to aby zbić azotany
Nie tylko, podmianami redukujesz również inne niepożądane związki np. fosforany.

(ale co ja tam wiem :P).