Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

b90bb8f052b0.jpg

Jednak działa jak należy.Swoją drogą to niezła trucizna z tej wody amoniakalnej. Jedna kropla na 1,5 litra i taki wynik. Jak by chcieć komuś zaszkodzić to taką butelką staw hodowlany można by wytruć.

Opublikowano
W takim razie ślicznie dziękuję za pomoc w starcie, sam bym sobie nie poradził. Co do glonów to ja za nimi nie przepadam :) Może przed wpuszczeniem rybek zakupić inny test NH4 żeby się upewnić? I jeszcze jedno pytanie, czy zanim wpuszczę ryby to najpierw podmienić wodę 1/4 zbiornika?

nie kupuj nowego testu

czekaj na rozpatrzenie reklamacji

teraz już test na NH4 nie jest ci tak bardzo potrzebny

jak NO2 spada już do 0 to NH4 już dawno jest 0

z glonami na razie nie walcz każdy nowy zbiornik przechodzi rózne glonowo pierwotniakowe epidemie zanim się nie ustabilizuje - wtedy zdecydujesz, a może polubisz?

Przed wpuszczeniem ryb możesz zrobić 20% podmiankę wody ( nie zapomnij o uzdatniaczu wody kranowej)

powodzenia

Opublikowano
b90bb8f052b0.jpg

Jednak działa jak należy.Swoją drogą to niezła trucizna z tej wody amoniakalnej. Jedna kropla na 1,5 litra i taki wynik. Jak by chcieć komuś zaszkodzić to taką butelką staw hodowlany można by wytruć.

kolego nie siej paniki. to nie jest trucizna a staw będzie ci wdzięczny za taki prezent.

amoniak NH3 z wody amoniakalnej wlany do zbiornika o pH 7 i poniżej natychmiast i w 100% zamienia się w nie szkodliwy nawóz sztuczny amon NH4 więc tylko roślinność w stawie będzie bujna. W naszej Malawi przy pH 7,6 do 8 najwyżej 5% pozostanie w postaci gazowego NH3 i w bardzo krótkim czasie wyparuje w powietrze, pozostanie 95% amonu czyli jadło dla bakterii.

Ja właśnie kończę start oczka wodnego 4000l na wodę amoniakalną wlałem tam 40ml.

-- dołączony post:

Tyle że te NO2 nigdy nie było wysokie, przynajmiej przy pomiarach.

tym się nie martw

widocznie szambo niemieckie w Denitrolu inaczej działa niż szambo francuskie w Prodibio Biodigest.

Wlałeś precyzyjną dawkę amoniaku i fakt że został przerobiony na 5 mg/l NO3 oznacza że oba etapy cyklu nitryfikacyjnego są ku końcowi, a to oznacza tylko jedno - wpuszczać ryby.

Start na wodę amoniakalną nawet przy mało widocznym wzroście NO2 ( brak skoku) a pojawieniu się określonej ilości NO3 w 100% potwierdza zakończenie dojrzewania zbiornika.

Zadna inna metoda startu takiej pewności nie daje.

Opublikowano

Ok. Skoro tak twierdzisz to pewnie tak jest. Około 20% wody podmienię w piątek (uzdatniam Aqua Safe Tetry) a w sobotę jadę po ryby. Zdecydowałem się na trzy gatunki (maingano, saulosi i yellowki 1/3) Czy ta woda się nie popieprzy jak wpuszczę od razu dwanaście ryb?

Opublikowano
Ok. Skoro tak twierdzisz to pewnie tak jest. Około 20% wody podmienię w piątek (uzdatniam Aqua Safe Tetry) a w sobotę jadę po ryby. Zdecydowałem się na trzy gatunki (maingano, saulosi i yellowki 1/3) Czy ta woda się nie popieprzy jak wpuszczę od razu dwanaście ryb?

co do obsady się nie wypowiadam bo się nie znam choć mam identyczną.

co do wody jestem spokojny na pewno będzie dobrze.

Opublikowano

Jeszcze jedno pytanko. Obecnie napowietrzam zbiornik dwoma kostkami napowietrzającymi (wyczytałem gdzieś że podczas dojrzewania zbiornika trzeba go dobrze napowietrzać). Czy po wpuszczeniu obsady jest to konieczne? Myślałem też o założeniu dyfuzora (który zresztą zamówiłem) na rurkę wylotową kubła. Niektórzy twierdzą że napowietrzanie wody jest konieczne inni że pyszczakom do niczego nie jest to potrzebne.

Opublikowano

Napowietrzanie każdym rybom jest potrzebne tyle że nie musi się odbywać poprzez kostki dyfuzory itp. cuda ;) Wystarczy sam ruch tafli wody spowodowany wylotem któregoś z filtrów.

Opublikowano

Zamówiłem dyfuzor EHEIM na końcówkę wylotu filtra. Jak będzie głośno to zostanę przy zwykłej końcówce. Ciekawe w ogóle czy taki dyfuzor nie ogranicza wylotu wody z filtra, czy nie zmniejsza przepływu wody.

Opublikowano
Zamówiłem dyfuzor EHEIM na końcówkę wylotu filtra. Jak będzie głośno to zostanę przy zwykłej końcówce. Ciekawe w ogóle czy taki dyfuzor nie ogranicza wylotu wody z filtra, czy nie zmniejsza przepływu wody.

kolego wyjeżdzamy poza temat !

nie wiem jak Eheim ale te co widziałem wszystkie zmniejszają przepływ bo mają zmniejszone światło otworu.

Jak już nasłuchasz się "brzęczyka" - (właśnie dla tego tak się nazywa) i grzechotu napowietrzacza, a w końcu i tak wywalisz to wszystko i zaczniesz poruszać taflą wody, jak ci tu radzą to będzie dokładnie jak w dowcipie o Żydzie i kozie.