Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Stosuję tonące i pływające. W przypadku nienamoczenia pojawia się intensywne ocieranie ryb o podłoże. Polecam namaczanie. Jedyny minus to brzydki zapach wody przez jedną dobę.

Opublikowano

Stosowałem, nie namaczając - efekt uśmiercone kilka sztuk P.Demasoni. Polecam poświęcić kilka minut więcej żeby później nie było przykrych niespodzianek.

Wysłane z mojego GT-I8190 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Był już wątek na temat tego pokarmu i wnioski są takie(przynajmniej po mojej "analizie"), że "normalny" granulat od Hikari trzeba namaczać. Nie trzeba zaś namaczać granulatu z dopiskiem "sinking", który oznacza "tonący". Ten nie pęcznieje.

Ufam tutejszej klubowej tabelce, która klasyfikuje ten pokarm jako "W", czyli wysokiej jakości. Dodam tylko, że dla pyszczaków 3-4 cm nawet wersja sinking mini jest za duża.

Opublikowano

Rozmiar MINI jest większy niż "M" Naturefood. Jeżeli macie jakieś wątpliwości to namaczajcie - co za problem? Cały czas mówię o wersji sinking bo taką karmię. Nie namaczam, stosuję go jakieś 2 miesiące i moje ryby są uśmiechnięte, Demasoni szczególnie.

Opublikowano

http://forum.klub-malawi.pl/hikari-cichlid-sinking-exel-mini-t18377p4.html

Ze zdjęć i testów kilku użytkowników wynika, że pokarm pęcznieje o maksymalnie 1/4 swojej pierwotnej wielkości... Namaczanie wydaje się zbędne. Zrobiłem test, bo akurat posiadam Excel Sinking mini.

Hikari Cichlid Sinking Exel mini - test pęcznienia.

soc08x.jpg

Jak widać powyżej, suchy pokarm miał ok. 3mm, pokarm namoczony ok. 3,5mm. Czyli pokarm po namoczeniu zwiększa swoje rozmiary o ok. 15 %. Zdjęcie po lewej i po prawej pokazuje tą samą granulkę.

Objętościowo, przy założeniu, że granulka sucha ma 3x3x3 mm i objętość ok. 30 mm3, po namoczeniu ma ok. 40mm3. Czyli zwiększyła objętość o ok 33%.

IMO nie ma sensu namaczać, zwłaszcza, że podczas namaczania mogą ulotnić się pewne składniki zawarte w pokarmie.(nie wiem jak jest w przypadku tego pokarmu Hikari)

Opublikowano

Widocznie Hikari gold sinking mini bardziej puchnie. Ja testowałem i odnosiłem się cały czas do "zielonego" Excel'a, golda nie mam.

W każdym bądź razie dzięki za post i zdjęcie, bo niedługo będę wybierał coś wybarwiającego i gdybym wybierał Hikari to widzę, że bez namaczania się nie obejdzie.

Opublikowano

No to jedziemy dalej. Hikari Cichlid Excel mini:

Nadal wygląda mi to na więcej niż 15-30%. Wyobraźmy sobie, że taka ryba najada się do syta pokarmem, który po 5 minutach puchnie prawie dwukrotnie... Nie trudno przewidzieć, że kiedyś do "tragedii" może dojść.

Dodam jeszcze, że nie namaczałem 15min a około 5-8.

KWFf.jpg

• Dziękuję 1