Jump to content

Start zbiornika i zeolit

gregotsw

Recommended Posts

Witajcie

Mój zbiornik dojrzewa już drugi tydzień(start 7.02.2014r.) i chciałbym podzielić się swoimi obserwacjami.

Filtracja:

HW-302 - prefiltr narurowy 100 mikronów, 2kg zeolitu(1 kosz) i reszta bioceramika(1200 m2/l).

Od 16.02.2014r. działa hydroponika(80x15x15, 12l keramzytu, na samym spodzie 1kg zeolitu, 1l biocermiki, rośliny: Skrzydłokwiat)

Parametry:

12.02.2014r.

NH3 0,01 mg/l

NO2 0,3

14.02.2014r.

NO2 0,5-0,75

NH3 0,00

15.02.2014r.

NO2 0,5-0,72

NH3 0,00

16.02.2014r.

NO2 0,5-0,72

NH3 0,00

19.02.2014r.

Ph 8<

Gh 28

Kh 14

NO2 0,5-0,72

NH3 0,00

21.02.2014r. + podanie Prodibio Biodigest 1 caps

NO2 0,75

NH3 0,00

22.02.2014r.

NO2 0,75

NH3 0,00

NO2 nie wzrasta i nie spada, NH3 jak widać tylko przez chwile skoczyło do bardzo niskiego stężenia i później już nie występuje. Jako starter użyłem bactoactive od Tropicala i kilka tabletek(pokarm) dla ryb dennych. Dzisiaj dodałem też trochę uryny(25 ml) ale NH3 ani drgnęło. Wczoraj dolane Prodibio Biodigest(120-1000l) NO2 dzisiaj bez zmian.

Czy przyczyną braku wyższego skoku NO2 jest zeolit, który pochłania większość amoniaku? Czy przez zeolit wykształcone złoża bakterii Nitrobacter będą uboższe? Czy NO2 w trakcie dojrzewania musi przekroczyć 1 mg/l aby móc później spokojnie wprowadzać ryby?(po spadku do 0 oczywiście)

Wydaje mi się, że zeolit spowalnia rozwój bakterii Nitrobacter i wydłuża dojrzewanie zbiornika. Lub też testy Zoolek na NH3 i NO2 są trefne. NO3 nie mierzyłem, bo mam też zoolek, a przy wysokim NO2 przekłamuje wyniki.(w kranie NO3 na poziomie 30-40 mg/l)

Nie spodziewałem się tak skutecznego działania zeolitu, zwłaszcza że jest to jakiś chiński "maifan stone".

Witajcie

NO2 nie wzrasta i nie spada, NH3 jak widać tylko przez chwile skoczyło do bardzo niskiego stężenia i później już nie występuje. Jako starter użyłem bactoactive od Tropicala i kilka tabletek(pokarm) dla ryb dennych. Dzisiaj dodałem też trochę uryny(25 ml) ale NH3 ani drgnęło. Wczoraj dolane Prodibio Biodigest(120-1000l) NO2 dzisiaj bez zmian.

C.

poczytaj wpis andrejusa on także startował na bactoactive Tropicala i dokładnie jak tobie wszystko stało( jemu przez 5 tygodni) z NH4 0 i minimalnym NO2 . Wreszcie wczoraj wlałeś skuteczne bakterie to licz start od nowa.

Ja miałem podobnie z zeolitem. Dopiero ja wywalilem z kubła to coś sie zaczęło dziać.

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

cenna podpowiedz.

grego tak na zdrowy chłopski rozum - pomyśl.

jeśli wszędzie trąbią że zeolit natychmiast pochłania amoniak a bakterie są jeszcze słabiutkie to z czego mają się rozwijać z samej wody?. ich całe skromne jeszcze jedzonko przecież siedzi w zeolicie.

Dlaczego z uporem maniaka startujecie baniaki na zeolicie zamiast na ceramice?

Wiem że kupując kubły dostajecie "gratis" watę, węgiel aktywny lub zeolit ale trzeba pomyśleć co do czego służy i nie używać wszystkiego co ci wetkną niby za darmo.

Drugą czynnością po usunięciu zeolitu z dojrzewającego akwarium powinna być zmiana testów. Zoolek nie budzi u mnie żadnego zaufania. Większą mam pewność używając testów psakowych JBLa :). Zeolit jest dobry jeżeli ma się nadmiar związków azotowóch, których bakterie nie są w stanie "przetrawić" lub gdy nastąpiła awaria kubła i bakterie z braku przepływu wody padły. U mnie za zeolit i węgiel aktywny robi Purigen. Nie dość, że usuwa związki azotowe to jeszcze bezbłędnie klaruję wodę.

Coś się tam jednak dzieje skoro NO2 wynosi te 0,75 mg/l. Może hydroponika zjadła cały amoniak i teraz "podjada" azotyny? Oby okazała się tak samo łasa na azotany.(o ile to prawda)

Mam pytanie czy za każdym razem gdy Wasze zbiorniki dojrzewały NO2 szybowało do wartości kilku mg/l? Czy jest to warunek konieczny aby Nitrobacter się zaczął namnażać?

Nie każdy startuje akwarium na pożywkach i innych starterach amoniakowych, a zbiornik dojrzewa i się stabilizuje - wątpię aby bez jakiejkolwiek pożywki skok azotynów był wyższy od mojego.

Dlaczego z uporem maniaka startujecie baniaki na zeolicie zamiast na ceramice?

Wiem że kupując kubły dostajecie "gratis" watę, węgiel aktywny lub zeolit ale trzeba pomyśleć co do czego służy i nie używać wszystkiego co ci wetkną niby za darmo.

Spotkałem się z wieloma opiniami, które zdecydowanie umniejszają te "natychmiastowe" i silne działanie zeolitu. Zeolit kupiłem sam, podobnie jak bioceramikę. Dlaczego? Nie miałem w planach hydroponiki, a chciałem w jakiś sposób zaradzić na przyszłość wysokiemu NO3 w akwarium.(woda do podmian NO3 30-40 mg/l) Zeolit i Purigen(zamiast którego powstała hydroponika) miały chociaż utrzymać NO3 na poziomie tych 30-40 mg/l.

Także nie sprowadzaj mnie do poziomu jakiegoś laika, który nawrzucał wszystko bez namysłu. Po prostu założenia na starcie były inne niż jest obecnie, złoża dobierałem po namyśle - jednakże nie doceniając skuteczności zeolitu.