Slawek-meszek Opublikowano 17 Lutego 2014 #31 Opublikowano 17 Lutego 2014 wpuścił kiedyś stado 40 sztuk małych i z tego było tylko ok. 6 samic. Mam nadzieję, że nie jest to reguła Nie jest to żadna reguła ja ostatnio przywiozłem 13 szt młodych msobo Magungi i co się okazało że jest 3 samce i 10 samic.
fkn Opublikowano 17 Lutego 2014 Autor #32 Opublikowano 17 Lutego 2014 To super. Utrzymałeś takie stado przez dłuższy czas, czy następowała wewnętrzna redukcja?
Slawek-meszek Opublikowano 17 Lutego 2014 #33 Opublikowano 17 Lutego 2014 Na razie jest to stado 8-9-cio miesięczne które jest u mnie 4 miesiące. Póki co są wszystkie rybcie. Mam już pięknie wybarwionego i dwa wybarwiające się. Samiczk już noszą i nie widzę jak na razie duże agresji. Agresja zacznie się uwidaczniać później znacznie później. Czyli jak ryby jak osiągną już swoją dojrzałość około 1,5 roku. Nie wiem czy czytałeś wątek o msobo http://forum.klub-malawi.pl/m-msobo-magunga-opis-spostrzezenia-hodowcy-t20681.html
fkn Opublikowano 17 Lutego 2014 Autor #34 Opublikowano 17 Lutego 2014 Czytałem, ale jednoznacznych wniosków nie można wyciągnąć. Tez tak spróbuje. Wpuszczę ok 15 młodych i zobaczymy. Pozdrawiam
chlodnica Opublikowano 18 Lutego 2014 #35 Opublikowano 18 Lutego 2014 Nie jest to żadna reguła ja ostatnio przywiozłem 13 szt młodych msobo Magungi i co się okazało że jest 3 samce i 10 samic. to się b.cieszę,pozdro Meszek...
fkn Opublikowano 18 Lutego 2014 Autor #36 Opublikowano 18 Lutego 2014 Od dziś pływają u mnie młode magungi (16 sztuk). Pomimo tego że są małe bardzo fajnie wyglądają.
fkn Opublikowano 24 Listopada 2015 Autor #37 Opublikowano 24 Listopada 2015 Witajcie po dłuższej przerwie, postanowiłem coś zmienić w obsadzie: aktualnie u mnie: magunga 4+10 maison reef 1+3 (+stadko młodzieży) trewawase marmalade cat 2+1 Kusi mnie non mbuna, w przykładowych obsadach jest takie zestawienie: Copadichromis borleyi kadango Aulonocara steveni hongi Otopharynx lithobates Sciaenochromis fryeri Lethrinops lethrinus Metriaclima sp msobo Magunga Metriaclima sp zebra Chilumba Melanochromis dialeptos Co Wy na to, ewentualnie takie gatunki mnie interesują: Aulonocara baenschi, Benga Aulonocara jacobfreibergi Aulonocara steveni Aulonocara stuartgranti Copadichromis borleyi, Lethrinops sp. marginatus Nimbochromis livingstonii Sciaenochromis fryeri Co polecilibyście, nie mam doświadczenia z non mbuna. Zostawić obsadę i coś dołożyć, czy ewentualnie zamień na nie mbuna?
tom77 Opublikowano 24 Listopada 2015 #38 Opublikowano 24 Listopada 2015 Połączenie msobo i non-mbuny nie jest dobrym pomysłem (sprawdziłem). Albo jedno, albo drugie.
stan Opublikowano 24 Listopada 2015 #39 Opublikowano 24 Listopada 2015 Nimbochromis livingstoni nie polecił bym też do tej obsady to duża i silna ryba, a druga sprawa drapieżniki potrzebują mięsa no a przy tej obsadzie ciężko Ci będzie dobrze karmić.
fkn Opublikowano 24 Listopada 2015 Autor #40 Opublikowano 24 Listopada 2015 Nimbochromis livingstoni nie polecił bym też do tej obsady to duża i silna ryba, a druga sprawa drapieżniki potrzebują mięsa no a przy tej obsadzie ciężko Ci będzie dobrze karmić. A pozbywając się trewawase?
Rekomendowane odpowiedzi