stan Opublikowano 25 Listopada 2015 #41 Opublikowano 25 Listopada 2015 Dalej uważam że tego typu silnych drapieżników nie mieszał bym z w/w rybami. Trevcia to jedno ale reszta ryb nie pasuje do tej wielkości drapieżnika. Proponował bym coś mniejszego np. stigamtochromisa modetusa czy modestusa eastern. Spokojną i cały czas wybarwioną ryba jest Taeniochromis holotaenia. Mam ta rybę u siebie i naprawdę gorąco polecam jest ona prześliczna ( non stop wybarwiona cały czas zmieniając swoje ubarwienie ) i wydaje sie byc spokojna rybą. No i nie jest to wielki cielak jakimi są nimbochromisy ;-) Poniżej moja Holcia w dwóch wariantach kolorystycznych ( to ta sama ryba) 2
fkn Opublikowano 25 Listopada 2015 Autor #42 Opublikowano 25 Listopada 2015 Dzięki za podpowiedź, rybki ciekawe. Naczytałem się tego wątku: http://www.akwariumonline.pl/viewtopic.php?f=56&t=1395 i zamieszał mi w głowie -- dołączony post: A ograniczając wybór do 1-2 z tych poniższych gatunków: Copadichromis borleyi Cyrtocara moorii Lethrinops sp. marginatus Nimbochromis polystigma Sciaenochromis fryeri Ps. sorki, że marudzę ale jakoś mnie tak naszło
Bezprym Opublikowano 25 Listopada 2015 #43 Opublikowano 25 Listopada 2015 Ja brałbym Copadichromisa, samiczki mają swój urok. Wysłane z mojego LG-D722 przy użyciu Tapatalka
stan Opublikowano 25 Listopada 2015 #44 Opublikowano 25 Listopada 2015 Ja bym brał freyi to wdzięczna i non stop wybarwiona ryba. Tylko szukaj prawdziwego jeziorowca, a nie bastarda iceberga.
Andrzej Głuszyca Opublikowano 25 Listopada 2015 #45 Opublikowano 25 Listopada 2015 ...małe OT. Stasiu...zdjęcie rybki...bajka!!! 1
tom77 Opublikowano 25 Listopada 2015 #46 Opublikowano 25 Listopada 2015 Co polecilibyście, nie mam doświadczenia z non mbuna. Zostawić obsadę i coś dołożyć, czy ewentualnie zamień na nie mbuna? Jeśli zdecydowałbyś się zmienić obsadą na non-mbuna, to moja propozycja, uwzględniająca Twoje typy: Lethrinops sp. marginatus z tego gatunku grzebaczy utworzyłbym stadko, coś około 3+4 (samice średnioładne) - ryba"A":D Sciaenochromis fryeri z tego gatunku zbliżonego do skał harem 1+3 supersamca (nieiceberga) z jedynymi w obsadzie brzydkimi samicami - ryba "B":D Copadichromis borleyi z tego gatunku toniowego harem 1+3 z samicami średnioładnymi - ryba "C":D Kolega marcin_plock ma trochę podobną obsadę. Małe ryzyko (bo bez niego nie ma zabawy) - czasami marginatusy udają, że nie są lethrinopsami i są trochę agresywniejsze niż się wstępnie zakłada. Ale wtedy coś wymyślimy;) Niezależnie od decyzji, życzę powodzenia. -- dołączony post: Zapomniałem dodać, że wszystkie powyższe ryby są mięsożerne. 1
eljot Opublikowano 25 Listopada 2015 #47 Opublikowano 25 Listopada 2015 harem 1+3 Tu starczą dwie samice bo urodą nie grzeszą .
stan Opublikowano 25 Listopada 2015 #48 Opublikowano 25 Listopada 2015 Dziękuję Andrzeju ;-) Myślę że proponowana przezemnie holotaenia powinna dogadać się z resztą ryb mięsożernych jakie podałeś bo ta ryba to nie jest klasycznym,, dresem" jak inne drapieżniki.
tom77 Opublikowano 25 Listopada 2015 #49 Opublikowano 25 Listopada 2015 Nawet nie wiem, czy autor wątku pójdzie w stronę non-mbuna - więc króciutko. Mam Sciaenochromisy "od zawsze" - IMHO mimo wszystko lepiej minimum 1+3. .......Ale eljot miał je jeszcze w czasach jak był eljotem12:D więc może on ma rację -- dołączony post: Eljot był eljotem12, znacznie dawniej niż stan - stanem76:D Sorry, ale nie mogłem sobie odmówić.
stan Opublikowano 25 Listopada 2015 #50 Opublikowano 25 Listopada 2015 Eljot był eljotem12, znacznie dawniej niż stan - stanem76 Sorry, ale nie mogłem sobie odmówić. _____________ A jakie ma to znaczenie lub wpływ na temat tudzież samice frejka?
Rekomendowane odpowiedzi