Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
jeśli chłodzimy radiatory wodą ze zbiornika to zawsze jej temperatura na wylocie będzie o 5 - 10 C wyższa od pobieranej

Że jak? :D: :D :D

5-10°C ??? Żartujesz chyba albo coś Ci się źle napisało. Żeby podgrzać wodę o 5-10°C na długości tego 1-2m to tych ledów powinno być chyba z tysiąc, a nie parę sztuk. W tej chwili ~50W ledy powodują u mnie ledwo mierzalną zmianę temperatury.

W poprzedniej lampie (o ile dobrze pamiętam) jak sie rozkręciło ją na maxa to 150W robiło różnice CHYBA 0.5°C...

Z reszta na logikę. Pompujemy przez lampę 200l/h. Mamy baniak 450l. Taki wzrost temperatury przy pominięciu strat po 2h spowodował by ogrzanie baniaka o prawie 9°C... Lepsza wydajność niż grzałka... :P

• Dziękuję 1
Opublikowano
Żeby podgrzać wodę o 5-10°C na długości tego 1-2m to tych ledów powinno być chyba z tysiąc, a nie parę sztuk.

Lub wolny przepływ wody aby miała czas się nagrzać ;).

• Dziękuję 1
Opublikowano
Lub wolny przepływ wody aby miała czas się nagrzać .

Też racja. Ale muszę przyznać, że nie widziałem pompki akwarystycznej o tak wolnym przepływie. 100l/h to chyba minimum...

• Dziękuję 1
Opublikowano

sorki:twisted:

oczywiście błąd z przecinkiem

powinno być 0,5-1,0 C

a tak na marginesie dla twoich ledów 50W to;

deltaT = Q50W/( 4200x250l/h) x 3600 / sprawność ok50% = 0,42 C

faktycznie prawie nie zauważalny wzrost temperatury.

Opublikowano
Też racja. Ale muszę przyznać, że nie widziałem pompki akwarystycznej o tak wolnym przepływie. 100l/h to chyba minimum...

Istnieje pompka Mini Orange, jak pamiętam ma przepływ 15 L/h. Coś takiego wykorzystują w klimatyzacji.

post-12774-14695716136365_thumb.png

• Dziękuję 2
Opublikowano

dzięki piotrola to bardzo cenna dla mnie informacja bo do niedawna szukałem czegoś takiego i nie znalazłem, a wystarczyło zapytać kolegów.

Akurat w tym przeznaczeniu do pompowania wody w chłodnicy ledów moim zdaniem nie do zastosowania.

jak pisałeś 15l/h moc 20W wysokość podnoszenia wody aż 8m ale ma czujnik poziomu wody i do wypompowywania skroplin z klimatyzatorów, a więc nie przystosowana do pracy ciągłej.

ale do innych naszych urządzeń w akwa jak najbardziej, chyba że cena zniechęci.

tu koledzy mieli rację ja się pomyliłem z przecinkiem wcześniej kupiłem już Hydor Pico 250l/h tylko 4W i podnoszenie wody na 50 cm. nie mam jakoś zaufania do najtańszych.

Opublikowano

Poprawcie mnie jesli się mylę - nie sprawdzałem tego ale wydaje się dość rozsądne.

Jeśli pompa ma wysokość podnoszenia X metrów to dotyczy to słupa wody o jakiejś średnicy.

Teraz jeśli zaraz za pompą zastosuję redukcję (np z węża 12mm przejdę na wężyk 6mm) to czy zdolność podnoszenia znacznie wzrośnie? Waga takiego słupa wody zmniejszy się przecież wielokrotnie...

Opublikowano
Istnieje pompka Mini Orange, jak pamiętam ma przepływ 15 L/h. Coś takiego wykorzystują w klimatyzacji.

To wygląda jak pompa perystaltyczna - w sam raz do napędu denitratorów. Dzięki za linka :)

-- dołączony post:

Poprawcie mnie jesli się mylę - nie sprawdzałem

Tak,przecież tak działa każda prasa hydrauliczna czy inny układ dźwigni ;)

Ale dochodzą większe opory tłoczenia.

Opublikowano

Wcale nie potrzeba dokładać dodatkowych pompek do chłodzenia lampy led. Rozwiązaniem może być zastosowanie trójnika na wylocie wody do akwarium z istniejącej filtracji z odpowiednimi zaworkami którymi regulujemy przepływ jaki tylko chcemy.

Opublikowano

Oczywiście, u mnie na lecieć przez powrót z denitracji. Tylko może braknąć ciśnienia. A pomysł z osobną pompką miałby większy sens gdyby np. włączać ją jednocześnie z oświetleniem.