Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tło wyszło ciekawie natomiast kamienie za płasko i te bryły nie bardzo komponują się z tak wykonanym tłem. Duży + dla małżonki za pomysł na obudowę :).

Opublikowano

W moim zbiorniku kamole przekładałem co chwile;) Nie myślałeś by je pogrupować może wtedy uzyskał byś efekt który Cie zadowoli.Ale" rama" wypas:D

Opublikowano

Heh to nie tylko twój problem. Mój zbiorniczek ma już 9 miechów i średnio raz w miesiącu tam próbowałem coś zmieniać, choć teraz wygląda ok to i tak do końca nie wiem czy tak zostanie.

Opublikowano

1_20140118_183317.jpg

Efekt końcowy osiągnięty , a gadania było a po co , a na co :-)

I myślę , że tym miłym akcentem zakończe ten wątek . Jeśli ktoś przeczytał całość to jest wytrwały :-) i pewnie założy zbiornik z biotopem Malawi pierwszy lub większy od tego jaki posiada.

Pozdrawiam

• Dziękuję 3
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dziś przeprowadziłem ciekawą modyfikacje mojej lampy led , rozbudowałem ją o płynne włączanie i wyłączanie w ciągu 90 minut wraz ze zmianą temperatury barwowej od około 8500 do powiedzmy 600 . I odwrotnie włączanej od 600 do 8500 wyszło naprawdę świetnie.

Lampe mam zbudowaną z zasilacza od komputera atx , drivera od darleteka , miękki start stop Rampa , 6 x led Cree XML2 6500 i 2 metrów taśmy rgb na ledach 5050 14.4 wata na metr .

Krótko jak to to jest zbudowane . Lampa standardowo dwie gałęzie po trzy ledy podłączone do drivera który to jest sterowany poprzez PWM sterownikiem zmierzchu Rampa . I nie było by w tym nic dziwnego gdyby nie taśma led rgb , która została pozbawiona kabelka od koloru zielonego co by się niepotrzebnie nie plątał :-)

Zmiana temperatury barwowej światła wraz z jego natężeniem (ilością lumenów ) zmienia się dzięki temu że kolor niebieski ściemnia się razem z ledami cree ( podłączony pod wyjście z rampy , okazało się że pomimo sterowania pwm normalnie działa ) a kolor czerwony podłączony pod zasilacz na stałe bez efektu ściemniania.

Dzięki temu gdy timer uruchamia zasilacz załącza tylko czerwony kolor i po chwili startuje reszta lampy łagodnie z czerwonego do do białego i na odwrót przy gaszeniu od białego do czerwonego. :-)

Efekt można porównać do np. Świetlówki w dzień power glo przejście to aquarrela do wybarwiającej czerwonej . Jutro postaram się zrobić zdjęcia w odstępach czasu powiedzmy co 20 min dla zobrazowaniam mojego wywodu :-)

• Dziękuję 2