Skocz do zawartości

Czy to wina wody ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

I masz tam zapewne podłączoną rurkę od napowietrzania, jeśli tak to ją wywal. Do napowietrzania starczy jak wylot z kubła skierujesz tak aby poruszał taflą wody, jeśli nie masz takiej możliwości to wylot z mechanika skieruj w górę, spełni tą samą rolę.

• Dziękuję 1
Opublikowano
Z kubełka deszczowców porusza taflą i to wystarczy?
Tak wystarczy ale chodziło ci chyba o deszczownicę bo z krainy deszczowców to był szpieg imieniem Karamba ;).
Opublikowano

Hehe, tak chodziło mi o deszczownicę, tylko piszę z telefonu i mi przemienia słowa a nie zawszę zauważę :)

Rybcie od razu odżyły, dzięki jesteście kochani!

Opublikowano
Tak wystarczy ale chodziło ci chyba o deszczownicę bo z krainy deszczowców to był szpieg imieniem Karamba ;).

Eljot to był szpieg imieniem Don Pedro a Karrramba to było jego powiedzenie (przekleństwo) ;)

Opublikowano

Dalej się ocierają, ale o wiele mniej. Te okrzemki mi cały czas wyrastają na kamieniach może to z ich powodu się ocierają?

Mam jeszcze taki drugi problem - w sobotę kupuję używane akwarium 250x50x50 z sumpem i dorosłymi pysiami około 25 sztuk. Po rybcie chcę jechać jeden dzień wcześniej, bo z tym akwarium pewnie trochę zejdzie czasu i bałabym się, że coś się im stanie jak będą zbyt długo w wiadrach. Nie wiem jak rozwiązać problem przeniesienia rybek do nowego akwarium tak żeby nic im nie groziło, chodzi mi o zmianę parametrów itp.

Nie wiem co będzie lepsze: zostawić na razie pysie w starym akwarium a do nowego nalać połowę wody i włączyć sumpa i niech chodzi z 2 tygodnie i później przenieść rybki i wlać całą wodę ze starego zbiornika, czy od razu przelać wodę ze starego zbiornika i uzupełnić resztę wodą z uzdatniaczem i sodą i wpuścić rybki?

Myślę nad tym pierwszym rozwiązaniem, tylko nie wiem czy tyle ryb może być w 375l, tym bardziej, że są przyzwyczajone do większego zbiornika.

Co radzicie?

Opublikowano

Ja bym zapuścił nowe akwa z starą wodą plus fitracje nowa i stara :) aby załapało. A rybek nie będzie za dużo? Bo są pyszczaki i pyszczaki :)

• Dziękuję 1