Jump to content

Czy to wina wody ?

Ewcia30

Recommended Posts

Witam serdecznie :)

Nie wiem co się dzieję u mnie w Zbiorniku.

Trzy miesiące temu założyłam akwarium 375l - 150x50x50.

-Piach kwarcowy o drobniutkim granulacie dobrze wypłukałam około 30 kg.

-Kamień Serpentynit, zakupiony w składzie budowlanym, wyparzony około 80 kg, 2 tygodnie temu zmniejszyłam ilość kamienia w akwarium i jest około 30 kg.

-Jeden wapień miękki około 1 kg i cztery nieduże łupki jasne.

-Korzeń japoński z trzy tygodnie w akwarium.

-Sztuczna roślinka.

-Od 3 dni wyparzone muszle.

Filtr Tetra 1200 i wewnętrzny gąbka 750.

Grzałka 300w, termometr wewnętrzny.

Oświetlenie t5 jedna taka niebieska, druga różowa wybarwiająca, ale nie są nowe, bo były używane około rok czasu i stały trzy lata nieużywane.

Pokrywa plastikowa.

Cztery tygodnie akwarium dojrzewało samo. Dodawane były bakterie w tym czasie firmy sera.

Najpierw kupiłam dwa glonojady lamparcie i robiłam testy no2 (kropelkowe firmy sera) i od początku wynik był zerowy. Po dwóch tygodniach, kupiłam 20 sztuk młodziutkich pysiów od hodowcy ( po 5 szt. yellow, acei, rdzawy, neon spot) i rybki wyglądały na zdrowe, miały apetyt. Po tygodniu zaczęły się chować, zrobiły się płochliwe, ciężko oddychały aż w końcu zaczęły zdychać jedna po drugiej mimo podmian wody w ilości 20% i no2=0. Przeżyły jedynie glonojady mając się bardzo dobrze. Zrobiłam podmianę 50% i odmuliłam podłoże gdzie z pod piachu wylatywały bąbelki, więc pomyślałam, że może to była tego wina albo rybki były chore.

Po tygodniu oddałam jednego glonojada i kupiłam 5 rybek w sklepie były to trewavasae.

Po około 1,5 tygodnia zaczęło się dziać to samo :( a glonojadowi nic i rośnie w oczach.

Dwa tygodnie temu znowu się skusiłam i kupiłam od hodowcy 4 szt maingano już takie fajne około 4cm i 5 szt. saulosi około 2,5 cm. I znowu po 1,5 tygodnia zaczęły ciężko oddychać, siedzieć w kryjówkach lub na piasku, od czau do czasu chwilkę popływają.Przestały jeść i wczoraj zdechły 2 maingano i 3 saulosi a dwie z nich tak jakby zbielały.

Zastanawiam się co się dzieję czy to może być wina miękkiej wody.

Moje parametry to:

ph 7,5

no2=0

kh 4/5

gh 6/7

testy kropelkowe.

Od dwóch dni dodaje z wodą rozrobioną AQUALKAL po 7 ml na 10l wody i raz dziennie wlewam pomału do akwarium.

ph wzrosło do 7,8 a gh i kh o jeden stopień.

Ryby karmione na przemian 3 razy dziennie w niewielkiej ilości: malawi, supervit, vital & color, spirulina. Wszystkie płatki firmy Tropical.

Temperatura wcześniejsza 25 C a teraz od 2 dni zwiększyłam na 28 C.

Proszę o pomoc co mam robić i czego to może być wina.

Zastanawiam się nad kupnem wapnia filipińskiego, aby poprawić parametry, bo może tu tkwi błąd :( Już naprawdę nie wiem co mam robić.

Witam coś nie tak z karmieniem , któryś pokarm jest zły , czy przed śnięciem pobierają pokarm ? może być też jak sugeruje kolega piwko28 złe natlenienie wody ale wtedy ryby od początku miały by ciężki oddech i chowały by się , stawiam jednak na karmę , Pozdrawiam

• Dziękuję 1

Prawdopodbnie jakieś choróbsko ale jakie? W zatrucie amoniakiem w 3 miesięcznym akwa , w którym szczęśliwie pływają glonojady wątpię. Karma? z tych co wypisałaś źadna nie powinna im szkodzić (choć to nie najwyźsza półka). Wodę przy podmianach czymś uzdatniasz czy lejesz prosto z kranu?

• Dziękuję 1

30l leje z wody ustane z wiaderek a resztę, woda z uzdatniaczem.

Niestety kolejne maingano mi padło ;(

Co do choroby to wszystkie by miały chorobę, te wcześniej kupione też?

Na początku też myślałam o chorobie, ale to już trzecie podejście i ciągle dzieje się to samo.

Dzieje się tak samo bo "czynnik" chorobotwórczy pozostaje nadal w akwarium. Może ktoś rozpozna co to za paskudztwo, jeśli nie to zrobił bym całkowity restart z dezynfekcją wszystkiego.

------------------

Zerknij może rozpoznasz objawy

http://www.akwarystykaakwariowa.fora.pl/akwarystyka-slodkowodna,4/choroby-ryb-akwariowych-sprawdz-zanim-zapytasz-poradnik,10.html

• Dziękuję 1