brizer Opublikowano 26 Listopada 2013 #1 Opublikowano 26 Listopada 2013 Cześć, Chciałbym prosić Was o pomoc przy doborze obsady do akwa 600l. Zbiornik pełni rolę przede wszystkim dekoracyjną, toteż obsadę powinny stanowić rybki ładnie ubarwione - zarówno samce jak i samice. Są gatunki, które sobie upatrzyłem (poniżej ), niestety nie orientuję się, w jakiej konfiguracji tworzyć będą współżyjącą społeczność, nie jestem też w pełni zorientowany jak sprawa z samicami, gdyż fotografie rybek najczęściej robione są samcom. Najlepiej, gdyby społeczność tę tworzyły rybki różnorodnie ubarwione. Na razie wybrałem takie oto gatunki: cynotilapia afra cobwe cynotilapia red top likoma ps. saulosi ps. demasoni copadichromis kadango red fin auloncara fire fish red dragon metraclima zebra chilumba ps elongatus mphanga metriaclima magunga tropheops sp chilumba Oczywiście zdaję sobie sprawę, że wszystkich akwa nie pomieści, fajnie jednak byłoby, gdyby było ich max dużo. Otwarty też jestem na wszelkie inne propozycje, gdyż moja wiedza na temat malawi jest raczkująca . Jeśli wygląd akwa ma znaczenie, dodam iż jest po solniczce i wewnątrz pozostało b. dużo skały. Kilka zdjęć jest w tym wątku http://forum.klub-malawi.pl/600l-zamiana-solniczki-malawi-t22021p5.html
krzysiutoja Opublikowano 26 Listopada 2013 #2 Opublikowano 26 Listopada 2013 Witam nie łączył bym mbuny z non mbuną albo jedno albo drugie to Ty Musisz podjąć decyzję Pozdrawiam
eljot Opublikowano 26 Listopada 2013 #3 Opublikowano 26 Listopada 2013 Dużo skał to raj dla mbuny więc tu bym celował. Na tej stronie masz sporo fotek samic http://cichlidenareal.ru/wiki/index.php?lake=1 Przy wyborze zwróć uwagę na dietę (nie łączymy mięsożerców ze stricte roślinożercami). 2
brizer Opublikowano 26 Listopada 2013 Autor #4 Opublikowano 26 Listopada 2013 mbuna oczywiście sorki za non-mbune w takim razie... a które to tak wogóle? muszę doczytać i wymienić niewiedzę na wiedzę eljot12 - stronka konkret
CoolPhone Opublikowano 26 Listopada 2013 #5 Opublikowano 26 Listopada 2013 Jeżeli miałbyś wybrać pomiędzy którąś Afrą, a Demasonem to co byś wybrał?
brizer Opublikowano 27 Listopada 2013 Autor #6 Opublikowano 27 Listopada 2013 demasona, bo obie płcie są kolorowe
Perez666 Opublikowano 27 Listopada 2013 #7 Opublikowano 27 Listopada 2013 Do demasoni z wymenionych możesz dokoptować : M.sp."zebra Chilumba" M.sp."msobo" Magunga Tropheops sp.Chilumba
brizer Opublikowano 28 Listopada 2013 Autor #8 Opublikowano 28 Listopada 2013 przytuliłem parę maingano osobniki ok 8cm samiec 6cm samica - całkiem fajnie wyglądają oraz 2 samice nie rozszyfrowanego jeszcze przeze mnie gatunku, ale też wyglądają na melanochromisy, tylko są ubarwione w odcieniach szarości. no i są też spore ok 7 cm co to zmienia w planach obsady akwa? czy teraz muszę dokupować tylko dorosłe osobniki? czy dokupić kilka młodych do maingano? po odtajnieniu gatunku samic dokoptować im dorosłego faceta? -- dołączony post: myślę i myślę nad tymi pysiami i wymyśliłem taką oto myśl, że mogę zakupić u malawiana rybcie, wybierając z tych tańszych, które mi się podobają. Mam do Was prośbę o potwierdzenie, które z podanych niżej gatunków pasują do maingano i do siebie wzajemnie: labidochromis yellow saulosi koral saulosi maylandia greshakei elongatus mphanga maylandia crabro demasoni maylandia lombardoi maylandia red red nie sądziłem, że wybór rybek okaże się tak trudny, ale chcę, żeby im się dobrze żyło...
Perez666 Opublikowano 28 Listopada 2013 #9 Opublikowano 28 Listopada 2013 Labidochromis caeruleus Metriaclima greshakei Metraclima estherae red Ps.elongatus mpanga
brizer Opublikowano 29 Listopada 2013 Autor #10 Opublikowano 29 Listopada 2013 Perez666 dzięki czy możesz mi ( laikowi ) krótko wytłumaczyć jakimi kryteriami kierowałeś się przy wyborze obsady?
Rekomendowane odpowiedzi