Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich na forum

zamierzam dokonać obsady akwarium 940 l takimi rybkami:

Iodotropheus sprengerae,

Pseudotropheus saulosi

Metriaclima Estherae (red-blue)

Pseudotropheus elongatus mpanga

Labidochromis caeruleus

Cynotilapia afra cobue – moz.

lub Cynotilapia afra red top likoma

rybki są małe, więc zamierzam zarybić po 10-12 szt z każdego gatunku, proszę o opinie i sugestie co do obsady, ewentualnie co dodać co ująć.

post-14196-14695715309849_thumb.jpg

Opublikowano

Wg mnie to troszkę małe ryby jak na baniak 940 litrów i zbyt dużo pasiaków bardzo zblizonych do siebie wyglądem ( aż 3 gatunki ). Saulosi moze byc zdegradowane przez silniejszych kuzynó i nie wywalczyć miejsca. W sumie masz jednak tylko 2 gatunki typowo terytorialne a cobwe nie traktowało u mojego kolegi saulosi jak swojego wiec jest spora szansa na to ze sie jakoś z terytoriami ułożą.

Opublikowano

Witam

Jak nie dokonałeś jeszcze zakupu rybek może zastanów się nad non mbuna. Ładne wymiary baniaka więc i zaszaleć możesz w tej kwestii http://forum.klub-malawi.pl/artykul-wybor-obsady-non-mbuna-akwarium-t21020p7.html.

Po przeczytaniu tego tematu ( Dzięki Tom77:) )sprzedałem swoją całą obsadę "pasiaków";) i czekam na dostawę właśnie non mbuna, nie zaszaleje bo mam te minimum 150x55x45 ale Ty możesz fajnie zagospodarować zbiornik;)

• Dziękuję 1
Opublikowano

przyznam, że nie znam wymiarów, ale pomyślał bym bardziej nad obsadą np non mbuna,małe drapieżniki, albo większe mbune np chipokae, crabro, lombardoi itp

Opublikowano

zbiornik panorama 200x68x70, artykuł czytałem, też myślałem o non-mbuna, tylko boję się o dostępność, chciałbym zarybić małymi rybami f1. proszę o jakieś konkretne propozycje obsady non-mbuna docelowej i ile kupić maluchów z każdego gatunku na start. gdzie realnie można nabyć rybki, a może akwarium jednogatunkowe non-mbuna ??

Opublikowano

zamierzam rybki kupić i dr pawl....., czy to dobre źródło, na co zwracać uwagę. mieszkam w radomiu i planuje podróż do torunia, co zabrać ze sobą, czy nie będzie problemu z przywiezieniem, to ok 300 km ?

Opublikowano

Pawlak ma raczej dobre notowania choć z braku połączenia nigdy ryb osobiscie u niego nie brałem. Jedyne negatywy to stwierdzenia, że ryby są mniejsze niż opisywane jest to w ofercie. Musisz sie dowiedziec w co CI zapakują rybki czy maja styropianowe kartoniki jeśłi nie to weź karton wyłuż go 2 cm sturopianem, zapakuj tam ryby zamknij karton i w drogę ;). 4-5 godzin jazdy to jednak za dużo aby sobie pozwolić na totalny luz.