jafers Opublikowano 7 Listopada 2013 #1 Opublikowano 7 Listopada 2013 witam wszystkich na forum zamierzam dokonać obsady akwarium 940 l takimi rybkami: Iodotropheus sprengerae, Pseudotropheus saulosi Metriaclima Estherae (red-blue) Pseudotropheus elongatus mpanga Labidochromis caeruleus Cynotilapia afra cobue – moz. lub Cynotilapia afra red top likoma rybki są małe, więc zamierzam zarybić po 10-12 szt z każdego gatunku, proszę o opinie i sugestie co do obsady, ewentualnie co dodać co ująć.
harisimi Opublikowano 7 Listopada 2013 #2 Opublikowano 7 Listopada 2013 Wg mnie to troszkę małe ryby jak na baniak 940 litrów i zbyt dużo pasiaków bardzo zblizonych do siebie wyglądem ( aż 3 gatunki ). Saulosi moze byc zdegradowane przez silniejszych kuzynó i nie wywalczyć miejsca. W sumie masz jednak tylko 2 gatunki typowo terytorialne a cobwe nie traktowało u mojego kolegi saulosi jak swojego wiec jest spora szansa na to ze sie jakoś z terytoriami ułożą.
JEFFIK Opublikowano 7 Listopada 2013 #3 Opublikowano 7 Listopada 2013 Witam Jak nie dokonałeś jeszcze zakupu rybek może zastanów się nad non mbuna. Ładne wymiary baniaka więc i zaszaleć możesz w tej kwestii http://forum.klub-malawi.pl/artykul-wybor-obsady-non-mbuna-akwarium-t21020p7.html. Po przeczytaniu tego tematu ( Dzięki Tom77:) )sprzedałem swoją całą obsadę "pasiaków";) i czekam na dostawę właśnie non mbuna, nie zaszaleje bo mam te minimum 150x55x45 ale Ty możesz fajnie zagospodarować zbiornik;) 1
crav Opublikowano 7 Listopada 2013 #4 Opublikowano 7 Listopada 2013 przyznam, że nie znam wymiarów, ale pomyślał bym bardziej nad obsadą np non mbuna,małe drapieżniki, albo większe mbune np chipokae, crabro, lombardoi itp
jafers Opublikowano 7 Listopada 2013 Autor #5 Opublikowano 7 Listopada 2013 zbiornik panorama 200x68x70, artykuł czytałem, też myślałem o non-mbuna, tylko boję się o dostępność, chciałbym zarybić małymi rybami f1. proszę o jakieś konkretne propozycje obsady non-mbuna docelowej i ile kupić maluchów z każdego gatunku na start. gdzie realnie można nabyć rybki, a może akwarium jednogatunkowe non-mbuna ??
eljot Opublikowano 7 Listopada 2013 #6 Opublikowano 7 Listopada 2013 Jak jednogatunkowe to pokombinowałbym ze spokojnymi lethrinopsami.
jafers Opublikowano 8 Listopada 2013 Autor #7 Opublikowano 8 Listopada 2013 zamierzam rybki kupić i dr pawl....., czy to dobre źródło, na co zwracać uwagę. mieszkam w radomiu i planuje podróż do torunia, co zabrać ze sobą, czy nie będzie problemu z przywiezieniem, to ok 300 km ?
harisimi Opublikowano 8 Listopada 2013 #8 Opublikowano 8 Listopada 2013 Pawlak ma raczej dobre notowania choć z braku połączenia nigdy ryb osobiscie u niego nie brałem. Jedyne negatywy to stwierdzenia, że ryby są mniejsze niż opisywane jest to w ofercie. Musisz sie dowiedziec w co CI zapakują rybki czy maja styropianowe kartoniki jeśłi nie to weź karton wyłuż go 2 cm sturopianem, zapakuj tam ryby zamknij karton i w drogę . 4-5 godzin jazdy to jednak za dużo aby sobie pozwolić na totalny luz.
eljot Opublikowano 8 Listopada 2013 #9 Opublikowano 8 Listopada 2013 Zanim się wybierzesz przedzwoń i spytaj czy dany gatunek jest aktualnie dostępny.
chlodnica Opublikowano 8 Listopada 2013 #10 Opublikowano 8 Listopada 2013 Zanim się wybierzesz przedzwoń i spytaj czy dany gatunek jest aktualnie dostępny. oraz upewnij się co do rzeczywistych wymiarów ryb które kupujesz...
Rekomendowane odpowiedzi