Jump to content

Witam 200l Malawi JEST!!!

Recommended Posts

Witam klubowiczów :)

Dziś od godziny 9 rano kupowałem piach kamienie i zacząłem tworzyć.

akwarium 100x40x50 standard

pokrywa wromak 2x30w (będzie 1x30w power glo)

Filtr biologiczny-Aqua el multikani 800(2xceramika/wata i zeolit)

Filtr mechaniczny-Aqua el turbo filtr 1000

grzałka-150w

piach- 30-35kg kwarc(ale nie biały)

kamienie łupek gnejsowy 30-35kg.

rośliny anubias

Akwarium zostało dziś zalane więc zdjęć nie będzie jeszcze mam nadzieje że dziś wieczorem już będzie trochę wyklarowane i będzie widać jak wygląda zamalowane na czarny mat od zewnątrz:)

obsadę planuje dwa gatunki rdzawe i saulosi po parę sztuk oczywiście większość samic ale też myślę o może jednym gatunka saulosi 3samce i 9 samic ? chyba dobry układ :)

to chyba tyle tak jutro albo w niedziele wrzucę zdjęcia.

pozdrawiami czekam na opinie :D

Cieszymy się razem z Tobą.

Pokrywa - jeśli dopiero kupujesz, albo kupiłeś polecam zamiast wromaka pokrywę Aquael'a. Jest ładniejsza, bardziej estetyczna, bardziej funkcjonalna (otwierana klapka do karmienia, możliwość podniesienia pokrywy na prostym zawiasie). Wromak przy tym aquaelu wygląda jakby go ktoś w garaży wystrugał :)

Piach 0 u siebie na podobną powierzchnie dna dałem około 30kg

kamienie - ale mam z 60-70 kg kamienia

Co do obsady, mamy dział ku temu poświęcony. Tam ewentualną dyskusję możesz zapoczątkować swoim tematem :) . Są tam też tematy z proponowanymi, sprawdzonymi obsadami.

pokrywa już jest więc wromak zostaje jakoś mi nie przeszkadza jej wygląd lubię proste rzeczy:)

30kg kamienie ale z tym że to są 3 kamienie które zajmują praktycznie cały tył akwarium i środek więc to tak niby mało a jednak sporo tego :D

a na temat obsady czytałem rozmawiałem więc wszystko git tylko co wybrać :)

łatwiej było by ocenić widząc fotografie ja nawet sam dokładnie nie wiem jak to wygląda z piachem tłem i zalane woda :)

..ten AQUAEL MULTIKANI 800 będzie trochę zbyt słaby ze swoimi 6W w 200 l akwarium.. On może zostać wtedy kiedy wewnętrzny AQUAEL 1000 TURBO zamienisz na 1500 lub 2000 TURBO. Wtedy biolog może pomału pracować...A spadnie Ci jego wydajność kiedy watę zamienisz np. na koral albo będziesz chciał umieścić w nim jakiś środek absorbujący np. krzemiany!!

..POWER GLO 30W z przodu da Ci naprawdę bardzo dużo satysfakcji!!

Powiem tak ten multikani to porażka totalna ale jako biolog chyba starczy 600l/h po za tym wewnętrzny filtr teraz mam na maxa i robi zupę w akwarium i nie ogarniam jak można wsadzić 1500 aqua el do 200l moim zdaniem za mocny będzie :) a jeszcze do biologa jak coś to za jakiś czas wymiennie na hanze 302.

No właśnie strasznie mnie ciekawi to jak będzie wszystko wyglądać z power glo wszystko :)

Ja w swojej 240l mam AQUAEL TURBO 2000 ustawiony na ok 2/3 mocy wylot wzdłuż przedniej szyby i pysie mają niezłą radochę z walki z prądem , a i z kupkami nie ma problemu więc twój tysiączek też powinien dać radę . Tylko trochę trzeba pokombinować żeby piachu nie zamiatał.:)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

• Super dziękuję i przepraszam za zaśmiecanie , ale tak chciałam wyjaśnić Andrzejowi . Pozdrawiam
    • Dokładnie jak kolega wyżej napisał, a często cyrkulator jest przydatny jak są paskudne upały latem. Możesz wtedy dużo lepiej natlenic wodę, trochę lepiej będzie się chłodzić akwarium. Mam u siebie jbl e1502 i nie jest to jakiś demon przepływu. E1902 jest mocniejszy ale to może być tylko wystarczające przy małych rybkach.  Cyrkulator nie musi pchać wody na wprost aby zrobić tornado w akwarium. Mój jest tuż pod powierzchnią i celuje w górę, wzburza wodę i wszystko lepiej oddycha.  Mam dla przykładu np Copadichromis Borleyi Kadango " Kaziu" jakieś 20cm i jemu nie robi różnicy to że cyrkulator mocno wzburza wodę. Jest jak wielka łódź podwodna. Coś tam odczuwa i prawie od niechcenia rusza płetwami raz kiedyś. A tuż obok pływa mała Aulonocara jakieś 4,5cm i dla takiej ryby te same warunki to jak tajfun ale daje radę. Musi ostro zasuwać płetwami.  Odłóż sobie kasę na dobry cyrkulator, schowaj do koperty i w razie kłopotów szybko coś zamówisz Ide spać
    • Te dwa kubełki spokojnie powinny Ci wystarczyć do 375. W Aquaela bym się nie bawił, szkoda miejsca w baniaku i szpeciłby cały wystrój. Jeżeli uda Ci się odpowiednio ustawić wyloty z tych kubełków (zamiatanie odchodów z dna i ruch tafli wody) to falownika nie będziesz musiał mieć, ale to już wyjdzie w praniu, szybko, albo po pewnym czasie, jak pyski urosną i będą więcej trawić. 🙂 Falownik możesz dokupić w każdym momencie.
    • To może ja jeszcze wtrącę swoje trzy grosze chociaż doświadczenie z osób wypowiadających się chyba mam najmniejsze… 😉 W mojej opinii bycie świadkiem procesu dorastania młodych, wybarwiania i tworzenia się hierarchii jest bardzo ekscytujące i fajnie coś takiego przeżyć. Obserwacja jak w ciągu kilku miesięcy z 3/4 cm rybki wyrasta dumny 8/9 cm samiec dominujący  o rozłożystych płetwach, pięknych kolorach i wzorach dostarcza dużo radości.    Skoro zdecydowałeś się na Labeotropheusa to z tego co kojarzę u niektórych gatunków od narybku  wiadomo co jest samcem, a co samicą, wiec tutaj kwestia układu byłaby wyjaśniona.  To samo dotyczy też Metriaclimy, która odrzuciłeś chyba poprzez brak dostępności w TanMal, jeśli by się pojawiła to masz drugi gatunek z już gotowym układem.  W jednym i drugim przypadku szedłbym w układ 2/6 czyli 8 sztuk.    Przy „Maingano” to loteria, więc 8-10 sztuk. Chindongo Saulosi to specyficzny gatunek i tak jak już koledzy wspominali chyba nie ma przypadku żeby ktoś miał więcej lub tyle samo samic jak i samców, zawsze jest to na korzyść samców i to ze znaczną przewagą. Dlatego sugerowałbym zakup minimum 12 sztuk z czego masz szanse uzyskać 4-5 samic. Kolejna kwestią jest fakt, że Saulosi byłby najsłabszym pyskiem w Twoim baniaku i przy wzięciu 4 gatunków proces wybarwiania samców mógłby być opóźniony (mam to u siebie i kilka osób ma podobnie). Podsumowując,  ja zdecydowałbym się na młode ryby, a później zrobił redukcje, która wydaje mi się jest łatwiejsza (sprzedaż czy choćby oddanie za darmo) niż szukanie dorosłych samic i ich wprowadzanie do dorosłej obsady o ukształtowanej hierarchii i bardziej atrakcyjne od zakupu dorosłych ryb zwłaszcza, że to Twoje początki w Malawii. Mówię to jako młody adept malawistyki i jest duże prawdopodobieństwo, że za pare lat zrobiłbym inaczej. 😁  
    • Zbędne jak pisałem wcześniej.
    • @Dominikaa21 rozumiem, że chciałaś wyjaśnić Andrzejowi jakie akwarium zakladasz i wystarczy. Tu rozmawiamy o podmianie i uzdatniaczu. Nie chcę żeby wywiązała się dyskusja na temat Twojej filtracji, obsady itd... i od razu ją ucinam w tym momencie. Na te tematy możesz dyskutować w innych, odpowiednich działach. 
    • Pomijając preferencje żywnościowe ( Yellow wszystko ze wskazaniem na mięso a Saulosi roślinożerne) będziesz miała bardzo żółto.  Bawet 1 czy dwa samce  Saulosi tego nie zmienią.  
    • Akwa przed założeniem jeszcze gdyż najpierw porządnie się przygotowuje w planach pyszczaki yellow oraz saulosi . Najpierw po 10szt potem redukcja. Biotop piach kamienie . Filtry aquaela 2000 mechanik i 2000aquael biologiczny z przefiltrem plus ceramika ale zastanawiam się nad grysem koralowym do tego grzałka 300 aquaela Platinum tak się zbiegło ze ta marka 🙈😅 z odmulaczy do piasku mam problem bo ponoć zawsze zasysają ten piach i potem są braki w akwa . Mam nadzieję że na początek taka filtracja starczy, nie planuje przerybienia i docelowo 12szt rybek na 300l chyba nie będzie za dużo?  oraz falownik pewnie jakiś też dam albo napowietrzacze . 
    • Tam korpus jest na 1/4 cala . Czyli lipa. Pewnie można dokupić jakieś redukcje ale szkoda fatygi. 
    • Wiem, wiem ale w tym miejscu niema miejsca na większe ,myślę że w przyszłości po prostu będzie drugi projekt non mbuna i będę miał dwa 😉
  • Topics

• Images

• Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.