Skocz do zawartości

Nowe akwarium

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ja zawsze dolewam bakterii zgodnie z instrukcją. Kiedyś koś napisał, że „bakterii nigdy za wiele” ale z tym zgodzić się nie mogę. Jeżeli dolewamy bakterii razem z pożywką np. Denitrol to można przegrodzić bo jest w nich wspomniana właśnie pożywka. Watę łatwiej Ci będzie płukać pod bieżąca wodą. I tak pewnie potrzymasz ją max tydzień w akwarium. Czy masz zamiar na ten czas wyjąć aktualnie włożoną gąbkę? Pozdycha Ci na niej wszystko co już się zalęgło. Ja na razie nie używam filtra z koszykiem więc jak chcesz to mogę Ci użyczyć sprzętu. (Warszawa).

Dzięki, że się zaoferowałeś. Właśnie dokupiłem koszyk do mojego filtra więc gąbki nie będę wyjmował tylko dodam koszyk z włókniną i gąbką na dole i zobaczymy co będzie się działo. Kupiłem też zeolit i się zastanawiam, czy go nie włożyć do kubełka np. w jeden z koszyków.

Opublikowano

A nie wcisnąłbyś Purigenu gdzieś nad ceramikę tak, żeby nie likwidować złoża? Woreczek jest naprawdę mały więc może w miejsce tej gąbki - o ile już jej nie wyjąłeś.

nXzd.jpg

Opublikowano
A nie wcisnąłbyś Purigenu gdzieś nad ceramikę tak, żeby nie likwidować złoża? Woreczek jest naprawdę mały więc może w miejsce tej gąbki - o ile już jej nie wyjąłeś.

nXzd.jpg

Ja nie mam w kubełku zadnych gąbek. Licząc od samego dołu mam tak: ceramika i na to gąbka tak jak na rysunku, póżniej kosz ceramiki, pożnej dziś dołożyłem zeolit jeden kosz i na końcu też ceramika tak mam u siebie w kubełku.

Opublikowano
Osobiście stawiam na atak pierwotniaków, zrób głodówkę i silnie napowietrzaj. Oczywiście dodatkowe wkłady czy też zeolit nie zaszkodzą :)

A co do mocnego, ale głośnego napowietrzania najlepsza jest deszczownica zamontowana kilka cm nad taflą wody. Parę dni można się przemęczyć.

Opublikowano
A co do mocnego, ale głośnego napowietrzania najlepsza jest deszczownica zamontowana kilka cm nad taflą wody. Parę dni można się przemęczyć.

Mam tak od początku ustawione wszystko prawie pod powierzchnią wody. Dałem tą włókninę i zeolit do filtra i zobaczymy jak będzie.

Opublikowano
Mam tak od początku ustawione wszystko prawie pod powierzchnią wody. Dałem tą włókninę i zeolit do filtra i zobaczymy jak będzie.

Jak ustawisz deszczownicę nad taflą wody to efekt napowietrzania będzie jeszcze lepszy, ale będzie głośno.