Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem drugiego zbiornika 260l w którym to miejsce znalazło 6 flavus-ów 2+3+1 dwutygodniowy młody. Mają max 7 miesięcy. Będzie to akwarium jednogatunkowe. Mam zamiar rozmnożyć tę rybę bo jest rzadko dostępna, ale na pewno warta uwagi.

W pierwszym akwarium 240l aktualnie mam:

1+3 saulosi

1+3 membe deep

1+3 maingano

Na ten moment nie będę nic zmieniał / dodawał, ale zastanawiam się w przyszłości nad oddaniem maingano i dodaniem do pozostałych msobo magunga w układzie 1+3. Zdaję sobie sprawę z tego, że samice wszystkich gatunków są żółte i mogą się krzyżować, ale na pewno nie mam zamiaru odławiać młodych lub puszczać w obieg kundli.

Czy dadzą razem radę w tak małym zbiorniku?

Opublikowano

Nie czytałeś uważnie. Napisałem, że zamiast maingano miałby być msobo, czyli 3 gatunki po 4 sztuki w każdym. Myślę, że 12 ryb na 240 litrów jest jak najbardziej ok. Poza tym napisałem też, że będą się krzyżowały, a pytanie dotyczyło zupełnie czegoś innego.

Opublikowano

Ta dyskusja jest bez sensu skoro nie czytasz postu ale na niego odpisujesz. Przecież wiem jak wyglądają samice i napisałem też o tym.

Opublikowano

IMHO to zestawienie kolorystyczne tej obsady będzie za bardzo żółto-pomarańczowe - ale w końcu to Twoje akwarium i Ty decydujesz.

Patrząc z perspektywy mojego kilkuletniego doświadczenia z Msobo, mogę Cię zapewnić że będziesz miał duże problemy z agresją samic wewnątrz swojego gatunku, a do tego jeszcze dojdzie podobieństwo innych oraz temperament samców - jak dla mnie kiepski pomysł.

Opublikowano
IMHO to zestawienie kolorystyczne tej obsady będzie za bardzo żółto-pomarańczowe - ale w końcu to Twoje akwarium i Ty decydujesz.

Patrząc z perspektywy mojego kilkuletniego doświadczenia z Msobo, mogę Cię zapewnić że będziesz miał duże problemy z agresją samic wewnątrz swojego gatunku, a do tego jeszcze dojdzie podobieństwo innych oraz temperament samców - jak dla mnie kiepski pomysł.

I dziękuję pięknie. To cenna uwaga. Czytałem o msobo różne opinie (agresywny / spokojny), ale zwykle bez potwierdzenia w postaci obserwacji posiadacza takowych.

Opublikowano

Jeśli samiec Msobo jako większy zdominuje swojego mniejszego krewniaka membe, będziesz miał brzydką szarą rybę. O agresji samic msobo już koledzy pisali a podobną agresją odznaczają się samice membe, które tylko jako młode ryby są spokojne. Szczerze odradzam takie połączenie w 240l.