Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No to masz sporo tych ryb ;). Co do socolofi to ten gatunek długo dojrzewa a samice lubią pobronić swojego miejsca w szkle, choć nie wygląda to tak jak u samca.

Opublikowano

co do Pseudotropheus socolofi to rzeczywiście nie wiadomo jaki jest rozkład bo nie gonią się specjalnie a jedynie przegonią krótki odcinek ze swojego terenu i jest spokój 3 sztuki obrały swoje rewiry natomiast 3 sztuki zrobiły się podobne do samców pseudotropheus saulosi wystąpiły im ładne pasy oczywiście nie takie intensywne.

Natomiast z 12 sztuk Maison Reef zostawiłem sobie 6 sztuk resztę oddałem koledze i nie wiadomo czemu zaczęły padać i wciągu 3 miesięcy nie została mi żadna rybcia pierwszy raz wystąpiły takie zgony i to u jednego gatunku. Ostatnia jaka został to samica i miała już z 10 cm. Stawiałem na granulat tropicala odstawiłem go ale nadal zgony występowały nie była oznak agresji rybcie stawały się osowiałe i padały nic więcej nie padło w tym czasie.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Obsada zredukowana o 14 sztuk w tym pojedyncze sztuki które pozostały przegapione po poprzednich odłowach, niestety musiałem wszystkie kamienie wyjąć z akwarium. Wszystkie poszły do jednego odbiorcy

Obecnie zostało

3 sztuki Pseudotropheus socolofi +1 młode

1+5 pseudotropheus saulosi

2+3 Pseudotropheus elongatus neon spot+5 młodych

3+3 Melanochromis cyaneorhabdos +4 młode

2+5 Maylandia Estherae red red

1+4 Labidochromis caeruleus

Opublikowano

Po odłowach lekko przebudowałem gruzowisko a właściwie wrzuciłem kamienie po ciemku bez ładu i składu

zdjęcie z jedną włączoną świetlówką LED długość 140 cm

1_IMG_20150722_082208.jpg

zdjęcie z włączonymi dwoma świetlówkami 8000 K światło lekko niebieskie

1_IMG_20150722_083128.jpg

Opublikowano

Twoje byle jak rzucone kamienie wyglądają dużo lepiej niż nie jeden "przygotowany" zbiorbik. Jesnym słowem super ;)

Wysłane przy użyciu Taptalk

• 4 tygodnie później...