Skocz do zawartości

Placidochromis phenochilus (Mdoka) i P. sp."Phenochilus Gissel", opis i spostrzeżenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  g.pajak napisał(a):
Jeden skromny filmik ode mnie plus kilka zdjęć

Część ryb jak widać jeszcze nie do końca wybarwione.

Ładne rybki. Jakiej są wielkości? U mnie też zabarwienie ryb jest różne, zależne, jak mi się wydaje, od nastroju. Raz niektóre z nich są jasne, innym razem wszystkie są ciemne.

Na twoim filmie borlejki wyglądają trochę jak P.acei:) Czy mi się wydaje, że jedna inkubuje?

Opublikowano
  poznerowicz napisał(a):
Na twoim filmie borlejki wyglądają trochę jak P.acei Czy mi się wydaje, że jedna inkubuje?

Tak, jedna inkubuje (również jeden Yellowek tak na marginesie) :) ...i dlatego przychodzi ten moment aby w akwarium wreszcie pojawił się Sciaenochromis fryeri :twisted::twisted::twisted:

poznerowicz napisał(a):
Jakiej są wielkości?
Od 4 - 6 cm mniej więcej - wszystko jeszcze młode ;)

poznerowicz napisał(a):
U mnie też zabarwienie ryb jest różne, zależne, jak mi się wydaje, od nastroju. Raz niektóre z nich są jasne, innym razem wszystkie są ciemne.

Coś w tym może być, choć mnie wydaje się, że bardziej zależy to od światła: dzienne, sztuczne lub oba razem :D

Opublikowano
  g.pajak napisał(a):
Tak, jedna inkubuje (również jeden Yellowek tak na marginesie) ...i dlatego przychodzi ten moment aby w akwarium wreszcie pojawił się Sciaenochromis fryeri

Myślę, że mdoki też świetnie sobie poradzą:D

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ponieważ, znany niektórym, Kolega eljot12 pochwalił się w galerii zakupem Gisselek http://forum.klub-malawi.pl/galeria/index.php?n=13097 , potraktowałem to jako pretekst do uaktualnienia "naszej formułki":

To jest nas, aktualnie trzymających Mdoki, już co najmniej trzynaścioro (tofik9999, ari1988, g.pajak, JemioloSeba ("wyprowadził" swoje stadko w galerii 19 grudnia), krzysiutoja, mathias, nabe, poznerowicz, rafał-w-77, RAI3, ryba1, tomek-o26 i tom77).

Kiedyś mieli je u siebie brazylia i jjacek.

Gisselki na razie są nieco mniej popularne. "Czarne podgardla" mają: eljot12 (W posiadanie rybek wszedł, wskutek "tajemniczego powrotu" [być może na Zoobotanikę]. Tak bywa u zakochanych - "przemyślał" sprawę), jjacek (i dzięki Bogu, bo dzięki temu mamy zdjęcia), marcin_plock ("wyprowadził" swoje stadko http://forum.klub-malawi.pl/attachment.php?attachmentid=5518&d=1420839320 9 stycznia 2015), yaro i tom77.

no i już poza "naszą formułką":

Pozdrowienia dla wszystkich Mdoko- i Gisselkomaniaków:D

PS. Do pierwszego postu dołączyłem zdjęcie autorstwa RAI3.

PS.2 Aktualizacja z 9 stycznia 2015 na żółto

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

poczekaj jeszcze troche a zobaczysz roznice samcom ogon robi sie delikatnie czarny na koncach przy czym samice maja blade i zaokrąglone tez wrzuce pare fotek/ sorki za zdjecia po przejsciu do wiekszego rozmiaru nie widac całego zdjecia wiec jak chcecie zobaczyc w peLnej rodzielczosci trzeba pobrac sorki

1358361630966392med.jpg

2ac48c998f6af63emed.jpg

925822cb5e87b60amed.jpg

9106c23540d71dc6med.jpg

56349b0551b957d2med.jpg

5fada149d5c16bfdmed.jpg

To samica

936d74ebe56b24bd.jpg

Opublikowano
  poznerowicz napisał(a):
No, mi się wydaje, że odwrotnie. Ten zaostrzony dziubek na płetwie odbytowej chyba o tym świadczy.

Tak masz rację, źle napisałem:rolleyes: , moja wina. Sprawdziłem to jeszcze raz u siebie.

Z lewej samiec z prawej samica:p

• 1 miesiąc temu...