Skocz do zawartości

Placidochromis phenochilus (Mdoka) i P. sp."Phenochilus Gissel", opis i spostrzeżenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

:D

To jest nas, aktualnie trzymających mdoki, już co najmniej siedmiu (ari1988, krzysiutoja, nabe, rafał-w-77, ryba1, tomek-o26 i tom77).

Kiedyś mieli je u siebie brazylia i jjacek.

Gisselki na razie są mniej popularne, ma je jjacek (i dzięki Bogu, bo dzięki temu mamy zdjęcia) i ja (z czego zbyt dużego pożytku już nie ma:) )

Trzymam kciuki za powodzenie w hodowli:D

Opublikowano

Placidochromis sp. "phenochilus gissel" ....mam WF ..juz od dluzszej chwili , ale to taka dygresja - sprostowanie nie wnoszaca nic do sprawy

Opublikowano

Pozwolę sobie przypomnieć fragment dialogu (pod zdjęciem gisselki) z galerii z zeszłego roku :

- ":) Zastanawiam się, czy uda mi się kiedyś mieć rybkę, której nie miałby jjacek:)" (to był tom77)

- ":p Możesz spać spokojnie , nigdy nie miałem tej ryby u siebie. Natomiast obserwuję je już od kilku lat u swojego znajomego." (a to był jjacek)

A jednak nie mogłem spać spokojnie:D

PS. Sprostowanie naniesione.:D

Opublikowano

chcialem tylko uspic twoja czujnosc...

I nie ma sie czym chwalic mam 1 samca i 2 samice .. Mam je... bo zrobilo mi sie zal tych ryb ...byly w zlym stanie ... jedna samica ma zdeformowany piszczek , te to juz calkiem za darmo dostalem w "pakiecie".

http://cichlidae.pl/showthread.php?tid=4128

Te moje "okazy" sa pokazane u konkurencji .Tak sobie wygladaja ale ...moze beda jeszcze ladniejsze....

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Placidochromis phenochilus Mdoka - rzeczywiście piękne, aż sam nie mogę się doczekać kiedy zawitają w moim akwa.

Tom77, ty to masz siłę przebicia i zachwalania tych ryb. :P

Opublikowano

Ari1988 – dzięki za dostarczenie ślicznych „pomocy naukowych”.

Rafał-w-77 – dzięki za miłe słowa, należą się wszystkim Mdokomaniakom biorącym udział w wątku.

Krótka historia o „wykształcaniu się pyszczka” u P. phenochilus Mdoka.

1/ jak Mdoka jest młoda (rybka ari1988 dwa posty wyżej) – „dzióbka” jeszcze nie ma, wargi białawe

2/ jak Mdoka jest młoda, ale „trochę mniej” (poniżej zdjęcie autorstwa stana) – początki „dzióbka”, wargi już bardziej białe.

1_DSC_6951.jpg

3/ jak Mdoka jest dorosła (razem z kolegami na drugim zdjęciu stronyhttp://www.ciklid.org/artregister/artreg_visa_art.php?ID=2017) – „dzióbek” wykształcony, wargi „kłująco” białe.

Przy okazji, na końcu stronki jest filmik – można podejrzeć w jakim stopniu bezproblemową jest wielosamcowość. Dodam jeszcze, że u mnie Mdoki często się „poszturchują”. Według relacji (nawet w naszym wątku) dorosłe potrafią się widowiskowo bić, ale nie robią sobie większej krzywdy.

Przy następnej okazji :) , w drugim poście naszego wątku dodałem uwagę porządkującą - treść żółtym kolorkiem:

„PS. Ważne dla „konkretnie zainteresowanych” omawianymi rybkami - poszlaki wskazują, że minimalna wielkość akwarium w przypadku omawianych gatunków to 150cm, a obsada powinna być dobrana w obrębie ryb non-mbuna (+ ewentualnie „adoptowany” spośród mbuna jako „żółty akcent” - yellow).”

• Dziękuję 3
Opublikowano

Na tą metamorfoze pyszczka jeszcze czekam w sumie oprucz pięknego niebieskiego koloru samców i samic to najbardziej przykuło moją uwage.

tom-jesli chodzi odróznienie samic mam leki problem jak je dokładnie odróżnić mam trzy rybki które sa mniejsze i bletsze od reszty moge uznac ze to sa samice?

Opublikowano
mam trzy rybki które sa mniejsze i bletsze od reszty moge uznac ze to sa samice?

Najprawdopodobniej.

Moją teorię na ten temat, bazującą na kształcie płetw (w wersji "dla ludzi" w poście nr 18, w wersji rozbudowanej w poście nr 12), na pewno czytałeś, ale.....

Jak każda teoria, również i ta zostanie zweryfikowana przez życie, pewnie już została, ale ja o tym nie wiem.

Czyli na własny użytek, sami będziemy jej weryfikatorami, ale tutaj natury nie przyspieszymy:D