Jump to content

Pielęgnica Zebra i Malawi.

Recommended Posts

Teoretycznie same parametry wody pyszczaków o ile PH nie przekracza 8 są do akceptacji i dla zebry. Wyczytać można ze ph dla zebry 7-8, temp do 28, twardość kolo 12 stopni.

Aczkolwiek pozostają kwestie różnych zachowań tych ryb, nie umiejętność odczytania sygnałów wysyłanych przez pyski, co z kolei może powodować nie zdrowe walki. Osobiście też jestem fanem ni miksowania biotopów.

Widziałem pyszczaki z różnymi rybami, jedne układy raziły mnie mniej inne mocniej. Łączenie pyszczaków z rybami z innych biotopów nawet tak bliskich jak Tanganika czy Wiktoria jest jednak złym pomysłem. Pomijając kwestię, że dla doświadczonego Malawisty to profanacja ;) to jednak ryby z innych biotopów wprowadzają chaos i z Malawki czynią zbiornik ze sklepu akwarystycznego. Widziałem np Malawi z 3 Żałobniczkami i kilkoma Tęczankami i chyba jak dobrze pamiętam Mieczykami. Pyski nie zabiły tych ryb ( chyba dlatego, że nie były w stanie ich dogonić w 600 litrowym zbiorniku ) ale wyglądało to dziwnie. Akwarium traciło urok i miast obserwować subtelności życia w małym Malawi widziałem jakiś dziwny "bigos". Co prawda pyszczakom bardziej przeszkadzają ryby trzymające się dna niż te z toni ale jednak wizualnie wyglądało to źle a szybkie tęczanki dekoncentrowały pyski choć przyznam że te nie przyłączyły się do monotonnego pływania. Czasem w mniejszych zbiornikach takie ryby zabijają. Tanga ma inna mowę ciała i ryby źle się ze sobą komunikują. Wiktoria ponoć w miarę dobrze koegzystuje ( nawet w hodowli w której byem łączą ryby z tych 2 akwaenów a nie z Tanganiką ). Inne pielęgnice to zazwyczaj inna woda i totalnie inne zachowania. Rozbije to zupełnie zbiornik bo choć pyski czasem będą oprawcą a czasem ofiarą to jednak to nie to jest celem szanującego sie akwarysty. Proponuję więc zebrę chilumbę :cool:

• Dziękuję 1