Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Kolegę z sąsiedniego miasta.

Twoje akwarium robi oszałamiajace wrazenie. Zajefajne 8-) Ale tak jak juz ktos wspomniał bardzo przypomina "solniczkę". Naprawde jestem pod wielkim wrazeniem.

Pozdrawiam

Łukasz

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
są już oczywiście młode ryby, które przyszły na świat w tym akwarium.

A będzie ich jeszcze więcej i więcej ... Niestety IMHO akwa już przerybione a jak nie zadziałasz to zacznie przypominać dworzec kolejowy :|

Opublikowano
A będzie ich jeszcze więcej i więcej ... Niestety IMHO akwa już przerybione a jak nie zadziałasz to zacznie przypominać dworzec kolejowy :|

Chyba już mamy do czynienia z tym zjawiskiem...

Opublikowano

Niestety tak. Akwarium robi wrażenie,jest kolorowe i dynamiczne ale ta rafka to przedszkole dla młodych, już jest tloczno a prorokuję,że niedługo to będzie nie do opanowania.Ale to oczywiście może być świadomy wybór akwarysty i nic mi do tego.

Opublikowano
Akurat gustuję w akwariach gdzie dużo się dzieje

Ok...

a to może mi zapewnić tylko odpowiednio duża według mnie ilość ryb

A to już niekoniecznie i nie zgodzę się z tym. Powiem nawet,że u tych ryb nadmierna ilość samców może kasować naturalne zachowania a przy naprawdę skrajnym zagęszczeniu w ogóle trudno jest o obserwację jakiś ciekawych akcji, co kwalifikuje taki zbiornik jako dekoracyjny, bo już na pewno nie hodowlany i zdecydowanie nie naturalny. Jasne,że technicznie jesteśmy w stanie przy pewnym wysiłku zapewnić pyśkom dobre warunki wody, ale nie jest to jedynym wyznacznikiem dobrego samopoczucia ryb.Stres spowodowany przegęszczeniem na pewno będzie wpływał na nie negatywnie, na kondycję, wybarwienie, tarła itd. To są oczywiście jakieś skrajne przypadki,ale w twoim akwarium widać już wyraźnie że jest ich trochę zbyt wiele.

Opublikowano

Miałem odpowiedzieć ale już nabe zrobił to za mnie. W takim akwa nie zaobserwujesz "naturalnych" zachowań tych ryb, które są znacznie ciekawsze niż kolorowy tłum.

Opublikowano

Witam przerybienie jest wtedy kiedy jest więcej samców niż rewirów , mamy tu do czynienia z rybami terytorialnymi a nie stadnymi ale spoko zawsze Możesz postawić większy baniak rybki już Masz Pozdrawiam i powodzenia w hodowli

Opublikowano

Malawista ma na to jednak skrajnie inne spojrzenie bo dworzec kolejowy zabija naturalne zachowania trudno np rybie terytorialnej upilnować rewiru gdy wpływają mu w niego zdezorientowane ryby innych gatunków. Trudno obserwować przygotowania do tarła. Walki o rewiry bo to wszystko dzieje się szybciej powierzchownie, doraźnie i tymczasowo. Nie docenisz tego póki nie spróbujesz. Oczywiście to Twój baniak a Ty nie musisz być malawistą możesz być posiadaczem pielęgnic z jeziora Malawi. Piękno pyszczaków jest tylko wtedy tak wielkie i tak wyraźne gdy zachowują się jak w naturalnym biotopie. Dlatego wśród doświadczonych Malawistów poklasku twój trend nie zdobędzie bo u nich dzieje sie na odwrót, ryb coraz mniej a baniaki coraz większe. Jednak polecam pooglądac foty niektórych z nich ... piękno samca ryby terytorialnej, gdy przykładowo ma niedaleko konkurenta i zbliża się tarło jest porażające. Widziałem wiele dworców ale ryby w nich są co najwyżej ładne nigdy piękne.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.