Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym trochę odświeżyć temat, bo są pewne zmiany w projekcie. Przede wszystkim udało się powiększyć zbiornik, teraz będzie 200x70x70.

Natomiast jeżeli chodzi o filtrację okazało się, że pojawiła się opcja komina zewnętrznego. Trochę mentalnie nie jestem jeszcze do niego przekonany, bo wydaje się mniej bezpiecznym rozwiązaniem, jak coś wisi doklejone, niż jak jest w środku, ale z drugiej strony zyskuję na miejscu w zbiorniku.

Pudło byłoby doklejone do tylnej szyby, a nie bocznej jak to się najczęściej zdarza, ale myślę, że z tym nie ma problemu?

Pytanie mam następujące: jakiej wielkości musi być to pudło, żeby zdawało egzamin? Grzebień będzie AM, czyi 32cm, czyli pudło o długości powiedzmy 34cm, a jaka głębokość i wysokość?

Będą tam tylko dwie rury (32mm, czyli średnica na śrubunek 59mm) spust i rewizja, powrót pójdzie oddzielnie, z drugiej strony akwarium.

Opublikowano

Czy to ma znaczenie jak duży ten komin zewnętrzny będzie? Wiadomo, im większy, tym cięższy, a to jest w końcu element doklejony. Ale z kolei im większy, tym większa możliwość regulacji poziomu wody, itd.

Czy są jakieś zasady/reguły projektowania takiego komina?

Opublikowano

A jak chcesz ten komin zrobić? Bo jeśli chcesz po prostu wyciąć taki mały prostokącik to raczej prędzej czy później strzeli. A dlaczego nie chcesz zrobić sobie zewnętrznego z boku? Dasz po prostu całą szybę niższą, grzebień na całą szerokość i cześć.

IMHO jak będę robił następne akwarium też raczej będę próbował z zewnętrznym, można sobie więcej miejsca wokół rur zrobić.

Jak będziesz liczył sumpa to weź pod uwagę, że rura wylotowa w razie braku prądu zassie wodę, i poziom wody może ci się obniżyć do poziomu na jakim ustawiony jest wylot wody. Rozwiązaniem mógłby być np. zawór antyzwrotny.

Opublikowano

właśnie myślałem o wycięciu prostokąta 32x5cm ma tylnej szybie. Dlaczego miałoby to strzelić? Niestety z boku akwarium nie mam już miejsca, komin zewnętrzny może być tylko z tyłu.

O zaworku wiem, choć jego wadą jest to, że woda może gdzie po bokach sikać w czasie normalnej pracy a po drugie może się zapchać lub zakamienić po czasie. Trzeba by go co jakiś czas czyścić profilaktycznie. Bezpieczniej jest po prosty zaplanować większy zapas w komorze pompy.

-- dołączony post:

Czy ktoś może potwierdzić, co pisze bartlomiejb, że takie wyciecie prostokata w tylnej szybie na komin zewnętrzny może doprowadzić do pęknięcia szyby. Wydaje mi się, że samo doklejenie póśniej komia już wznacnia tę szybę, choć nie jestem ekspertem w klejeniu akwariów.

Opublikowano

Żadnych zaworów itp. Po prostu wymiaruj sump, by nie przelało przy braku zasilania , a jako zabezpieczenie , na powrocie wywierć dziurkę ok 1 cm poniżej poziomu wody , by w razie czego zapowietrzyło powrót. Miałem komin zewnętrzny doklejony i było w szybie wycięcie. Nic nie pękło mimo bujania całym akwarium(w środku bujał vawe maker), Akwarium u mnie chodziło 3 lata, a do teraz pracuje już dwa lata u innej osoby:)

Opublikowano

Wkleję link do innego forum. Chyba można.

http://aqua-reef.pl/topic/5575-294lsump-kostka-rafy-miklasa/

http://aqua-reef.pl/topic/5572-200l-%C5%82%C3%B3dzka-solanka/

Specem od szkła nie jestem, ale legendy krążą. Na pewno istnieje sposób, żeby to zrobić dobrze, ale ja to bym nie ryzykował.

BTW Snocho kiedyś zrobił komin po całej długości tylnej szyby.

danielj, nad otworem też się zastanawiałem i skoro się sprawdza to spróbuję. Jaką średnice proponujesz na początek?

Opublikowano

zapytam jeszcze kogoś, kto klei zbiorniki, ale jak pisałem, samo wklenie komina zewnętrznego też wzmacnia szybę.

No i pytanie jak duży ma być ten komin? Czy to ma znaczenie dla funkcjonownia układu?

Jeżeli chodzi o sumpa to miało to byc akwarium 120x40x45. W zasadzie mógłbym zrobić szerokość dna 50 cm, ale czy ma sens? przepływ będzie góra-dół, więc czy jak zwiększę szerokość, to nie będzie "martwych stref"?

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Chciałbym "odgrzebać" trochę temat. Gdzieś na jakimś flimiku (chyba makoka) na temat konstrukcji sumpa była informacja, że do komory pompy woda zawsze powinna spływać od góry. Czy pamiętacie może czym to było uzuasadnione? Nie mogę sobie przypomnieć, a prawdę mówiąc widziałem sumpy z przepływem dolnym do komory pompy. Czy jest tutaj jakaś "złota" zasada?

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Już śpieszę z tłumaczeniem.

Ze zbiornika i z sumpa paruje mnóstwo wody. U mnie z akwarium 720l potrafiło w tydzień wyparować 25l wody. Komin w akwa ustala Ci stały poziom wody w akwa. Natomiast w sumpie woda jest na stałym poziomie do ostatniej komory którą dzieli od pompy przelew górny. W następstwie parowania jedyną komorą z "ruchomym poziomem wody" jest komora pompy oraz poprzedzające do momentu przelewu górnego. Znaczy to tyle, że jeśli nie odzielisz komory pompy od poprzedniej z wkładem, to jak wyparuje woda i poziom spadnie, to odsłono Ci złoże.

Wojtek, czeka Cię wyrwanie tych białych rur z komina. To Ci będzie przeciekać w dłuższej perspektywie. Zastosuj przeloty akwarystyczne. Taka moja rada. Mogę o tym pogadać ale to dużo pisania, więc ściągnij "telefon hangouts" z marketu jak masz androida i zadzwon na mojego gmaila. Login motowilk. Działa jak skype. Można gadać przez tel. ;)

Oj to nie Twoje te rury... To pomyliłem wątki :)

Opublikowano

Wszystko jasne makok. Moje pytanie z kolei pojawiło się stąd, że oglądałem ostatnio filtry zraszane i pomyślałem, że mógłbym ostatnią komorę przed pompą przeznaczyć na złoże zraszane, ale wtedy musiałaby woda wchodzić do komory pompy od dołu. Czyli to raczej nie ma sensu, to musiałby być zupełnie inaczej zaprojektowany filtr - pionowy.

Jak już wcześniej wspomniałem chętnie bym porozmawiał na temat elementów hydrauliki. Nie można zadzwonić jakoś na komórkę?