Bezprym Opublikowano 5 Stycznia 2020 #41 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Kolego @AFOLakurat jesteś w błędzie, zawsze oznaczenie OB zarezerwowane jest dla samic a MC dla samców, dlatego przy gatunku w plamy poprawnie powinni oznaczać się MC/OB, inna sprawa że sprzedawcy idą na skróty i piszą tylko OB.
przemo-h Opublikowano 5 Stycznia 2020 #42 Opublikowano 5 Stycznia 2020 (edytowane) Z własnych spostrzeżeń i wniosków dodam jeszcze, że warto zaoferować kulfonom porządny dywan glonów w zbiorniku. Każda mbuna, która specjalizuje się glonożerstwem powinna moim zdaniem mieć możliwość skubania kamieni, natomiast widok żerującego Labeotropheusa to na prawdę wielka przyjemność dla malawisty. Moje trewavasae kosiły z ogromnym zapałem od rana do wieczora nie marnując zbytnio energii na niepotrzebne awantury. Gonitwy jak najbardziej należały do obowiązków, ale po takim, krótkim sprincie szybko wracały do swoich zajęć. Myślę, że dostęp do glonów ma bardzo duży wpływ na zachowania glonożernych gatunków. Edytowane 5 Stycznia 2020 przez przemo-h 1
SlavekG Opublikowano 5 Stycznia 2020 #43 Opublikowano 5 Stycznia 2020 8 minut temu, Bezprym napisał: Kolego @AFOLakurat jesteś w błędzie, zawsze oznaczenie OB zarezerwowane jest dla samic a MC dla samców, dlatego przy gatunku w plamy poprawnie powinni oznaczać się MC/OB, inna sprawa że sprzedawcy idą na skróty i piszą tylko OB. Sławku, Artur ma rację. Oznaczenie OB dotyczy zarówno samic jak i samców. To oznaczenia MC lub Mcat stosowane są potocznie w handlu i odnoszą się tylko do samców. 2
Bezprym Opublikowano 5 Stycznia 2020 #44 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Sławku, akurat tu bym się z tobą kłócił bo w każdej bazie internetowej ryb jest oznaczenie MC/OB, tu masz przykład http://onzemalawicichliden.eu/Bestanden%20vissendatabase%20soorten%20eng/Labeotropheus%20eng.html Nie spotkałem się jeszcze by ryby były oznaczone tylko OB. Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka
przemo-h Opublikowano 5 Stycznia 2020 #45 Opublikowano 5 Stycznia 2020 (edytowane) @Bezprym po prostu weszło to już w krew i nawet w opisach używa się skrótu MC, jednak OB to jak najbardziej fachowe określenie dla samców. Podobnie jest trochę z morfem podstawowym, który określa się jako BB, ale przyjmyje się już powoli "Standard" . Edytowane 5 Stycznia 2020 przez przemo-h 3
Bezprym Opublikowano 5 Stycznia 2020 #46 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Skoro tak twierdzicie to wychodzi że ja się myliłem, cóż człowiek uczy się całe życie. Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka 1
Tomasz78 Opublikowano 5 Stycznia 2020 #47 Opublikowano 5 Stycznia 2020 56 minut temu, przemo-h napisał: po prostu weszło to już w krew i nawet w opisach używa się skrótu MC, jednak OB to jak najbardziej fachowe określenie dla samców. Przemku, czyli poprawna nazwa dla łaciatych samców i samic będzie brzmiała Labeotropheus trewavasae 'Thumbi West' OB/OB a w przypadku gdzie tylko samica jest łaciata to będzie Labeotropheus trewavasae 'Thumbi West' OB ?
AFOL Opublikowano 5 Stycznia 2020 #48 Opublikowano 5 Stycznia 2020 39 minut temu, Tomasz78 napisał: Przemku, czyli poprawna nazwa dla łaciatych samców i samic będzie brzmiała Labeotropheus trewavasae 'Thumbi West' OB/OB a w przypadku gdzie tylko samica jest łaciata to będzie Labeotropheus trewavasae 'Thumbi West' OB ? A jakbyś podpisał standardowego samca i standardową samicę Labeotropheus trewavasae Thumbi West?
iquitos68 Opublikowano 6 Stycznia 2020 #49 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Kiedyś kiedyś popełniłem błąd i wpuściłem parę tych ryb do akwarium 240 l. Rzeź totalna. Może faktycznie w większym akwarium ryba była by spokojniejsza.
Bezprym Opublikowano 6 Stycznia 2020 #50 Opublikowano 6 Stycznia 2020 9 godzin temu, AFOL napisał: A jakbyś podpisał standardowego samca i standardową samicę Labeotropheus trewavasae Thumbi West? W Czechach takie ryby nazywają Labeotropheus trewavasae Thumbi West Rock
Rekomendowane odpowiedzi