Skocz do zawartości

Brązowy nalot na piachu i kamieniach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ok dzięki. Spróbuję z tym absorbentem. Mam akwarium 200 litrów więc nie wiem ile tego potrzeba. Co z tamtym absorbentem na fosforany? W kubełku mam też 500 g zeolitu.

Opublikowano
Ok dzięki. Spróbuję z tym absorbentem. Mam akwarium 200 litrów więc nie wiem ile tego potrzeba. Co z tamtym absorbentem na fosforany? W kubełku mam też 500 g zeolitu.
Adsorber o którym pisałem pochłania określoną ilość krzemianów, tak że możesz dać całe opakowanie, będzie dłużej aktywny. Adsorber fosforanów możesz zostawić o ile jeszcze działa, mierzyłeś PO4? Z zeolitu już bym zrezygnował. A tak dla ścisłości jakie masz parametry wody?
Opublikowano

Fosforany mam poniżej 1. ph=8, NO2 praktycznie niewykrywalne, a NO3 20-30. Gdzieś na forum czytałem że wystarcza on na 3 tygodnie tyle że gość miał 600 litrowy baniak. Czy potem powinienem wymieni go na świeży?

Opublikowano
Fosforany mam poniżej 1. ph=8, NO2 praktycznie niewykrywalne, a NO3 20-30. Gdzieś na forum czytałem że wystarcza on na 3 tygodnie tyle że gość miał 600 litrowy baniak. Czy potem powinienem wymieni go na świeży?
Piszesz o adsorberze fosforanów czy o zeolicie?
Opublikowano
Sorry. Piszę o absorbencie krzemianów polecanym przez Ciebie
Ten granulat (opakowanie 500ml) usuwa z wody około 4000mg SiO2. Litraż zbiornika nie ma tu nic do rzeczy. Nikt nie wie jaką masz zawartość krzemianów w wodzie w zbiorniku. Chyba, że robiłeś testy. Jeśli tak to sobie łatwo przeliczysz.
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Dzięki jeszcze raz za wszystkie rady. Teraz czekam na ten absorben i będę informował na bieżąco. Umieszczę więc całość w kubełku zgodnie z sugestią. Czytałem też że przy tym specyfiku jak spadnie poziom krzemianów może pojawić się problem z sinicami. Rozumiem że w związku z fosforanami. Czy mam się czego obawiać? Czy dalej stosować absorben fosforanów? I jeszcze wracam z uporem maniaka do. tych świderków.

Opublikowano
I jeszcze wracam z uporem maniaka do. tych świderków.
Są plusy i minusy, sprzątają dno z ew. resztek i niektóre ryby urozmaicają sobie nimi dietę ale włażą wszędzie, również do filtrów gdzie mogą blokować przepływ.
Opublikowano
A z punktu widzenia biologii malawi powinny być?

Są praktycznie bez znaczenia, zjadają resztki ale i wydalają IMHO bilans na zero ;)

• Dziękuję 1