Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nowe ledy przyszły czas na wymianę co do ilości swietlówek ja mam 2x58W wiec to dla mnie duży zysk.

yq75.jpg

Uploaded with ImageShack.us

zdjeta dioda stara obook widać opkakowanie pasty termoprzewodzacej która trzeba posmarować podstawe diody koszt na jedną diodę 1 zł

i996.jpg

wyglad zbiornika z 2 lampami z podmieniona dioda LED barwa 12000 K śwaiatło wpada w niebieski widać to po prawej czesci zbiornika na koncy po lewej stara dioda led

7qbs.jpg

slabe zdjecie ale widac lepiej roznicę

5aw9.jpg

efekt końcowy

bf4v.jpg

Mam podejrzenia ze zasialcze w naświetlaczach nie odpowiadają rzeczywistym wartościom czyli 600mA Wydaje mi sie że diody świecą za słabo na razie nie wymieniałem zasilaczy jedynie dioda za diodę. Na zdjeciach nie widać rzeczywistej róznicy która jest kolosalna z poprzednią barwą światła.

• Dziękuję 1
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Jako że nie chcę zakładać nowego tematu a muszę wykonać bądź kupić jakieś oświetlenie do akwarium 450l (150x50x60) w którym będzie Malawi albo Tanganika (tu się waham bo mam PH 7,5 i jak czytam to Malawi naciągane mogło by być a do tangi to za mało) uważnie przeczytałem cały temat i mam mętlik w głowie, podoba mi się barwa świetlna którą wykonał ''cmyk'' kupił naświetlacze i zmienił diody. W moim akwarium i tak będą przykrywy szklane leżące na wzmocnieniach ze względu na drewnianą pokrywę. pomyślałem że zamiast kupno naświetlacza i wymiany diody wykonać 2 lampy z tych elementów:

Zasilacz (driver) AC do LED 10W 900mA 7-12V (3933616754) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img02.allegroimg.pl/photos/400x300/39/33/61/67/3933616754@@AMEPARAM@@02@@AMEPARAM@@39/33/61/67@@AMEPARAM@@3933616754

Dioda LED 10W biała 12000K (do akwarium) (3940659836) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img02.allegroimg.pl/photos/400x300/39/40/65/98/3940659836@@AMEPARAM@@02@@AMEPARAM@@39/40/65/98@@AMEPARAM@@3940659836

Diody montując na radiatorach z procesorów z komputera (mam trochę śmietnika sprzed lat) oczywiście z udziałem pasty termo przewodzącej.

Co wy na to, nie za mocny ten zasilacz do diody?

Opublikowano

uważaj na ten zasilacz. Mam dokładnie takie dwa. W połączeniu z chińskim ledem w ciagu 2 tygodni spaliła sie jedna dioda, a drugą ocaliłem tuż przed spaleniem.

Nie potrafie jednak powiedzieć (bo nie sprawdzałem) czy to wina dupnych diód czy zasilacza. Po prostu kontroluj czy się nie grzeje i nie zaczyna mrugać.

Opublikowano

Jedna dioda do jednego zasilacza. Do tego aluminiowa plytka 15x10x0.5cm jako radiator.

Ale zaznaczam, ze nie sprawdzalem czego to byla wina. Zamontowalem w to miejsce 2W cree + driver i mam spokoj.

Wysyłane z mojego GT-P1000 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

Osobiście nie polecam powyższych diod 12000k. Zakup u tego sprzedawcy od razu diody 8000-10000, zaoszczędzisz potem na przesyłce i rozczarowaniu. Jak dla mnie 12000k daje światło mocno wpadające w niebieski. Diody COB bardzo mocno sie grzeją, radiator wskazany.

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk