Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z taśmą RGB nie miałem do czynienia za to ze zwykłą taśmą LED jak najbardziej tak. Po pewnym czasie z taśmy pod wpływem skraplającej się wody odszedł ochraniający ją silikon i dioda po diodzie zaczęły się przepalać. Co do barwy naświetlaczy LED to mają ok. 6000-6500K . Normalnie polecił bym Ci moduły LED Samsunga, lecz dziś zauważyłem że w jednym module padła jedna dioda z czterech. Zabezpieczyłem je dodatkowo silikonem akwarystycznym i o dziwo światło zmieniło barwę na duży plus. Jest jakby bardziej niebieskie. Ryby wyglądają o niebo lepiej. Obserwuję dalej diody czy będą padać i dam znać co i jak. Problemem u mnie jest mocno skraplająca się pod pokrywą woda, nocą po wyłączeniu oświetlenia, choć to chyba norma.

Wcześniej pokazałem jak wygląda oświetlenie baniaka modułami zamontowanymi pod pokrywą a tu bardzo proszę naświetlacze 2x10W. Dla mnie wygląda gorzej (niedoświetlona góra i środek), choć to kwestia gustu.

[ame]

[/ame]

Wysyłane z mojego HTC One za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

troche droga impreza 825 zł juz sam wolałbym coś podobnego skonstuować. Możesz mi powiedzeć jaką barwe światła mialy te cieńkie naświetlacze 10 W zimną czy ciepłą. Czy bardzo sie grzały, całościowo czy raczej w kierunku pokrywy

Opublikowano

ja widze że kolega całkiem blisko mieszka a ja sie głowiłem kto mi oświetlenie zrobi:grin: a tak na poważnie to brać te naświetlacze 10W w werslji slim bo widziałem wątek o świetlowka T8 ledowych z diodami Cree 150 cm tylko jak na razie za droga impreza potrzebowałbym 2 sztuki to wychodzi ponad 500 zł a naswietlacze po 28 nawet jak sie przepalą to mała strata tylko pytanie czy ten model odpowiednio doświetli zbiornik 600 l

Opublikowano

ja sie dziwię że jeszcze nie daliście szyby, pierwsze co zrobiłem to połozyłem szybe ale tez ze wzgledu na pokrywę drewnianą oraz na świetlówki

Opublikowano

Używam płaskich naświetlaczy led od jakichś 2 miesięcy. Mam standardową pokrywę na akwa 120x40. Usunąłem korytko z statecznikiem i świetlówkami które było przyklejone od spodu pokrywy. Wyciąłem otwory w pokrywie odpowiadające odbłyśnikom i przykręciłem naświetlacze na zewnątrz. Nie są optymalnie ustawione (bo są na środku a nie z przodu akwa) ale nie mogę narzekać. Kupiłem 2 naświetlacze o zimnej barwie, ale czy faktycznie mają 6500K to ciężko powiedzieć. Ogólnie jestem zadowolony z efektu. Naświetlacze kupowałem tu:

http://www.allegromat.pl/aukcja143765

• Dziękuję 1
Opublikowano

Dzieki za link i info. Wyslałem zapytanie do sprzedawcy czy ma jeszcze te naswietlacze przynajmniej podaje że posiada o dwóch różnych barwach światła

Dogadalem sie ze sprzedawca jutro wysle kurierem 3 naswietkacze barwa zimna jak zamontuje wstawie zdjecie