Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sławku msobo mam 1+2 były trzy samice ale ta jedna cały czas miała ciężko z koleżankami i po inkubacji ją wyeliminowały teraz już kilka miesięcy rodzinka żyje w zgodzie samiczki co jakiś czas podchodzą do tarła. Trevki są spokojne ale też muszę dokupić 2 samicę.

Ja myślałem żeby za demonki dać coś małego (strasznie mi się podoba melanochromis parallelus ale widzę że nigdzie ich nie ma) w malawianie jest melanochromis johanni red i o niej pomyślałem.

Metriaclima gold Kawanga też brałem pod uwagę ale samiczki takie nie bardzo i ta cena mnie odstrasza za jednego pięknego samca w akwa.

Opublikowano
melanochromis johanni red i o niej pomyślałem.

Jeżeli pójdziesz w te rybki będziesz miał za pomaramczowo lub jak kto woli za żółtawo.

Sławku msobo mam 1+2 były trzy samice ale ta jedna cały czas miała ciężko z koleżankami i po inkubacji ją wyeliminowały teraz już kilka miesięcy rodzinka żyje w zgodzie

Co do M msobo u mnie pływały w układzie 3+7 i nic się nie działo. Samice żyły w zgodzie tylko jeden samczyk miej "pojechane". A ryby miały około 1,5roku.

Metriaclima gold Kawanga też brałem pod uwagę ale samiczki takie nie bardzo i ta cena mnie odstrasza za jednego pięknego samca w akwa.

Nie wiem o jakiej cenie myślisz ale u Fuljera są te ryby dostępne po około 25zł

Wystarczy układ 1+2. Ale nie będę Ciebie namawiał. Miałem tą rybkę także wiem jaka jest.

A powiedz czy zastanawialeś się kiedyś nad popularnym a za razem bardzo piękną rybą jaką jest M maingano? Nie masz pasiaka wzdłużnego :-) a w zbiorniku będzie ciągły ruch. Dla mnie osobiście bardzo ładna i żywa ryba. Wiem, że nie którzy nie chcą iść w popularyzację, ale czasami stare jest piękne:-)

Ja myślałem żeby za demonki dać coś małego

A może P elongatus mpanga.

A tak naprawdę nie zrażaj się do P demasoni daj im jeszcze jedną szanse. Być może nie pożałujesz i będziesz szczęśliwy obserwując co one potrafią.

Opublikowano

Co do Metriaclima gold Kawanga to w Malawianie są po 33zł i chyba wolę zostawić jednak w takim układzie Maisona.

Melanochromis johanni red one są brane pod uwagę tylko jeśli zrezygnuje z demasoni a za żółto chyba nie będzie bo są tylko 2 samice Msobo chociaż też mam w planie dokupić kilka maluchów.

M maingano też nad nią myślałem i mi się podoba ale również tylko zamiast demonków.

A demonków mi szkoda bo naprawdę świetnie wybarwione rybki i żal mi się z nimi rozstawać.

I pytanie gdzie znajde cennik Fuljera?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

No to obsada uzupełniona za waszą namową została jednak Metriaclima sp zebra Maison Reef i Demasoni niestety nie było Acei bo na Słowacji też nie mieli, Msobo niestety największe dostępne na tą chwile mają tylko około 1,5 cm może mniej muszę czekać.

Za to kupiłem coś co mi się bardzo podoba nie od wczoraj Melanochromis Joanjohnsonae zobaczę jak się przyjmą w moim akwarium dzisiaj wszystkie nabytki już odważnie pływają i walczą o pokarm podczas karmienia

Opublikowano

O nawet o tym nie wiedziałem kierowałem się naszą bazą ryb, a filmik zobaczę co z tego wyjdzie mogę nagrać coś jedynie telefonem chociaż to dopiero maluchy mają jakieś 2,5-3 cm jeden jest trochę większy.

• 2 lata później...
Opublikowano

Witam odgrzebałem swojego starego kotleta bo wcześniejszej obsady już nie ma, część padła resztę oddałem znajomemu i czas na nowe rybki. Tak jak wcześniej pierwszym wyborem jest

1.Metriaclima Msobo Magunga

kolejne dwa pewniaki to

2.Iodotropheus sprengerae

3. Melanochromis cyaneorhabdos

ryby nad którymi się zastanawiam i wiem że nie wszystkie do siebie pasują oraz do moich pewniaków

Metriaclima mbenjii

Labeotropheus trewavasae MC - roślinożerna i podobna kolorystycznie do mbenjii

Sciaenochromis fryeri - mięsożerna więc Labeotropheus trewavasae wtedy odpada kompletnie z tego co czytałem fryeri może mieć problemy z walką o pokarm zresztą żarłoków jakimi są mbuna  

cynotilapia sp. hera

Metriaclima sp. Zebra Chilumba (Luwino Reef) -ale to duży agresor który pewnie będzie miał pod kontrolą całe akwarium jak już kiedyś było w przypadku meison reef

Co z tego wybrać albo może jeszcze ktoś ma jakieś inne propozycje?

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• To Ty jesteś bardzo dzielny, albo bardzo silny, albo masz nieduże akwarium. Przy zbiorniku 160 litrów - wielkość mini jak na malawi - podmiana 25% to jest 40 litrów - wiadrami w jedną i w drugą. Przy większych akwariach odpowiednio więcej. To już chyba lepiej ciągnąć węże.  Jak już się upierasz przy targaniu tej wody, to wygodniejsze od wiader mogą być kanistry - trudniej rozlać. Ja tak na razie uzupełniam wodę w dolewce.  Jeżeli masz miejsce w szafce - mnie się takie rozwiązanie bardzo sprawdziło - można tam zamontować narurowca i na czas poboru wody łączyć go z siecią wężem ogrodowym z szybkozłączką.  Z drugiej strony wpiąłem zestaw na stałe do rury prowadzącej wodą z sumpa do akwarium. Jak widać na zdjęciu, założyłem też elektrozawór z wyłącznikiem pływakowym, żeby nie przelać.  Co do wkładów - mam polipropylenowy, odżelaziający i węglowy. I jeszcze jedno drobne udogodnienie: Wąż doprowadzający wodę do filtra podpinam do baterii prysznica. Żeby nie musieć za każdym razem odkręcać węża i nakręcać końcówkę do podłączania szybkozłączki, wąż prysznica dokręciłem do szybkozłączki z gwintem zewnętrznym 1/2" (trochę się naszukałem w internecie). Tym sposobem przepinam tylko węże. Zastanawiam się jeszcze nad założeniem za elektrozaworem trójnika i podłączeniu tam modułu z żywicą jonowymienną - w ten sposób ogarnę też temat uzupełniania wody w dolewce.   Podmiana.pdf
    • Poziome psy - Melanochromis auratus Plamy - Nimbochromis livingstonii Bez Pasów - 3 x Pseudotropheus sp. 'acei' Pionowe pasy - słabo go widać, Chindongo demasoni albo Chindongo saulosi Ta największa, trudno powiedzieć, jakiś Pseudotropheus? W tej misce, bez napowietrzania i przykrycia za długo nie pożyją.
    • Siemka potrzebuje info co za pyszczole tu pływają 😁😁😁🍺
    • Cześć  To stary temat ale i mnie aktualny ponieważ mój samiec Yellow od ponad pół roku na zmianę bździ się z dwoma samicami Saulosi , już chyba z osiem razy nosiły w pysku młode ale jak na razie przetrwały dwie jedna ma jakieś  4 cm a druga jest jeszcze tyci tyci maleńka 
    • @Tomasz78https://forum.klub-malawi.pl/search/?q=Hexpure &quick=1  W podanym linku są 4 tematy różne w tym jeden właśnie ten tutaj. W szukajce zaznacz WSZYSTKO  wtedy szuka w zawartości całego forum.
    • Napiszę tutaj bo wpisując w wyszukiwarkę hexpure wyskoczył tylko ten temat. Moje spostrzerzenia po użyciu hexpure w porównaniu do purigenu. Jeżeli coś jest tanie a tak samo dobre jak te drogie to zapala się czerwona lampka - gdzieś tkwi jakiś "haczyk". No i znalazł się owy "haczyk". Jeżeli chodzi o czystość wody to oba preparaty krystalizują wodę tak samo, oba po 4 tygodniach tak samo zabrudzone na kolor brązowy. Różnica wyszła w regeneracji. Oba regeneruję wybielaczem ace. Hexpure wybielało się 3 dni zużywając 1 litr ace i to nie wybieliło do białości. Nalałem około 300 ml ace do 125ml hexpure tak jak robię to w przypadku purigenu, po 24h wybieliło może w połowie, i tak jeszcze 2 razy powtarzałem aż zużyłem 1 litr. Natomiast 125ml purigenu po użyciu 300 a nawet 250 ml ace po niecałych 20h wybiela do białości. Wniosek z tego taki że hexpure opłaca się tylko w tedy jeśli używa się go jednorazowo. Jeżeli hexpure działa tak jak purigen latami to na wybielacz wydamy więcej. Purigen regeneruje co 4 tygodnie zużywając 300ml ace, więc zaokrąglając 1 litr ace starcza na 3 miesiące, czyli rocznie 4 litry, powiedzmy że litr ace kosztuje 10 zł, to roczny koszt 40 zł. Hexpure po 4 tygodniach użycia zużywa 1 litr ace, czyli rocznie potrzebuje 12 litrów czyli 120 zł. Hexpure 300ml kosztuje 60 zł. Purigen 250ml kosztuje 110 zł. (Aktualne ceny ze sklepu "trzmiel") Ale na ace trzeba rocznie wydać 80 zł więcej. Wnioski wyciągnijcie sami, a może ktoś ma inne spostrzeżenia?  
    • Parametry wody to: NO2 - 0,25mg/l NO3 - 25mg/l Twardość całkowita  GH - 3dH - mam uzdatniacz Twardośc węglanowa KH - 20dH ph - 8,0 Cl2 Chlor - 0mg/l   Przed uzdataniaczem mam GH - około 6-7dH I myślę by przed podmiana przefiltrować bardziej pozbyc się azotynów najwyzej dodac do wody seachem cichlid lake salt + malawi buffor
    • A jakie masz parametry wody w kranie, że aż tyle tego szpeju potrzebujesz?
    • Pytanie zrobił bym zestaw składający się z : - 3x obudowa https://sklep.osmoza.pl/obudowa-gw-kp10-14-p-138.html w pierwszej obudowie dał bym filtr do 1mikrona https://sklep.osmoza.pl/wklad-polipropylenowy-gw-ps1-10-p-1580.html w drugiej obudowie węgiel https://sklep.osmoza.pl/wklad-weglowy-blokowy-gw-bl-10-p-732.html w trzeciej obudowa na złoże https://sklep.osmoza.pl/obudowa-gw-e-10c-p-1751.html + https://sklep.osmoza.pl/zloze-do-usuwania-azotanow-a520e-p-461.html wszystko zepnę to https://sklep.osmoza.pl/stelaz-plastikowy-ptbt-1-p-2532.html by trzymało się kupy + złączki aby się wpiąć w kran lub słuchawkę, wodę będę nalewał do wiadra i z wiadra do akwa by nie ciągnąc mega dużo węża. Czy taka konfiguracja będzie okej czy wystarczy tylko węgiel + złoże A520e, wydaje mi się że lepiej wstępnie przefiltrować by nie zapychał się węgiel. Czy będzie okej??
    • Witajcie, po wielu latach czekania zaczynam bawić się w Malawi ,na początek trochę zdjęć. Akwarium kleił niezawodny Marcin Horosz akwaria pro ,szafka zaprzyjaźniony stolarz ,kamienie moje osobiste z ogrodu.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.