Jump to content

przyczyna ocierania się

piotrekwro

Recommended Posts

Witam tematów jest sporo ale oprócz złego karmienia , przyczyn cieżko się w nich doszukać. Akwa 260l , zewnetrzny eheim 2215 z deszczownia na wylocie, wewnetrzny aquael cyrkulator 2000, parametry mierzone paskami tetry i tutaj nie bardzoi chcę je podawać bo dziś wieczorem powinienem już mieć kropelkowe więc to zapdejtuje póżniej (ale jeśli już to paski pokazują no3 ok 30, no2 0,ph barzdo niskie ok 7,2 ale w to nie wierzę bo w sklepie mierzyłem miesiąc temu i było 8 ) Obsada już przerabiana 16 demasoni / 12 yellow doszed jeszcze 1 trewaesae thumbi west. Karmienie new era green cichlids pallets, spectrum new life cichlid formula, tropical spirulina forte płatki,z&m granulat czasami, oraz miksturka z ogórka, brokuła, czosnku i brine shrimps.Podmiany cotygodniowe ok 15-20 % z czyszczeniem gąbki mechanika i raz na 2 miesiące gąbki biologa. Co myślicie czy od syfków dostających sie do kubła ( zbyt rzadka gąbka ale nie chcę zmniejszać przepływu)parametry kiepskie i ocieranko, czy rybki mogą ocierać się od światła bo co najdziwniejsze w nocy przy delikatnych czerwonych ledach ocierania nie zaobserwowałem.

To że ryby się ocierają od czasu do czasu to jest normalka.

Jeżeli się ocierają cały czas to już zaczyna to być problemem i najczęściej spowodowane jest złymi parametrami wody lub/i złym (zwykle zbyt bofitym) karmieniem.

Zrób im z 2 dni głodówki i zobacz czy ocieranie się zmniejszy.

syf o którym piszesz podnosi NO3. Nie znajmy tego parametru. Nic nie czyść u siebie bo jeszcze ubijesz część bakterii, co wg mnie jest głównym problemem. Ja obstawiam wysokie NO2. Nie karm ryb do momentu aż poznasz wyniki testów.

Właśnie jestem w trakcie robienia testów( kropelkowe colombo ).

ph 8.3

nh3 0

no2 0 no jeśli już jest choc troszkę różowe to może 0.01

no3 10 mg/l

po4 0.3 mg/l

gh i kh też potrzebne?

i teraz się zacznie pod górkę bo z tego co wiem to testy wyszły bardzo dobrze...